1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 19:02
Categorie: Internaţional

600 de milioane de euro - atat au reusit sa cheltuiasca primariile din Capitala pentru panselute, banci si intretinerea spatiilor verzi in 7 ani.

Adevarul a iesit la iveala dupa un raport facut de curtea de conturi. Ca sa va faceti o idee, autoritatile s-au dovedit atat de darnice inca au risipit pentru o singura crizantema echivalentul a 3 alocatii pentru copii.

Flori, arbusti, copaci, banci, cosuri de gunoi, leagane si tobogane. De toate au cumparat cele 7 primarii din Bucuresti care au scos astfel din buzunarele noastre cam 600 de miloane de euro.

Curtea de Conturi a verificat contract cu contract fiecare investitie facuta intre 2011 si 2014 iar surprizele nu s-au lasat mult asteptate.

Un fir de trandafir plantat in parcuri sau alte spatii verzi costa initial 5 lei si jumatate, insa unele primarii au reusit sa plateasca, prin intermediari, nu mai putin de 76 de lei pentru o floare ceea ce inseamna de 14 ori mai mult.

Alesii cei mari le-au facut alesilor mai mici un cadou de Craciun. La cat vor ajunge pensiile primarilor si sefilor de CJ-uri

Firul de crizantema este si el nepretuit. Iata cum, un fir de crizantema care costa 12 lei , era achizitionat de la o firma intermediara cu 310 lei, adica de 25 de ori mai mult.

La capitolul cheltuieli umfalte cu pompa, curtea de conturi a gasit si banci de lemn pe care de exemplu primaria sectorului 3 a platit pentru una 3890 de lei, adica de 9 ori mai mult fata de cat a dat primaria sectorului 2 pe acelasi mobilier urban.

Si costurile pentru un platan difera de-a dreptul spectaculos intre sectoare. De exemplu, primaria lui Negoita a platit 2000 de lei pe un exemplar, la fel si cea condusa de Chiliman. Asta in timp ce Ontanu, a scos din buzxunar 387 de lei pentru un platan.

Daca platanii cei scumpi au fost plantati pe principalele bulevarde ale capitalei, alte investitii la fel de mari s-au facut in parcuri.

In locurile de joaca din Sectorul 4, noteaza inspectorii curtii de conturi, o jucarie simpla pe arc a costat 2600 de lei, iar la sectorul 1 - 11.500 de lei, adica de 5 ori mai mult.

Si uite asa, cheltuielile primariilor au crescut de la un an la altul. Curtea de conturi le reproseaza edililor si ca in unele situatii intr-un an s-au facut amenajari de peste 4 milioane de lei iar in urmatorul toate au fost distruse pentru ca soseaua respectiva a fost largita.

In alte cazuri, primariile au cumparat ghivece si jardiniere pe care le-au amplasat direct pe spatiul verde sau in locuri in care obstructioneaza circulatia.

Concluzia generala a auditului este ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie si nici standarde de cost. Contactati reprezentanti primariilor de sector au refuzat sa ne comunice un punct de vedere referitor la neregulile constatate.

Cadoul oferit de Guvern. A decis sa trimita aproape 300 de milioane de lei, din fondul de rezerva, primariilor din tara

Cadoul oferit de Guvern. A decis sa trimita aproape 300 de milioane de lei, din fondul de rezerva, primariilor din tara

politie in Kabul

Atac sinucigaş într-o moschee din Kabul. Sunt cel puţin 30 de morţi

Atac în Polonia: O persoană a fost ucisă, iar alte 7 sunt rănite, după ce au fost înjunghiate

Criză politică în Moldova. Preşedintele va fi declarat în "imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile"

Scutul antirachetă îngrijorează China și Rusia. Lavrov: "Vor să schimbe balanţa de putere"

Statele Unite sunt pregătite de ”ultimul pas'” al Coreei de Nord

Imagini cu haosul de la metroul din Beijing în timpul Congresului Partidului Comunist Chinez

Adrian Ursache

Român, fost ”Mister Germania” în urmă cu 20 de ani, acuzat acum de tentativă de omor

Neo-nazist lovit cu pumnul în față, dar și îmbrățișat de o persoană de culoare

Descoperirea făcută de americani după ce Trump s-a lăudat că are o pictură de Renoir

Tarantino a stiut de zeci de ani despre abuzurile lui Harvey Weinstein, însă nu a făcut nimic

28 de români descoperiți într-o locuință mică, plină de șobolani, în Londra. Reacția autorităților

Primul mesaj al românului rănit în atacul din Las Vegas: ”Am coșmaruri”