Paradoxul tinerilor din Romania: nu au studii superioare, dar prefera sa stea acasa decat sa munceasca pe bani putini

×
Codul embed a fost copiat

Mii de tineri care au doar liceul si niciun pic de experienta ar putea sa se angajeze si maine daca ar vrea.

La bursa locurilor de munca organizata de stat au fost disponibile peste 22.000 de mii de slujbe, in domenii diverse: de la comert, auto, confectii si pana la constructii.

Unele companii dau lefuri si cu 10 la suta mai mari decat anul trecut. Cu toate acestea, sumele nu depasesc in medie 1.200 de lei. Asa ca putini s-au aratat interesati.

Daca in anii trecuti, somerii se calcau pur si simplu in picioare la bursa locurilor de munca, acum prea putini s-au aratat interesati. Chiar si acestia au plecat dezamagiti. Spun ca angajorii vor doar sa-i exploateze.

"Am observat ca se cer mai multe ore decat ar fi nevoie si sunt banii prea putini.”

Citește și
Joburi
Germania cauta sa angajeze romani. Ce joburi ofera si pe ce salarii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Slujbe exista. Peste 22.000 in toata tara. Se cauta mai ales lucratori in industrie, comert si constructii. SI fata de anul trecut, cativa angajatori ofera si salarii mai mari cu pana la 10%, dar si diverse beneficii.

Gabriela Patrascanu, angajator: "Dam tichete de masa, decontam transportul si prime de sarbatori de Paste, Craciun, de concediu, bonusuri pentru performante.”

Sorin Cotiga, angajator: "Daca am avea 1000 de oameni, pe toti i-am angaja".

Cum salariile nu depasesc in medie 1.200 de lei multi parinti prefera sa-i tina acasa pe tineri, pe banii lor, in speranta ca vor da la facultate.

Mama: "Salariile mici care se ofera in Romania, mai ales pentru incepatori. Reporter: Asta ii tine pe tineri deoparte?
Mama: Da"

Asistam asadar la un nou moment in care cererea NU se intalneste cu oferta?

Gheorghe Onut, sociolog: "Targurile de joburi sunt un fel de mall-uri de pomeni. Pai ce naiba imi ofera? In majoritatea cautarilor, sunt locuri de munca precare, unde dupa ce ca ai salarii mici si proaste si seful mai e mitocan. Am auzit tot felul de lucruri de la tineri, despre cat si-ar dori ei salariul, teribili de nerealisti saracutii de ei, macar 20 de milioane, zicea un absolvent de facultate."

In final doar 500 de tineri au fost angajati pe loc.

Vaslui: Un singur tanar s-a angajat pe loc la Bursa locurilor de munca pentru absolventi

Un numar de 42 de agenti economici din judet au oferit persoanelor interesate 187 locuri de munca, dintre 90 la Vaslui, 43 la Barlad si 54 la Husi, Dintre acestea, 19 au fost pentru persoane cu studii superioare. “La bursa organizata anul acesta au participat 843 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, dintre care 548 absolventi ai promotiei 2015. Au fost selectati in vederea incadrarii un numar de 175 de absolventi, iar un absolvent a fost incadrat pe loc. Multumim tuturor agentilor economici pentru sprijinul acordat, in demersul initiat de AJOFM Vaslui, de a veni cu solutii concrete, reale pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca”, a declarat, vineri, directorul executiv al AJOFM Vaslui, Daniel Olteanu.

In baza protocolului incheiat intre Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la Bursa locurilor de munca au fost invitati sa participe si elevii claselor a XII-a din cadrul liceelor din judet, actiunea organizata de AJOFM Vaslui oferindu-le viitorilor absolventi posibilitatea unui prim contact cu piata muncii. La bursa organizata anul trecut pentru absolventii promotiei 2014 au participat 1.237 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Galati: Doar doi tineri angajati pe loc la bursa locurilor de munca pentru absolventi

Doar doi someri, absolventi de studii superioare, dintre cele 1.082 de persoane care s-au prezentat vineri la bursa locurilor de munca pentru absolventi din judetul Galati, au fost angajati pe loc, sustin reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati.

Potrivit acestora, dintre cei 1.082 de someri, 721 s-au prezentat la Galati si 361, la Tecuci. La bursa locurilor de munca pentru absolventi de la Galati, participa 89 de agenti economici care au oferit 919 locuri de munca, 760 la Galati si 159 la Tecuci. Dintre cele peste 900 de locuri de munca, doar 149 sunt destinate absolventilor de studii superioare, restul fiind destinate persoanelor cu studii medi sau fara studii. In afara de aceste locuri de munca, somerii pot opta si pentru locurile de munca din Uniunea Europeana, puse la dispozitie prin reteaua EURES, fiind vorba despre peste 1.300 de locuri de joburi, din care 800 in Spania.

La nivelul judetului Galati, exista 19.640 de someri, cei mai multi, 15.535 (79,1%), reprezentand persoane fara studii, cu studii gimnaziale, scoala profesionala sau ucenici. Ele sunt urmate de cele cu studii liceale/postliceale - 3.553 persoane (18,09%) si cu studii superioare - 552 de persoane (2,81%). In luna august, rata somajului la nivel judetean a ajuns la 9,58%, in conditiile in care rata nationala se situa la 4,99%.

Bistrita-Nasaud: Mai putin de 290 de tineri s-au prezentat la bursa locurilor de munca pentru absolventi / 411 au cerut ajutor de somaj in aceasta vara

Mai putin de 290 de absolventi din judetul Bistrita-Nasaud s-au prezentat, vineri, la bursa locurilor de munca destinata acestora, in conditiile in care numarul celor care au cerut ajutor de somaj in aceasta vara este de 411. Potrivit datelor comunicate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, la bursa au participat 43 de agenti economici, care au oferit 680 de locuri de munca, dintre care 49 au fost pentru persoanele cu studii superioare.

Cele mai multe posturi vacante au fost in industria metalurgica, cea a constructiilor de masini si a altor utilaje, iar posturile de inginer au dominat statistic locurile de munca pentru care se cereau studii superioare. Numarul de absolventi participanti la bursa a fost de 289 persoane, iar dintre acestia au fost selectati in vederea incadrarii in munca 38 de tineri.

Directorul AJOFM Bistrita-Nasaud, Otilia Rapan, a precizat ca in aceasta vara si-au depus dosare in vederea obtinerii ajutorului de somaj, in valoare de 250 lei lunar, un numar de 411 absolventi, insa, potrivit practicii din anii anteriori, multi dintre acestia sunt asteptati sa se inscrie intr-o forma de invatamant superior, motiv pentru care vor fi iesi din baza de date.


 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Sute de locuri de munca pentru romani in Germania si Spania. Cele mai noi joburi in Europa
Sute de locuri de munca pentru romani in Germania si Spania. Cele mai noi joburi in Europa

Angajatorii din Spatiul Economic European ofera 1.368 de locuri de munca vacante, cele mai multe fiind disponibile in Spania si Germania, informeaza ANOFM.

Germania cauta sa angajeze romani. Ce joburi ofera si pe ce salarii
Germania cauta sa angajeze romani. Ce joburi ofera si pe ce salarii

Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti dispune, prin intermediul Retelei EURES, de 85 de posturi pentru muncitorii calificati in diverse meserii, care doresc sa lucreze in Germania.

Unul dintre cele mai ravnite joburi din lume. Cine va fi seful Volkswagen
Unul dintre cele mai ravnite joburi din lume. Cine va fi seful Volkswagen

Volkswagen a informat ca boardul sau va vota la reuniunea din 25 septembrie o propunere referitoare la ...

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.