1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 19:02
Categorie: Internaţional

600 de milioane de euro - atat au reusit sa cheltuiasca primariile din Capitala pentru panselute, banci si intretinerea spatiilor verzi in 7 ani.

Adevarul a iesit la iveala dupa un raport facut de curtea de conturi. Ca sa va faceti o idee, autoritatile s-au dovedit atat de darnice inca au risipit pentru o singura crizantema echivalentul a 3 alocatii pentru copii.

Flori, arbusti, copaci, banci, cosuri de gunoi, leagane si tobogane. De toate au cumparat cele 7 primarii din Bucuresti care au scos astfel din buzunarele noastre cam 600 de miloane de euro.

Curtea de Conturi a verificat contract cu contract fiecare investitie facuta intre 2011 si 2014 iar surprizele nu s-au lasat mult asteptate.

Un fir de trandafir plantat in parcuri sau alte spatii verzi costa initial 5 lei si jumatate, insa unele primarii au reusit sa plateasca, prin intermediari, nu mai putin de 76 de lei pentru o floare ceea ce inseamna de 14 ori mai mult.

Firul de crizantema este si el nepretuit. Iata cum, un fir de crizantema care costa 12 lei , era achizitionat de la o firma intermediara cu 310 lei, adica de 25 de ori mai mult.

La capitolul cheltuieli umfalte cu pompa, curtea de conturi a gasit si banci de lemn pe care de exemplu primaria sectorului 3 a platit pentru una 3890 de lei, adica de 9 ori mai mult fata de cat a dat primaria sectorului 2 pe acelasi mobilier urban.

Si costurile pentru un platan difera de-a dreptul spectaculos intre sectoare. De exemplu, primaria lui Negoita a platit 2000 de lei pe un exemplar, la fel si cea condusa de Chiliman. Asta in timp ce Ontanu, a scos din buzxunar 387 de lei pentru un platan.

Daca platanii cei scumpi au fost plantati pe principalele bulevarde ale capitalei, alte investitii la fel de mari s-au facut in parcuri.

In locurile de joaca din Sectorul 4, noteaza inspectorii curtii de conturi, o jucarie simpla pe arc a costat 2600 de lei, iar la sectorul 1 - 11.500 de lei, adica de 5 ori mai mult.

Si uite asa, cheltuielile primariilor au crescut de la un an la altul. Curtea de conturi le reproseaza edililor si ca in unele situatii intr-un an s-au facut amenajari de peste 4 milioane de lei iar in urmatorul toate au fost distruse pentru ca soseaua respectiva a fost largita.

In alte cazuri, primariile au cumparat ghivece si jardiniere pe care le-au amplasat direct pe spatiul verde sau in locuri in care obstructioneaza circulatia.

Concluzia generala a auditului este ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie si nici standarde de cost. Contactati reprezentanti primariilor de sector au refuzat sa ne comunice un punct de vedere referitor la neregulile constatate.

Cadoul oferit de Guvern. A decis sa trimita aproape 300 de milioane de lei, din fondul de rezerva, primariilor din tara

Cadoul oferit de Guvern. A decis sa trimita aproape 300 de milioane de lei, din fondul de rezerva, primariilor din tara

italian

Un italian a murit în atacul de pe Rambla în fața soției și copiilor săi

Stare de urgenţă în Portugalia din cauza incendiilor masive

Momentul în care un suspect este ucis după al doilea atac terorist din Spania

julia monaco

Tânăra care a supraviețuit în 3 atacuri teroriste în 3 luni. Mărturia turistei

Cum a fost pus la cale atentatul din Barcelona. Mesajul adolescentului suspect

Atac în Finlanda. Doi morți și 6 răniți de un atacator care i-a înjunghiat pe stradă