Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Primele de Paste, motiv de bucurie pentru unii si de tristete pentru altii. In ce companie de stat s-au dat 3500 de lei

bani

Abordam acum un subiect mai terestru: primele de Paste, care in acest an, sunt un subiect de discutie, fie ca reprezinta un motiv de bucurie, fie dimpotriva, de invidie si frustrare.

Doar o treime dintre companiile private le-au dat cadouri angajatilor, potrivit unei cercetari de piata.

In schimb, la societatile de stat, multe cu probleme financiare, s-au acordat sume generoase. Majoritatea companiilor private au la dispozitie un buget de pana in 200 de lei per salariat.

15% dintre angajatorii generosi au anuntat ca ofera intre 200 si 500 de lei, iar 6% dintre companii intre 500 si 1.000 de lei. Exista insa si firme care depasesc pragul de 1.000 de lei per salariat. Ferice de oamenii lor.

Florin Chirila, electrician: "E jumatate din salariu si abia astept sa ma bucur de ea. Imi schimb si telefonul, pentru ca lucrez la o fabrica frumoasa si primesc o prima foarte frumoasa, vreau sa imi schimb telefonul am nevoie de o jucarie noua."

Florin este electrician la companie din Brasov, care produce componente pentru aeronave. Tot aici lucreaza si Andra, care recunoaste ca banii primiti de Paste conteaza foarte mult.

"Ma stimuleaza, ne motiveaza sa ne facem treaba mult mai bine vii cu drag la munca."

Olga Savaniu, director resurse umane: "In primul rand ne-am gandit la costurile unei mese de Paste si la cadouri pentru copilasi."

6% dintre companiile care vor sa ofere un cadou angajatilor dar nu au resurse au gasit o solutie salvatoare: acorda zile libere suplimentare.

Iar 12% le daruiesc oamenilor diverse produse. De exemplu, doamna care are salariul minim pe economie e fericita cu tichete cadou de 150 de lei: "Sunt bineveniti, pentru ca din salariu de obicei platim facturile si atunci acest surplus de bani inseamna o masa plina de Pasti. Un pic de carne, oua, cozonac, suc pentru copii si asa mai departe."

Majoritatea romanilor trebuie sa se consoleze cu gandul ca firma nu le ofera nimic in plus fata de ce scrie in contractul de munca.

La capitolul prime de sarbatori, in companiile de stat legea o fac sindicatele puternice.

De pilda, la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti prima de Paste stabilita prin contractul colectiv de munca este de 3500 de lei brut, iar la Complexul Energetic Oltenia, aflat pe pierderi, se ridica la 1000 de lei.

In schimb, Nuclearelectrica, societatea care asigura 20% din productia de energie a tarii nu acorda prime de Paste. La fel si CFR Calatori.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 15 Aprilie 2017
Citeste mai multe despre: Paste, prima, angajati, bani, salariu, cadouri,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed