Rusia ameninta scutul anti-racheta ce va fi amplasat si in Romania. NATO: "Sugestie dezolanta"
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, considera "foarte dezolante" amenintarile presedintelui rus, Dmitri Medvedev, referitoare la proiectul antiracheta, informeaza AFP.
"Sugestia ca instalarea unor sisteme de racheta in regiunile apropiate de granitele NATO ar fi un raspuns adecvat la scutul antiracheta este foarte dezolanta", a declarat Rasmussen, subliniind ca Alianta nu vizeaza Rusia.
"Desfasurarea unor sisteme de acest fel ar fi o revenire la o epoca trecuta si nu ar corespunde cu relatiile strategice pe care NATO si Rusia au decis sa le initieze si cu spiritul dialogului existent acum, inclusiv in domeniul antiracheta", adauga Rasmussen.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Rasmussen a salutat totusi "vointa presedintelui Medvedev de a nu bloca dialogul cu NATO si Statele Unite".
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat miercuri ca ar putea ordona, in caz de nevoie, luarea unor masuri pentru distrugerea sistemelor de detectie si de control din cadrul scutului antiracheta al NATO. Dmitri Medvedev a amenintat ca Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander in enclava Kaliningrad daca Statele Unite vor continua sa aplice fara concesii planul scutului antiracheta din Europa.
"Daca celelalte masuri nu vor fi suficiente, Federatia Rusa va instala in vestul si in sudul tarii sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalatiilor europene antiracheta montate de Statele Unite. Una din aceste masuri va fi instalarea unui sistem de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad", declara Medvedev.
Presedintele rus a atras atentia ca, in caz de nevoie, fortele armate vor primi ordinul de a lua masuri pentru "distrugerea mijloacelor de detectie si control din cadrul scutului antiracheta" al NATO. Sistemele Iskander dispun de rachete balistice cu raza scurta de actiune, cuprinsa intre 280 si 500 de kilometri, in functie de versiune.
Rusia amenintase in mai multe randuri ca va instala astfel de sisteme in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Polonia si Lituania, pe malul Marii Baltice. Rusia solicita sa participe la sistemul antiracheta al NATO care va fi dezvoltat in Europa sau sa primeasca garantii ca nu va fi vizata capacitatea sa de disuasiune.
Medvedev a reiterat miercuri propunerea de impartire a continentului european in mai multe zone de responsabilitate militara, o initiativa respinsa de NATO in 2010. "In cazul evolutiei nefavorabile a acestei situatii, Rusia isi rezerva dreptul de a renunta la orice acord in domeniul dezarmarii", a insistat Medvedev.
"Circumstantele actuale pot justifica iesirea Rusiei din Tratatul START", acordul de dezarmare semnat cu Statele Unite in aprilie 2010, a spus el. Medvedev a facut aceste declaratii in perspectiva alegerilor legislative din Rusia.
NATO intentioneaza sa amplaseze elemente antiracheta americane in Europa, argumentand ca trebuie contracarate amenintari provenind din state precum Iranul. Romania, Turcia, Polonia si Spania au semnat acorduri pentru participarea la acest sistem.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, scut anti-racheta, Dimitri Medvedev,
Dată publicare:
24-11-2011 08:28