1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres
600 de milioane de euro - atat au reusit sa cheltuiasca primariile din Capitala pentru panselute, banci si intretinerea spatiilor verzi in 7 ani.
Adevarul a iesit la iveala dupa un raport facut de curtea de conturi. Ca sa va faceti o idee, autoritatile s-au dovedit atat de darnice inca au risipit pentru o singura crizantema echivalentul a 3 alocatii pentru copii.
Flori, arbusti, copaci, banci, cosuri de gunoi, leagane si tobogane. De toate au cumparat cele 7 primarii din Bucuresti care au scos astfel din buzunarele noastre cam 600 de miloane de euro.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Curtea de Conturi a verificat contract cu contract fiecare investitie facuta intre 2011 si 2014 iar surprizele nu s-au lasat mult asteptate.
Un fir de trandafir plantat in parcuri sau alte spatii verzi costa initial 5 lei si jumatate, insa unele primarii au reusit sa plateasca, prin intermediari, nu mai putin de 76 de lei pentru o floare ceea ce inseamna de 14 ori mai mult.
Firul de crizantema este si el nepretuit. Iata cum, un fir de crizantema care costa 12 lei , era achizitionat de la o firma intermediara cu 310 lei, adica de 25 de ori mai mult.
La capitolul cheltuieli umfalte cu pompa, curtea de conturi a gasit si banci de lemn pe care de exemplu primaria sectorului 3 a platit pentru una 3890 de lei, adica de 9 ori mai mult fata de cat a dat primaria sectorului 2 pe acelasi mobilier urban.
Si costurile pentru un platan difera de-a dreptul spectaculos intre sectoare. De exemplu, primaria lui Negoita a platit 2000 de lei pe un exemplar, la fel si cea condusa de Chiliman. Asta in timp ce Ontanu, a scos din buzxunar 387 de lei pentru un platan.
Daca platanii cei scumpi au fost plantati pe principalele bulevarde ale capitalei, alte investitii la fel de mari s-au facut in parcuri.
In locurile de joaca din Sectorul 4, noteaza inspectorii curtii de conturi, o jucarie simpla pe arc a costat 2600 de lei, iar la sectorul 1 - 11.500 de lei, adica de 5 ori mai mult.
Si uite asa, cheltuielile primariilor au crescut de la un an la altul. Curtea de conturi le reproseaza edililor si ca in unele situatii intr-un an s-au facut amenajari de peste 4 milioane de lei iar in urmatorul toate au fost distruse pentru ca soseaua respectiva a fost largita.
In alte cazuri, primariile au cumparat ghivece si jardiniere pe care le-au amplasat direct pe spatiul verde sau in locuri in care obstructioneaza circulatia.
Concluzia generala a auditului este ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie si nici standarde de cost. Contactati reprezentanti primariilor de sector au refuzat sa ne comunice un punct de vedere referitor la neregulile constatate.