1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 19:02
Categorie: Internaţional

600 de milioane de euro - atat au reusit sa cheltuiasca primariile din Capitala pentru panselute, banci si intretinerea spatiilor verzi in 7 ani.

Adevarul a iesit la iveala dupa un raport facut de curtea de conturi. Ca sa va faceti o idee, autoritatile s-au dovedit atat de darnice inca au risipit pentru o singura crizantema echivalentul a 3 alocatii pentru copii.

Flori, arbusti, copaci, banci, cosuri de gunoi, leagane si tobogane. De toate au cumparat cele 7 primarii din Bucuresti care au scos astfel din buzunarele noastre cam 600 de miloane de euro.

Curtea de Conturi a verificat contract cu contract fiecare investitie facuta intre 2011 si 2014 iar surprizele nu s-au lasat mult asteptate.

Un fir de trandafir plantat in parcuri sau alte spatii verzi costa initial 5 lei si jumatate, insa unele primarii au reusit sa plateasca, prin intermediari, nu mai putin de 76 de lei pentru o floare ceea ce inseamna de 14 ori mai mult.

Alesii cei mari le-au facut alesilor mai mici un cadou de Craciun. La cat vor ajunge pensiile primarilor si sefilor de CJ-uri

Firul de crizantema este si el nepretuit. Iata cum, un fir de crizantema care costa 12 lei , era achizitionat de la o firma intermediara cu 310 lei, adica de 25 de ori mai mult.

La capitolul cheltuieli umfalte cu pompa, curtea de conturi a gasit si banci de lemn pe care de exemplu primaria sectorului 3 a platit pentru una 3890 de lei, adica de 9 ori mai mult fata de cat a dat primaria sectorului 2 pe acelasi mobilier urban.

Si costurile pentru un platan difera de-a dreptul spectaculos intre sectoare. De exemplu, primaria lui Negoita a platit 2000 de lei pe un exemplar, la fel si cea condusa de Chiliman. Asta in timp ce Ontanu, a scos din buzxunar 387 de lei pentru un platan.

Daca platanii cei scumpi au fost plantati pe principalele bulevarde ale capitalei, alte investitii la fel de mari s-au facut in parcuri.

In locurile de joaca din Sectorul 4, noteaza inspectorii curtii de conturi, o jucarie simpla pe arc a costat 2600 de lei, iar la sectorul 1 - 11.500 de lei, adica de 5 ori mai mult.

Si uite asa, cheltuielile primariilor au crescut de la un an la altul. Curtea de conturi le reproseaza edililor si ca in unele situatii intr-un an s-au facut amenajari de peste 4 milioane de lei iar in urmatorul toate au fost distruse pentru ca soseaua respectiva a fost largita.

In alte cazuri, primariile au cumparat ghivece si jardiniere pe care le-au amplasat direct pe spatiul verde sau in locuri in care obstructioneaza circulatia.

Concluzia generala a auditului este ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie si nici standarde de cost. Contactati reprezentanti primariilor de sector au refuzat sa ne comunice un punct de vedere referitor la neregulile constatate.

Cadoul oferit de Guvern. A decis sa trimita aproape 300 de milioane de lei, din fondul de rezerva, primariilor din tara

Cadoul oferit de Guvern. A decis sa trimita aproape 300 de milioane de lei, din fondul de rezerva, primariilor din tara

Avion

Avertizare MAE: Zborurile din Irlanda de Nord și Marea Britanie ar putea fi anulate, din cauza ninsorilor

Franța și Portugalia, afectate de furtuna Ana. Cel puțin o persoană a murit

Administrația Trump face apel la reformarea sistemului privind migrația, după explozia din New York

Bărbat, reținut după ce a încercat să escaladeze zidul Palatului Buckingham

Politica Marii Britanii privind deportarea oamenilor fără adăpost europeni ar putea fi ilegală

Atentat sinucigaș într-o moschee din Camerun: cel puțin 3 morți

femei care il acuza de hartuire pe Trump

Trei femei îl acuză pe Trump de hărţuire sexuală. "M-a pipăit, avea mâinile peste tot"

Saudiții vor putea merge la cinema, pentru prima dată după 35 de ani

Violatorii a zece fetițe, grațiați de președintele Tanzaniei. Erau condamnați la închisoare pe viață

Putin și al-Sisi au semnat contractul de construire a primei centrale nucleare din Egipt

Ungaria nu își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Statele Europene resping decizia lui Donald Trump privind capitala Israelului