FBI: Sute de mii de oameni ar putea sa ramana fara internet din iulie. Vezi daca esti printre ei
Pentru utilizatorii de computere, cateva click-uri de mouse ar putea face diferenta intre a sta online si a pierde conexiunea la internet incepand cu luna iulie.
Chiar daca multi dintre ei nu stiu, problema lor a inceput atunci cand hackerii au activat o schema online de advertising pentru a prelua controlul asupra a mai mult de 570.000 de computere din toata lumea, care opereaza pe sisteme Microsoft-Windows.
FBI ii incurajeaza pe userii de internet sa acceseze site-ul partener pe probleme de securitate informatica www.dcwg.org, care ii va informa daca sunt infectati si cum sa rezolve problema.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Daca nu fac acest lucru, utilizatorii de net infectati nu vor mai avea acces la internet incepand cu data de 9 iulie 2012.
Majoritatea victimelor nici macar nu stie ca au contactat virusul informatic, chiar daca acesta le-a micsorat viteza de navigare pe internet si le-a dezactivat anti-virusul.
In luna noiembrie a anului trecut, FBI, in colaborarea cu alte institutii si autoritati, se pregatea sa lichideze un cerc de hackeri care au activat o schema informatica prin care sa dezactiveze conexiunile la internet ale computerelor infectate.
"Am realizat insa ca avem o mica problema cu care ne confruntam, pentru ca... daca i-am fi bagat pe toti la inchisoare, victimele lor ar fi ramas fara internet. Utilizatorul ar fi deschis Internet Explorer si ar fi primit mesajul "page not found" si ar fi crezut ca are o problema cu conexiunea", a declarat Tom Grasso, agent FBI.
In noaptea arestului, FBI l-a contacta pe Paul Vixie, presedintele si fondatorul Internet Systems Consortium, pentru a instala doua servere care sa le inlocuiasca pe cele folosite de computerele infectate.
Oficialii federali au planuit sa le tina pe acestea online pana in martie, pentru a oferi tuturor celor infectati sansa de a-si devirusa computerele. Insa timpul nu a fost suficient, iar un judecator federal din New York a decis sa extinda deadline-ul pana in iulie.