"Ars de viu". Un laureat al premiului Nobel pentru literatura, co-autor al unei carti despre tragedia unui roman din Italia

Dario Fo

Cartea "Bruciato vivo", care spune povestea lui Ion Cazacu, romanul ars de viu de angajatorul sau italian in 2000, a fost scrisa scris de laureatul premiului Nobel Dario Fo impreuna cu Florina Cazacu, fiica victimei

Intr-un interviu acordat Dariei Bignardi, in emisiunea "Le Invasioni Barbariche", scriitorul Dario Fo (foto) a vorbit despre cartea pe care urmeaza sa o lanseze si pe care a scris-o impreuma cu Florina, fiica romanului ucis in Italia in urma cu zece ani. Ion Cazacu - un imigrant roman care muncea pentru Cosimo Iannece - a fost incendiat de patronul sau in seara zilei de 14 martie 2000. Cei doi s-au intalnit intr-un apartament in care romanul locuia alaturi de alti imigranti, iar intre ei a izbucnit o cearta, patronul acuzandu-l ca vrea sa plece de la firma. Cazacu a infirmat acest lucru, dar s-a plans de faptul ca are un salariu foarte mic. De aici si pana la momentul in care patronul a turnat benzina pe Cazacu si i-a dat foc nu a mai fost decat un pas.

Citeste si: Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia. "Abandonate de Dumnezeu" in insula unde tacerea este lege

Cartea "Bruciato vivo" ("Ars de viu"), care va aparea pe 10 aprilie, la editura Chiarelettere, reconstituie povestea lui Ion Cazacu. "Suntem o tara de dezinformati care continua sa uite tot ceea ce se intampla. Suntem toti responsabili. Mai ales intelectualii", a declarat Dario Fo, in emisiunea citata. "Suntem cu totii vinovati - noi, spectatorii, deseori nepasatori - de aceasta ticalosie rusinoasa. E de necrezut, dar s-a intamplat si continua sa se intample. Povestea lui Ion Cazacu, victima nevinovata a violentei oarbe a angajatorului sau, nu este un fapt izolat. S-a intamplat ca si alti doi muncitori kosovari din (regiunea, n.r.) Marche au fost ucisi de un angajator local: greseala lor, ca si cea a lui Cazacu, era aceea de a pretinde sa fie platiti, sa fie respectate contractele lor", a spus Fo.

Dario Fo voia, de multi ani, sa povesteasca aceasta intamplare, care a impresionat intreaga comunitate italiana si nu numai. Cu ajutorul Florinei, fiica romanului ucis, scriitorul italian a reusit sa readuca in memoria publicului actele de violenta atat de nemiloase incat pare imposibil ca ele sa fi avut loc. Si sotul Florinei, faiantar ca si Ion, este, in prezent, amenintat, fiind si el victima a violentelor si a abuzurilor. "In jungla de pe piata fortei de munca, in special in domeniul constructiilor, nu exista reguli, castiga cine are mai multa putere. Iar justitia noastra, asa cum demonstreaza Florina, nu reuseste intotdeauna sa impuna adevarul si drepturile (angajatului, n.r.)", a mai spus scriitorul Dario Fo.

Citește și
Stefan Hell, Nobel
Stefan Hell, cercetatorul de origine romana, a primit miercuri premiul Nobel, in cadrul ceremoniei organizate la Stockholm
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Florina s-a nascut in Romania, in 1982, si a ajuns in Italia in 2000, dupa tragedia tatalui sau, cu speranta de a i se face dreptate, iar apoi dorea sa se reintoarca in tara. Dar acest lucru nu s-a intamplat, iar acum traieste in Gallarate, orasul in care tatal sau a fost ucis. Magistratii italieni au redus la aproape jumatate, de la 30 de ani la doar 16 ani, pedeapsa cu inchisoarea pronuntata in cazul patronului condamnat pentru ca l-a ucis pe angajatul roman, pe care l-a stropit cu benzina si apoi i-a dat foc.

"S-a intamplat asa: Florina, iesind din casa intr-o zi, l-a vazut (pe Cosimo Iannece, n.r.) plimbandu-se linistit prin oras", a mai spus Fo in emisiunea italiana. Iannece a fost eliberat conditionat, dupa ce judecatorii au stabilit ca nu este necesar ca el sa execute pedeapsa de 16 ani, existand motive suficiente ca acesta sa iasa mai devreme din inchisoare. Ion Cazacu a suferit arsuri pe 90% din suprafata corpului si a murit la spital, in urma unui stop cardiorespirator. Cazacu avea o diploma de inginer obtinuta la Bucuresti si era unul dintre cei 20 de extracomunitari care lucrau pentru firma lui Iannece. Romanul spera ca din banii obtinuti sa-si poata aduce in Italia si sotia si cele doua fiice, potrivit presei italiene, care, la momentul tragediei, a acordat spatii largi acestui subiect.

Iannece a fost arestat, iar faptele sale au scandalizat sindicatele, care s-au mobilizat in apararea muncitorilor migranti. In fata familiei romanului, patronul s-a scuzat spunand ca nu a vrut sa-l ucida si ca totul a fost un incident tragic. Cosimo Iannece a fost condamnat, in iulie 2002, de Curtea de Apel din Milano, dar condamnarea i-a fost anulata de Curtea de Casatie, care a invocat vicii de procedura. Procesul a fost reluat si au fost adaugate circumstante agravante, procurorii invocand faptul ca Iannece a actionat cu intentie, pentru "a-si afirma, cu o violenta exemplara, propria autoritatea asupra victimei si a altor imigranti". Judecatorii de la a treia instanta au decis sa renunte la circumstantele agravante, considerand ca, in lupta dintre Cazacu si Iannece, erau in disputa chestiuni legate de munca.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
O noua retea care exploata muncitori romani a fost descoperita in Italia. Situatia e tot mai disperata
O noua retea care exploata muncitori romani a fost descoperita in Italia. Situatia e tot mai disperata

Situatia disperata a romanilor care muncesc in fermele din Catania revine in atentia presei italiene. Carabinierii au arestat noua suspecti, romani si italieni, acuzati ca faceau parte dintr-o retea ce exploata muncitori romani.

Stefan Hell, cercetatorul de origine romana, a primit miercuri premiul Nobel, in cadrul ceremoniei organizate la Stockholm
Stefan Hell, cercetatorul de origine romana, a primit miercuri premiul Nobel, in cadrul ceremoniei organizate la Stockholm

Cercetatorul de origine romana Stefan Hell si ceilalti laureati ai premiilor Nobel pentru stiinte si-au primit prestigioasele distinctii intr-o ceremonie desfasurata la Stockholm.

Vladimir Putin a fost propus pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace
Vladimir Putin a fost propus pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace

Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost propus pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace de catre directorul Fondului rus pentru invatamant, Serghei Komkov, relateaza serviciul de informatii Rusnovosti.ru.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.