Mii de soferi s-au trezit cu conturile blocate desi si-au platit amenzile. CNADNR ii executa pe cei salvati de legea din 2012
Mii de automobilisti au descoperit cu stupoare ca au conturile bancare blocate, pentru ca sunt executati silit de Compania Nationala de Autostrazi.
Este vorba de cei care in urma cu 3 ani au fost prinsi circuland fara rovinieta si care, desi au achitat amenda, nu au platit si penalizarea. Culmea este ca aceasta penalizare a fost eliminata prin lege, inca din 2012.
Elena Ursu recunoaste ca a fost prinsa fara rovinieta in 2011, a platit amenda dar nu a fost de acord sa plateasca si asa numitul tarif de despagubire existent la acea vreme. Saptamana trecuta s-a trezit cu somatie de la un executor judecatoresc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elena Ursu: "Este timpul foarte scurt, doar ce am primit, am luat la cunostiinta de acea executare silita si imediat am mers la domnul avocat cu toate actele pentru contestatie. E o aberatie foarte mare dupa 3 ani si jumatate sa aduci la cunostiinta unui om o fapta care a fost - daca a fost savarsita - acum 3 ani si jumatate..."
Legislatia din 2011 stabilea ca cei prinsi fara rovinieta sa plateasca o amenda de pana la 500 de lei catre stat si un tarif de despagubire care ajungea la CNADNR de 28 de euro pentru autoturisme.
In vara lui 2012 a intrat insa in vigoare o noua lege, care a pastrat ca sanctiune doar amenda si a eliminat tariful de despagubire, asa ca actiunea CNADNR este un abuz, spun avocatii.
Adrian Cuculis, avocat: "In 2012 s-a eliminat definitiv acel tarif de despagubire printr-o lege, a fost abrogat acel articol, iar in 2014 se pune in executare - nu discutam de o actiune ilegala, ci discutam despre o actiune abuziva."
Tariful de despagubire cerut de CNADNR are un termen de prescriere de 3 ani, asa ca multi soferi abia urmeaza sa primeasca somatiile.
Adrian Cuculis, avocat: "Cand se implineste a 36-a luna, atunci cu o zi, doua, trei inainte se depune cererea de executare silita si va merge in cascada: ce s-a primit in octombrie 2011 va incepe executarea in octombrie 2014. De la inceputul anului 2014 si pana la zi sunt in jur de 10 mii de executari silite conduse in toata tara, vis-a-vis de recuperarea tarifului de despagubire."
CNADNR nu a rapuns la solicitarea de a explica acest val de plangeri.
Adrian Cuculis, avocat: "Constitutia Romaniei prevede in articolul 15 ca se va aplica cu prioritate legea mai favorabila, iar in 2014 legea mai favorabila chair pentru acea amenda luata in 2011 este, evident, modificarea din 2012 care abroga acel tarif de despagubire. Trebuie sa aiba mare grija, fiindca va avea doar un termen de doar 5 zile sa conteste actele de executare implicit procesul verbal de cheltuieli si aici trebuie sa spunem ca pentru un tarif de despagubire de 28 de euro va achita un onorariu de executor de 500 de euro."
Sursa: Pro TV
Etichete: amendă, rovinieta, cnadnr, executari silite, penalizari,
Dată publicare:
11-08-2014 19:36