Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Doi jurnalisti din Turcia risca inchisoare pe viata din cauza unui articol. Dezvaluirile care l-au infuriat pe Erdogan

erdogan

Procesul impotriva a doi jurnalisti turci urmariti pentru articolul lor in care acuzau Turcia ca ar fi livrat arme rebelilor islamisti sirieni a inceput vineri, la Istanbul.

Can Dundar, redactorul-sef al cotidianului Cumhuriyet, si Erdem Gul, seful biroului acestui cotidian in Ankara, sunt acuzati de spionaj, divulgare de secrete de stat, tentativa de lovitura de stat si asistenta oferita unei organizatii teroriste.

Cei doi barbati, care risca inchisoare pe viata, au sosit la palatul de justitie in aplauzele a circa 200 de sustinatori, colegi, parlamentari din opozitie sau simpli cetateni, care i-au insotit pana la tribunal , scandand 'nu veti pune calus libertatii presei'.

'Suntem aici pentru a apara jurnalismul', a declarat Dundar in fata audientei. 'Declar in fata voastra ca jurnalismul nu este o crima', a spus, la randul sau, Gul.

Instanta a decis ca audierile sa aiba loc in spatele usilor inchise, transmite Reuters.

Cei doi jurnalisti, care au stat deja peste 90 de zile in detentie provizorie, au publicat in mai 2014 un lung articol, insotit de fotografii si imagini video, care facea dezvaluiri in legatura cu arme livrate in camioane ale serviciilor de securitate turce rebelilor islamisti din Siria, in ianuarie 2014.

Can Dündar si Erdem Gül

Acest articol a provocat furia lui Erdogan, care a negat mereu orice sustinere oferita miscarilor radicale ostile regimului de la Damasc. 'Cel care a publicat aceasta informatie va plati un pret ridicat, nu voi lasa lucrurile asa', a promis liderul turc.
La cererea Parchetului, cei doi jurnalisti au fost plasati in detentie provizorie in noiembrie, iar procurorul a cerut impotriva lor detentie pe viata. Insa, la 26 februarie, Curtea Constitutionala, una dintre ultimele institutii ale acestei tari care continua sa se sustraga controlului partidului lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a ordonat luna trecuta punerea in libertate a jurnalistilor, estimand ca drepturile lor au fost incalcate.

Erdogan a afirmat ca 'nu se va supune' deciziei Curtii Constitutionale si chiar a amenintat cu dizolvarea ei 'in caz de recidiva'.

Clasat pe locul 149 din 180 in clasamentul mondial privind libertatea presei, realizat de organizatia Reporteri fara Frontiere (RfF), regimul turc a lansat o ofensiva fara precedent impotriva mass-media, sub pretextul luptei impotriva 'propagandei teroriste'.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 25 Martie 2016
Citeste mai multe despre: jurnalisti, Turcia, Erdogan, articol, inchisoare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed