ISIS a atacat Legislativul si Mausoleul lui Khomeini, Teheran: 12 morti. SUA, acuzate ca ar fi in spatele atentatului

×
Codul embed a fost copiat

Schimburi de focuri la intrarea in sediul Parlamentului din Teheran si la mormantul liderului spiritual al Iranului.

Un dublu atentat produs la Theran a lasat in urma cel putin 12 morti si 40 de raniti.

Doua comandouri au atacat, aproape simultan, Parlamentul iranian si mausoleul ayatolahului Khomeini, fondatorul republicii islamice a Iranului. Atacurile au fost revendicate de gruparea terorista Stat Islamic, dar Iranul are alt varianta. Teheranul acuza de implicare Arabia Saudita si Statele Unite.

Patru indivizi inarmati cu pusti automate Kalashnikov au patruns in parlament, prin intrarea principala, deghizati in femei, dupa cum afirma presa iraniana.

Au urmat schimburi intense de focuri, si cel putin doi teroristi s-au baricadat intr-o incapere, unde, potrivit unor relatari de presa, au luat si ostatici. Pana la urma, spun autoritatile, cei patru membri ai comandoului au fost ucisi sau arestati.

Citește și
Hassan Rouhani, presedintele Iranului
"Moderatul" Hassan Rouhani, reales presedinte al Iranului. Il sustine pe dictatorul Assad si vrea sa distruga Israelul
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

Un alt comando terorist a patruns in mausoleul ayatolahului Khomeini, unde erau mai multi vizitatori.

Potrivit guvernatorului Teheranului, un atactor sinucigas a detonat, acolo, o centura cu explozibil, iar un altul a fost ucis de fortele de securitate. Se pare ca era pregatit si un al treilea atac, care a fost insa dejucat.

Cronologia evenimentelor:

UDATE 20:00 Cinci suspecti au fost arestati la Teheran, a anuntat seful politiei din oras miercuri, in urma dublului atentat soldat cu cel putin 12 morti, relateaza Reuters.

Dupa atacul de la Mausoleul ayatollahului Khomeini, cinci suspecti au fost arestati de politie”, a declarat pentru agentia Isna Hossein Sajedinia. ”Ei sunt anchetati”, a preciat seful Politiei din teheran.

UPDATE 18:00 Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, au acuzat miercuri Statele Unite si Arabia Saudita de faptul ca sunt ”implicate” in atentatele de la Teheran, soldate cu 12 morti si cel putin 46 de raniti.  

UPDATE 14:00 Jihadistii Statului Islamic ar fi filmat atacul din Parlament. Agentia  de stiri a ISIS, Amaq News, a postat un clip socant filmat in interiorul cladirii chiar in timpul atacului terorist.

 

 

UPDATE 12:10 Generalul Mohammad Ali Jafari a anuntat ca situatia este sub control la Parlament iar cladirea a fost redeschisa publicului. Toti teroristii au fost ucisi sau arestati.

UPDATE 12:00 Fortele de securitate iraniene au reusit sa anihileze o celula terorista in Teheran. Ar fi vorba despre a treia echipa de atentatori, care a fost descoperita inainte de a actiona.

UPDATE 11:40 Bilantul atacurilor a ajuns la 10 morti, anunta Fars News. Fortele de securitate evacueaza intre timp vizitatorii, inclusiv copii, din cladirea Parlamentului.

 

 

 UPDATE 11:10 Agentia Tasmin transmite ca sapte persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte patru sunt tinute ostatice in cladirea legislativului de la Teheran. Parlamentarii prezentin cladire au fost blocati in sala de sedinte in vreme ce spre zona presei s-a tras. Nu exista informatii clare despre numarul atacatorilor care au luat cu asalt legislativul iranian, presa relatand initial ca ar fi vorba de un singur atacator, in vreme ce un parlamentar a vazut trei atacatori inarmati cu arme AK-47, transmite Reuters.

UPDATE 10:45 Martorii oculari au fotografiat un barbat inarmat cu un Kalasnikov la o fereastra cladirii Parlamentului din Teheran.

 

 

UPDATE 10:30 Schimbul de focuri continua in cladirea Parlamentului, unde cel putin 2 atacatori ar fi reusit sa se baricadeze. Unul dintre ei ar fi amenintat ca se arunca in aer. Cladirea este inconjurata de fortele de ordine, iar membrii Consiliului National de Securitate au convocat o reuniune de urgenta.

 

 

UPDATE 10:15 Ambele atacuri ar fi fost revendicate de ISIS, potrivit Fars News. Unul dintre atacatorii de la mormantul lui Khomeini, o femeie, a fost capturat de fortele de ordine, ceilalti doi pierzandu-si viata. 4 vizitatori au fost raniti si unul dintre custozii monumentului a fost ucis.

 

 

UPDATE 10:00 Atacul de la Mausoleul lui Khomeini ar fi fost intreprins de trei oameni inarmati, dintre care unul s-a aruncat in aer, in vreme ce complicii sai au tras in vizitatori. Sunt mai multi raniti, dar nu exista inca o cifra oficiala. O vesta cu explozibil ar fi fost gasita la fata locului si dezamorsata.

 

 

UPDATE 9:50 8 oameni ar fi fost raniti in atacul asupra Parlamentului, iar un gardian a fost ucis. Parlamentul Akbar Ranjbarzadeh sustine, potrivit Fars News, ca atacatorii sunt in continuare in cladire, unde schimbul de focuri ar continua.

UPDATE 9:40 Un alt atac armat a avut loc la mausoleul Ayotallahului Khomeini din Teheran. Cel putin o persoana a fost ranita, iar atacatorul a fugit.

 

 

UPDATE 9:30 Un membru al Parlamentului afirma ca ar fi fost trei atacatori, dintre care doi inarmati cu pusti de asalt Kalasnikov, iar al treilea cu un revolver. Cladirea legislativului a fost inchisa in urma atacului.

Un barbat inarmat a intrat miercuri dimineata in sediul Parlamentului din Teheran si a deschis focul. Cel putin trei persoane au fost ranite, intre care una dintre Garzile Revolutionare care asigura paza institutiei si 2 civili, cel mai probabil vizitator.

Dupa un schimb de focuri cu garzile, barbatul ar fi fugit din cladire si este urmarit in acest moment. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Explozie la un mall din orasul iranian Shiraz. Zeci de oameni au fost raniti
Explozie la un mall din orasul iranian Shiraz. Zeci de oameni au fost raniti

Explozie in noaptea de vineri spre sambata in Shiraz, al saselea oras ca marime din Iran. 

"Moderatul" Hassan Rouhani, reales presedinte al Iranului. Il sustine pe dictatorul Assad si vrea sa distruga Israelul

Presedintele de la Teheran a fost reales, arata primele cifre dupa scrutinul prezidential de vineri.

Explozie intr-o mina de carbune din Iran. Cel putin 21 de morti si 69 de raniti
Explozie intr-o mina de carbune din Iran. Cel putin 21 de morti si 69 de raniti

Autoritatile iraniene anunta miercuri seara ca 21 de muncitori si-au pierdut viata, in vreme ce alti 69 au fost raniti, in urma unei explozii care a zguduit o mina de carbune din provincia nordica Golestan, transmite Reuters.

Presedintele unei mari companii mass-media, impuscat mortal in Istanbul. Guvernul care ar fi pus la cale asasinatul
Presedintele unei mari companii mass-media, impuscat mortal in Istanbul. Guvernul care ar fi pus la cale asasinatul

Fondatorul companiei media Gem TV a fost impuscat mortal in Istanbul, sambata seara, de atacatori mascati.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.