Dragnea, despre zvonul ca ar avea o intelegere cu Iohannis, sa-l schimbe pe Ponta: "Cea mai credibila sursa din PSD sunt eu"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a infirmat zvonurile aparute joi in mass media, conform carora ar avea o intelegere cu presedintele Klaus Iohannis, pentru schimbarea lui Victor Ponta din functia de premier.

"Nu este nicio discutie facuta sau inceputa cu nimeni de la Cotroceni pentru schimbarea primului ministru. Trebuie sa discutam serios astfel de lucruri. A fost motiunea care a picat. Si PSD-ul si UNPR-ul si ALDE au sustinut in continuare Guvernul, si minoritatile. Restul sunt speculatii, nu exista", a spus Dragnea intr-o conferinta de presa, stand in fata jurnalistilor alaturi de Victor Ponta.

De altfel, prima reactie a lui Dragnea - dupa ce a fost intrebat de acest subiect de jurnalisti - a fost una putin amuzanta.

"Eu nu stiu nimic. Poate Victor" - a spus, scurt, Liviu Dragnea.

"Eu nu stiu nimic. Poate Liviu." - a spus si Victor Ponta, spre amuzamentul presei.

Citește și
Liviu Dragnea la PSD
Liviu Dragnea, singur in cursa pentru sefia PSD. Ce s-a intamplat cu ceilalti doi social democrati care au vrut sa candideze
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Apoi insa, premierul, putin iritat, a dat mai multe lamuriri, numindu-i "fripturisti" pe cei care lanseaza astfel de zvonuri.

"Care surse din Cotroceni, ca inteleg ca domnul presedinte a abia a ajuns, saracul, in tara. Primul lucru din America, nu s-a culcat, ci a inceput sa schimbe Guvernul. Sursele alea sunt penibile, pentru ca sunt aceleasi surse sau stiri pe surse sau tot felul - ii numeste domnul Cristoiu foarte bine - fripturisti, care marti dimineata ne spuneau cum tradeaza UNPR-ul. Si voteaza motiunea. N-a votat nimeni. Luni ne spuneau cum vine Liviu si zice PSD-ului sa voteze motiunea. In fiecare zi citim altceva. Haideti sa vorbim de lucruri serioase." a spus Victor Ponta.

Afirmatiile sale au fost, imediat, intarite si de Dragnea.

"Chiar daca nu am fost inca ales presedinte al partidului, sunt interimar, pot sa va spun ca cea mai credibila sursa din PSD sunt eu. Deci oricine altcineva isi da cu parerea. Nu exista o asemenea discutie." - a spus actualul presedinte interimar al Partidului Social Democrat.

De unde a pornit totul

O informatie publicata joi, "pe surse", de Digi24 vorbea despre o posibila intelegere intre Dragnea si Iohannis, pentru a scapa de Victor Ponta.

“Voi conduce Guvernul cat timp Presedintele nu este de acord sa numeasca un premier de la actuala Majoritate si insista cu "Guvernul Meu"!", scria recent Victor Ponta pe Facebook. Premierul judecat al Romaniei are inca sprijinul acestei majoritati, dovada si rezultatul motiunii de marti pentru care PNL a strans doar 207 voturi in Parlament.

Digi24 vorbeste insa de un scenariu discutat in cadrul PSD. Social-democratii se pregatesc de un congres in care Dragnea va alerga singur catre functia de presedinte, dupa ce singurii sai posibili contracandidati au fost respinsi de conducerea partidului. Ce va urma insa dupa aceasta formalitate?

"Imediat dupa instalarea - fara emotii - a lui Liviu Dragnea in fruntea partidului, social-democratii ar urma sa demareze si schimbarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, sustin surse politice.

Ar fi primit deja asigurari ferme de la Cotroceni ca presedintele va fi de acord cu nominalizarea unui premier propus de coalitia Puterii", anunta Digi24.

Inainte de plecarea la New York, presedintele Iohannis i-a mai cerut o data demisia lui Victor Ponta, atentionand ca problema nu este doar a acestuia ci si a PSD-ului. "Situatia este din ce in ce mai problematica pentru Prim-ministru, pentru Guvern si pentru PSD. (...) Parerea mea nu s-a schimbat, cea mai simpla solutie ar fi cea pe care am propus-o in iunie: demisia".

Trei riscuri mari pentru Iohannis

Redactorul-sef Hotnews.roCristian Pantazi, a analizat scenariul si ce ar insemna o asemenea intelegere pentru presedintele Iohannis.

"Cele doua scenarii de lucru privind relatia PSD - Ponta au grade diferite de probabilitate, dar si o mare necunoscuta comuna, comportamentul presedintelui Klaus Iohannis.

Primul scenariu, in ordine cronologica a aparitiei, prevedea retragerea sprijinului PSD pentru Victor Ponta si inlocuirea sa in fruntea Guvernului cu vicepremierul Gabriel Oprea. Scenariul a aparut in vara si a fost relatat in premiera de HotNews.ro. La acel moment, informatiile aratau ca presedintele ar inclina sa sprijine aceasta miscare politica. In ecuatie a aparut insa scandalul legat de lucrarea de doctorat plagiata a lui Oprea, precum si de fabrica de doctorate plagiate coordonata de vicepremier la Academia Nationala de Informatii.

Ultimele informatii ne arata ca presedintele Iohannis a refuzat sa mai ia in calcul scenariul Oprea premier dupa scandalul public privind plagiatele. Trebuie sa tinem seama ca Iohannis este profesor, a lansat o dezbatere publica privind reforma in educatie, iar sustinerea unui premier cu probleme de integritate academica ar fi catastrofala pentru imaginea sa.

Al doilea scenariu arata ca Liviu Dragnea ar urma sa forteze plecarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului dupa ce va fi inscaunat sef al PSD dupa alegerile si Congresul din octombrie. Modalitatea? Retragerea unor ministri sau presiuni puternice din partid la adresa premierului. Ambele au dezavantajul ca se pot impiedica de rezistenta uriasa a lui Victor Ponta, care s-a dovedit un incasator redutabil.

Riscul major pentru Liviu Dragnea ar fi ca presedintele Iohannis sa desemneze noul candidat la functia de premier din afara PSD, o lovitura enorma pentru el si pentru partid. Informatii pe surse arata ca, in cazul plecarii lui Ponta sub presiunea lui Dragnea, presedintele Iohannis ar fi acceptat sa nominalizeze un nou premier tot din PSD.

Mi-e greu sa cred totusi ca presedintele ar accepta un astfel de troc politic pe sub masa, din doua motive:

- si-ar pata imaginea de jucator impartial si ar pierde multe puncte in relatia cu PNL si in relatia cu electoratul de dreapta
- ar risca o criza politica intr-un moment delicat in regiune, mai ales ca nu va avea garantia ca noul premier va fi mai bun decit Victor Ponta.

Daca totusi presedintele Iohannis va accepta sa joace in acest scenariu, el va avea de infruntat cele trei riscuri enumerate mai sus: stabilitatea politica, furia PNL si furia electoratului sau. Daca va intra in logica schimbarii cu orice pret a lui Victor Ponta, Iohannis va avea de gestionat o criza majora de imagine, si doar o comunicare impecabila il poate ajuta sa limiteze pierderile. La cum arata insa comunicarea la Palatul Cotroceni, am mari dubii ca, in formula actuala, presedintele si Administratia sa pot explica coerent electoratului si liberalilor de ce prefera un nou premier PSD-ist.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Profetiile liderului PSD Liviu Dragnea:
Profetiile liderului PSD Liviu Dragnea: "Mare minune sa nu apara vreun nebun care sa imi faca si mie un denunt la DNA"

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri ca se asteapta ca pe numele sau sa apara, in perioada imediat urmatoare, un denunt la DNA.

Liviu Dragnea, singur in cursa pentru sefia PSD. Ce s-a intamplat cu ceilalti doi social democrati care au vrut sa candideze
Liviu Dragnea, singur in cursa pentru sefia PSD. Ce s-a intamplat cu ceilalti doi social democrati care au vrut sa candideze

Cale libera pentru Liviu Dragnea catre sefia PSD. Presedintele interimar a ramas singurul candidat la alegerile desfasurate cu ocazia congresului social democrat din 11 octombrie.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.