Italia risca sa se prabuseasca din cauza datoriei publice uriase: un trilion si jumatate de euro
Zona Euro continua sa dea frisoane intregii planete. Astazi la Bruxelles se discuta despre pericolul care ameninta Italia, a treia economie a Uniunii Europene.
Aceasta risca sa se sufoce sub povara unei datorii publice uriase - un trilion si jumatate de euro. Simtim si noi efectele: valutele au ajuns la niveluri record.
Cele mai mari temeri le au cei imprumutati in franci elvetieni.
Moneda Tarii Cantoanelor a atins un nivel record, pentru ca investitorii s-au orientat spre valorile considerate sigure - francul elvetian, aurul si obligatiunile germane. In plin sezon turistic si cei care au ajuns la o casa de schimb au avut un soc: cursul euro a depasit 4 lei si 25 de bani.
In restul continentului, euro a cazut in raport cu dolarul, bursele au deschis pe minus, iar dobanzile la care se pot imprumuta pe piata libera Italia, Portugalia, Irlanda si Grecia au atins niveluri istorice.
"Toate acestea reflecta faptul ca n-a fost gasita o solutie definitiva pentru problema din Grecia, in timp ce norii par sa se adune asupra altor tari cu datorii, ca Italia." - este de parere Vagelis Agapitos, economist.
In ciuda asigurarilor date de premierul Berlusconi, privind un pachet drastic de austeritate, parlamentul a aprobat taieri bugetare de numai 40 de miliarde de euro. Adica, o picatura intr-un ocean, in raport cu datoria Romei.
"Cred ca problema reala a Italiei, asupra careia ar trebui sa se concentreze guvernul, este cresterea economica, aproape inexistenta." - a declarat pentru CNBC Federico Ghizzoni, director de banca.
In plus, dosarul grec e departe de a fi rezolvat.
Lucrurile s-ar putea calma dupa intrunirea de urgenta de astazi de la Bruxelles, solicitata duminica seara tarziu, chiar de presedintele Uniunii Europene. El a stat astazi la sfat cu presedintele Comisiei Europene, seful Bancii Central Europene, presedintele Eurogrup si comisarul european pe probleme economice.