Agitatie pe Wall Street. Indicele Dow Jones incearca pragul de 3% in scadere

×
Codul embed a fost copiat

Pe bursele din toata lumea imprevizibilitatea este cea care domneste dupa anuntul degradarii SUA. Urmariti situatia de pe cele mai importante piete financiare! 

Cronologia evenimentelor:

18: 45 Preturile celor mai multe materii prime, de la petrol la zahar si cafea, au scazut luni din cauza temerilor investitorilor privind economia mondiala, a declinului burselor si a aprecierii dolarului, transmite Reuters.

Cotatia petrolului a pierdut peste 3%, din cauza temerilor privind economia mondiala, dupa ce agentia de rating Standard&Poor's (S&P)gradat SUA.

Bursa din SUA a scazut puternic in deschiderea sedintei de luni, din cauza revizuirii in scadere a ratingului Statelor Unite.

Citește și
Barack Obama
America nu mai e ce-a fost. LISTA celor 13 tari care au rating mai mare decat SUA
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Petrolul Brent, tranzactionat la Londra, a scazut cu 3,6 dolari, la 105,77 dolari pe baril, pana la 14:34 GMT (17:34 ora Romaniei), dupa ce a atins un minim al sedintei de 105,45 dolari.

Pe piata din SUA, titeiul a pierdut 3,42 dolari, la 83,46 dolari. Minimul sedintei inregistrat in Statele Unite a fost de 82,52 dolari.

Totodata, cuprul a scazut cu 2,1%, la 8.824 dolari pe tona, minimul ultimelor 11 saptamani.

Pe pietele materiilor prime din sectorul alimentar, cotatia zaharului a coborat la bursa din SUA cu aproape 4%, in timp ce cafeaua a scazut cu pana la 2,4%. Declinul pe aproape toate pietele de materii prime a fost cauzat de temerile privind o incetinire prelungita a economiei, dupa decizia S&P.

La cacao pretul a fost afectat si de recolta record asteptata pentru anul acesta.

"Nu a existat un impact semnificativ in privinta fundamentelor pietei fata de ultima sedinta. Marea ingrijorare ese legata de evolutia temerilor macroeconomice", a spus Sudakshina Unnikrishnan, analist la Barclays Capital.

18:20 Pretul la care se tranzactioneaza titlurile Trezoreriei SUA cu scadenta la zece ani a crescut luni, iar randamentele au scazut, dupa ce Wall Street a deschis in scadere, urmand bursele din Asia si Europa, in timp ce investitorii au cautat plasamente sigure, transmite Reuters.

17:40 Declinul Dow Jones s-a accelerat la 2,67%, Standard & Poor's 500 la 3,2%, iar Nasdaq la 3,41%.

17:20 Euro s-a depreciat fata de dolarul american cu peste 0,7% si a atins minimul zilei dupa deschiderea in scadere a sedintei de luni pe bursa din Statele Unite, prima dupa retrogradarea SUA de catre agentia Standard& Poor's, transmite Reuters.

Toti indicii importanti de pe Wall Street au deschis in scadere.

16:30 O lume intreaga isi tine respiratia, scrie Fox News. Bursa de pe Wall Street a deschis pe rosu astazi. Principalii indici au inregistrat scaderi importante.

Indicele industrial Dow Jones a pierdut 1,98% in primele minute de tranzactionare, Standard & Poor's 500 a scazut cu 1,72%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 3,35%.

Sectoarele economice cu sensibilitate mai ridicata la criza, precum bancar si resurse naturale, au fost lovite cel mai puternic. Actiunile United States Steel Corp au scazut cu 6,2%, iar Citigroup cu 5%.

15:20 Bursa de Valori Bucuresti cobora cu 4,36% la mijlocul sedintei de luni, consemnand inca o zi de corectii severe, insa pe un rulaj in scadere, sub presiunea declinului pietelor externe.

Unii investitori s-au grabit din primele minute sa introduca ordine de vanzare la preturi din ce in ce mai mici, astfel ca piata a cazut cu 4%, insa pe volume mai reduse de tranzactionare decat la inceputul sedintei de vineri, cand bursa a deschis in coborare cu 5,5%.

14:00 Majoritatea liderilor in afaceri din Europa si Orientul Mijlociu (64%) apreciaza ca Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica mondiala, ca importanta acesteia va scadea in anii urmatori si ca moneda euro va exista in forma actuala si peste cinci ani, potrivit unui sondaj al KPMG.

13:00 Japonia - urmatoarea tinta pentru degradare. Datoria publica uriasa, dezordinea de pe scena politica si nu numai mentin Japonia in atentia agentiilor de rating, multi analisti anticipand ca a treia mare economie a lumii va fi urmatoarea tinta pentru reducerea calificativului de credit, transmite Reuters.

Standard & Poor's (S&P) a anuntat vineri seara o decizie istorica, de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite cu o treapta, la AA+, in principal din cauza divergentelor de pe scena politica de la Washington.

De altfel, decizia S&P a modificat intr-o anumita masura perceptia asupra ratingurilor de tara, plasand in centrul atentiei climatul politic in cazul statelor dezvoltate, cu datorii uriase.

Agentiile de rating se concentreaza pe capacitatea politicienilor de a face fata unei noi crize financiare declansate de turbulentele de pe pietele europene ale datoriilor de stat, sau unei recesiuni globale prelungite, in contextul subtierii semnificative a resurselor fiscale fata de momentul 2008, anterior falimentului Lehman Brothers.

12:20 Principalii indici bursieri europeni au inceput sa scada, dupa ce in urma cu o ora erau pe crestere. Astfel, indicele STOXX 50 are o scadere de 0.24%, FTSE 100, scadere de 0.76% si DAX de 1.49%.

11:20 Bursele europene au recuperat scaderile din deschiderea sedintei de luni si au trecut pe plus, dupa ce traderii au semnalat prezenta Bancii Centrale Europene (BCE) pe piata obligatiunilor italiene si spaniole, scrie Mediafax.

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,6%. Indicele IBEX al bursei de la Madrid a urcat cu 3,6%, iar FTSE MIB - Milano a avansat cu 4,4%.

Marile piete europene au deschis in scadere, trase in jos de sectorul minier, afectat de temerile privind cererea din SUA dupa ce Standard & Poor's a redus ratingul tarii cu o treapta, la AA+.

BCE a anuntat duminica seara ca va "implementa activ" programul de achizitii de obligatiuni, sugerand ca va cumpara titluri italiene si spaniole de pe piata secundara pentru a impiedica efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Randamentele obligatiunilor celor doua tari au scazut puternic luni, iar moneda euro s-a apreciat, datorita masurilor BCE.

10:15 Pretul petrolului scade puternic, iar aurul se scumpeste

10:05 Bursele europene au deschis luni in coborare. Actiunile miniere au avut cele mai slabe performante, afectate de temerile privind scaderea cererii in contextul perspectivelor economice globale incerte.

Pierderile ar putea fi insa limitate, deoarece liderii G7 au anuntat ca sunt pregatiti sa ia masuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea pietelor financiare", iar Banca Centrala Europeana a sugerat ca este pregatita sa inceapa sa cumpere obligatiuni de stat italiene si spaniole de pe piata secundara, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Banca Centrala Europeana scoate "bazooka" pentru a limita eventualele efecte de contagiune din piata

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,3% pana la ora 7:10 GMT, dupa ce a atins anterior cel mai redus nivel din mai 2010.

Indicele STOXX Europe 600 Basic Resources al marilor companii miniere a coborat cu 1,7% in debutul sesiunii.

10:00 Bursele din Asia au scazut luni cu 2-5%, in pofida incercarilor liderilor politici de a tempera prabusirea increderii investitorilor dupa ce Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul Statelor Unite, transmite Reuters.

Marile burse asiatice au inregistrat scaderi cuprinse intre 2% si 4%, iar piata din Seoul cobora la un moment dat chiar cu 7%.

Tranzactiile futures pe actiunile din componenta indicelui S&P 500 al bursei de la New York au indicat deprecieri de 2,8%, anuntand o noua saptamana de pierderi importante pe Wall Street, iar analistii anticipeaza scaderi de circa 2% pe bursele europene la deschidere.

08:00 Lideri politici, investitori si brokeri se tem de un crah mondial, dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a scazut calificativul Statelor Unite si, automat, al increderii in cea mai mare economie a planetei.

Pietele financiare au trecut deja printr-o saptamana neagra si tendinta de astazi a tranzactiilor ar putea fi decisiva.

Criza datoriilor, care se simte si de o parte si de alta a Atlanticului, a luat o intorsatura dramatica vineri seara, cand Standard & Poor's a redus calificativul de credit al Statelor Unite, de la triplu A, la dublu A plus. De atunci, guverne, banci centrale si organizatii internationale precum G7 si G20 n-au mai avut liniste.

In UE, Banca Centrala Europeana a decis aseara sa intervina azi pe pietele financiare, cumparand obligatiuni guvernamentale. Desi n-a precizat, cel mai probabil este vorba despre obligatiuni emise de Italia si Spania, considerate urmatoarele victime probabile in criza datoriilor.

Franta si Germania au presat cele doua tari sa ia masurile de austeritate promise, pentru a creste increderea investitorilor. La randul lor, tarile G7 au anuntat ca vor contracara miscarile excesive de pe pietele de capital.

Bursele de la Tokyo, Seul si Sydney au deschis deja tranzactiile in scadere. Decizia Standard & Poor's se simtea insa de ieri pe bursele din Orientul Mijlociu. Cea de la Tel Aviv a pierdut aproape 7%, iar cea saudita a terminat pe zero, dupa ce scazuse cu 5% in ajun.

"Piata israeliana reflecta ceea ce multi investitori cred ca se va intampla luni", a spus Amir Eyal, analist economic

Potrivit analistilor, pietele financiare vor continua sa sufere pierderi saptamani de-acum incolo. Singura speranta e ca acest lucru sa nu provoace o noua recesiune globala.

"Cred ca va fi tensiune pe piete si pretul actiunilor va scadea din nou. Aceasta situatie creeaza nesiguranta in ce priveste perspectivele de crestere pentru urmatoarele luni, poate chiar ani. Nu cred ca vom avea o recesiune majora, dar riscul sa avem e in crestere", a spus si Ulrich Kater, economist-sef DekaBank.

Peste Ocean, americanii sustin in continuare ca sunt la fel de solvabili.

"Statele Unite isi pot plati orice datorii ar avea, pentru ca putem oricand sa tiparim bani pentru asta. Asa ca probabilitatea unui faliment este zero", a declarat Alan Greenspan, fost presedinte al Rezervei Federale Americane.

Dar nimeni nu neaga impactul negativ al scaderii calificativului de credit american.

"Cred ca Standard & Poor's a atins un nerv sensibil, a transmis mesajul ca se intampla ceva rau si a lovit in increderea de sine a Statelor Unite. Iar asta are un efect mult mai profund decat mi-am imaginat vreodata", a mai spus Alan Greenspan.

Decizia Standard & Poor's vine dupa ce, in total, saptamana trecuta, Bursa de la Frankfurt a pierdut 13%, cea de la Londra, aproape 10 si cea de la Paris aproximativ 11. Sunt cele mai mari pierderi de pe pietele bursiere, de dupa 2008.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Lumea intreaga cu ochii pe burse. Cum va reactiona piata la retrogradarea ratingului SUA
Lumea intreaga cu ochii pe burse. Cum va reactiona piata la retrogradarea ratingului SUA

Incheiem o "saptamana neagra", cand principalii indici bursieri au luat-o la vale, iar Statele Unite au fost depunctate de agentia de risc financiar Standard & Poor's.

America nu mai e ce-a fost. LISTA celor 13 tari care au rating mai mare decat SUA
America nu mai e ce-a fost. LISTA celor 13 tari care au rating mai mare decat SUA

Vineri, agentia Standard & Poor's a retrogradat Statele Unite pentru prima data in istorie, lasand doar 13 tari in topul celor clasate cu nivelul maxim AAA.

Reducerea ratingului SUA ne va zdruncina si pe noi. Care sunt consecintele directe asupra romanilor
Reducerea ratingului SUA ne va zdruncina si pe noi. Care sunt consecintele directe asupra romanilor

Desi geografic suntem departe de America, agitatia de acolo se va resimti serios inclusiv la Bucuresti. Bursa de Valori va fi cea mai zdruncinata, iar leul s-ar putea deprecia in special in fata francului elvetian. Exista riscul sa treaca de 4 lei.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.