Scandal urias cu pensiile din Pilonul II. Cel mai mare fond din Romania trimite un avertisment, iar Guvernul reactioneaza

Ultimul update: Sambata 15 Aprilie 2017 06:55
Data publicarii: Miercuri 12 Aprilie 2017 18:19
Categorie: Financiar

A izbucnit un veritabil scandal in privinta pensiilor private din pilonul II. Mai intai, opozitia a avertizat ca guvernantii iau in calcul nationalizarea lor, dupa ce o masura similara a fost luata in Ungaria si, partial, in Polonia.

Chiar daca ministrul Finantelor a catalogat acuzatia ca fiind o aberatie, cel mai mare administrator de pensii private si-a informat clientii despre aceasta disputa. Premierul i-a cerut lui Viorel Stefan sa clarifice lucrurile, iar declaratia acestuia a fost categorica: pensiile private obligatorii continua ca pana acum.

300.000 de romani au primit un mesaj mai putin obisnuit de la NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara. Compania ii avertiza pe oameni ca in spatiul public se vorbeste despre nationalizarea celor 7 miliarde de euro, banii stransi pana acum din pilonul II.

"Banii acumulati la pensia ta privata obligatorie, din contributia ta si din rezultatele investitiilor realizate de noi, iti apartin exclusiv tie.(...) Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice", se spune in scrisoare.

Raluca Tintoiu, director general NN Pensii: "Incercarea noastra a fost sa facem o informare, o informare obiectiva pentru participanti, nu sa avertizam sau sa panicam pe nimeni. Aceasta informare a fost preluata si a luat un ton negativ pe care noi nu ni l-am dorit."

Mii de romani isi "cumpara" vechime la pensie, profitand de legea data anul trecut. Cat de rapid se recupereaza investitia

Tonul negativ a ajuns si la urechile premierului, care a deschis subiectul in sedinta de Guvern.

Sorin Grindeanu"Domnule ministru al Finantelor, inteleg ca nationalizati pensiile. Sau asa viseaza unii..."

Viorel Stefan: "Aceasta informatie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio ratiune politica, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta."

Scenariul nationalizarii pensiilor private a fost negat si de reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, care au atras atentia ca piata financiara este una extrem de sensibila.

Ion Giurescu, reprezentant ASF: "In primul rand, poate sa apara o neincredere in fondul de pensii si pilonul 3 care este facultativ, sa nu mai aiba oameni care vor sa se duca in acel pilon. De asemenea, oamenii sa nu mai aiba in general incredere in sistemul de pensii din Romania, ceea ce mi se pare un lucru complet neprofesionist pentru cei care au facut asemenea anunturi pe piata."

Angajatii de astazi vor primi la pensie bani din doua surse: prima, cea clasica, de la stat. Cu alte cuvinte, contributiile salariatilor din viitor. A doua sursa este pensia privata obligatorie, introdusa la noi in tara acum 10 ani. De altfel, si contributia pentru sistemul de pensii este directionata spre cele doua fonduri - de stat si privat.

Daca aveti un salariu de 2.000 de lei, de exemplu, contributia totala la fondul de pensii este de 210 lei. Din acesti bani, 108 lei merg la stat, pentru cei care sunt acum la pensie. Restul de 102 inseamna pensia privata, pilonul II, bani care se strang an de an, exact ca intr-un cont bancar si pe care ii puteti ridica atunci cand iesiti la pensie.

Suma se va mari, pentru ca administratorul fondului de pensii private investeste banii. Cresterea din ultimii doi ani a fost de 3,7%, una dintre cele mai mari din Europa.

Pensionarii si somerii isi vor primi banii inainte de Paste. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii

Pensionarii si somerii isi vor primi banii inainte de Paste. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii

Eugen Orlando Teodorovici

Ministrul Finanţelor este îngrijorat din cauza ratei inflației. Întâlnire cu guvernatorul BNR

O studentă a obținut un internship la Microsoft după un mesaj postat pe LinkedIn

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,08%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Loteria bonurilor fiscale. S-au extras bonurile câștigătoare pentru luna ianuarie

Au făcut miliarde de dolari peste noapte din Bitcoin şi alte monede virtuale

Aeroporturi Bucureşti vrea să cumpere sisteme de detectare a explozibililor

targ de miere campina

Mierea românească, pe cale de dispariţie. De ce scade producţia în fiecare an

Amenzi mai mari pentru firmele care nu plătesc orele suplimentare ale angajaților

Situații disperate pentru românii aflați în concedii medicale: au pierdut sute de lei la salarii

”Revoluția fiscală” a tăiat salariile unor bugetari, dar le-a mărit pe ale parlamentarilor. ”Îmi cumpăr costume”

Soluţia pentru mame, bolnavii de cancer şi concedii medicale va fi prezentată săptămâna viitoare

Bloomberg: România ocupă locul 34 în topul celor mai „mizere economii mondiale”