Grija cea mai mare a parlamentarilor: cu cati bani vor iesi la pensie. Cum vor sa modifice legea pentru a incasa mai mult
Alesii nostri ne mai demonstreaza inca o data ce grija au de propriul buzunar. Cei care ies la pensie ar putea primi de la 40 pana la 60 la suta, din valoarea indemnizatiei de parlamentar.
Ca sa se bucure de o batranete linistita, dupa o viata la fel de linistita, le vor intra lunar in conturi de la doua pana la patru mii de lei, in functie de numarul de mandate trecute in CV. "Nu putem sa facem dreptate pentru toata lumea si sa nu modificam legea tocmai cand vine vorba de noi", spun impricinatii.
Intr-o dezbatere pe care au organizat-o discret, alesii din comisia de munca au luat in discutie o lege scrisa de unul dintre parlamentarii PSD care se apropie de varsta pensionarii. Social-democratul Anghel Stanciu sustine ca diplomatii, grefierii, parlamentarii si functionarii parlamentari sunt ultimele categorii profesionale ale caror pensii au ramas reduse din 2011.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Asteptati sa murim si noi, am murit destui pana acum. Nu e o reparatie, e un drept", spune Vasile Radulescu, presedintele Asociatiei Fostilor Parlamentari.
"Daca e sa rezolvam problema, trebuie sa o rezolvam pentru toate categoriile sociale", spune si senatorul PDL Vladu Iulian.
Potrivit initiativei lui Stanciu, alesii care sa retrag din politica ar trebui sa primeasca pana la sfarsitul vietii un procent consistent, calculat din valoarea indeminzatiei de serviciu de aproximativ 5000 de lei. Astfel, un senator sau deputat care a stat doar patru ani in bancile legislativului ar primi lunar 2000 de lei. Cei care au in CV doua mandate, vor lua macar 3000 de lei, iar cei care au facut parte din trei sau mai multe legislaturi ar putea primi peste 4000 de lei in fiecare luna.
Deputatii opozitiei au insistat sa afle din ce fonduri se vor plati pensiile speciale. Initial, Guvernul a transmis ca nu sustine intiativa, dar ulterior a revenit asupra deciziei. Potrivit studiilor, Parlamentul este una dintre institutiile in care romanii au cel mai scazut grad de incredere, dupa primarii, Guvern sau Presedintie.