Ziua Marinei, sarbatorita cu fast la Constanta. Basescu, huiduit la discurs

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Spui Sfanta Marie Mare, spui Ziua Marinarilor, dar anul acesta inseamna si ceva mai mult: implinirea a 150 de ani de marina in Romania.

Pentru mateloti, sarbatoarea a fost cinstita printr-o munca uriasa, aplaudata de mii de spectatori. Printre ei si presedintele Traian Basescu, fost comandant de vas, care a spus la parada ca, in opinia sa, 15 august ar trebui sa fie un 8 martie al barbatilor.

Sarbatoarea nu a fost lipsita si de momente mai putin placute. Presedintele Traian Basescu a fost fluierat si huiduit, duminica, in momentul in care a mers la tribuna amenajata pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanta pentru a-si sustine discursul cu ocazia Zilei Marinei.

La asa aniversare rotunda,150 de ani de marina in Romania, a fost adus si Bricul Mircea, care a lipsit la ultimele doua parade navale.

Mii de oameni au indurat cele peste 40 de grade pentru ca nu au posibilitatea sa vada zi de zi un asemnea spectacol. Ce n-au vazut miile de oameni a fost, insa, munca cea chinuitoare a marinarilor. Ei au lucrat la foc continuu ca sa iasa totul fara greseala.

Citește și
ziua marinei
Traditia de Ziua Marinei este respectata chiar si pe canicula
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cu noaptea in cap, marinarii aflati la bordul fregatei Marastesti, nava amiral a flotei romanesti, ridicau ancora. In spatele scenei, protagonistii nu au stat o clipa.

Departe de familii, Mariani si Mariane au si uitat ca sunt sarbatoriti. Ziua Marinei a devenit deja o zi ca oricare alta, in care cel mai important lucru e sa isi faca meseria asa cum se cuvine.

Nici bucatarii nu au stat degeaba, mai ales duminica, cand au pregatit echipajului meniu de zile mari.

Duminica dupa-amiaza, cand agitatia s-a potolit, oamenii marii au inchinat si ei un pahar in asteptarea cinei festive.

12:10 Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, i-a omagiat, duminica, in discursul sustinut la Constanta, de Ziua Marinei, pe cei 12 militari care si-au pierdut viata in urma catastrofei aviatice de le Tuzla si pe militarul decedat in accidentul aviatic din Munctii Bucegi.

11:15 Presedintele Traian Basescu a spus, duminica, la Constanta, unde participa la manifestarile organizate de Ziua Marinei, ca, in opinia sa, Ziua Marinei este ziua barbatului, a oamenilor care stiu, la bordul navelor, sa fie solidari, transmite Mediafax.

Presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul spunand ca aceasta zi este un prilej pentru ca oamenii sa fie impreuna si un prilej de comemorare a eroilor marii cazuti la datorie.

El a aratat, in continuare, ca Fortele Navale Romane sunt in proces de consolidare si modernizare pentru a deveni parte eficienta a sistemului de operatiuni al NATO.

Presedintele a vorbit apoi despre criza economica, reluand ideea ca aceasta poate fi depasita prin solidaritate si ca si-ar dori ca problemele sa fie trecute in solidaritate si in decenta.

10:30 In momentul in care presedintele a mers la microfon, din multimea adunata pentru a asista la ceremonii s-au auzit fluieraturi si cateva huiduieli.

Presedintele, insa, le-a ignorat si si-a inceput discursul, spunand ca participa cu placere la Ziua Marinei, care coincide cu Sfanta Maria, protectoarea marinarilor.

La ceremonii asista aproximativ 3.000 de persoane.

Manifestarile prilejuite de sarbatorirea Zilei Marinei Romane, la 150 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane moderne, au inceput la ora 09.55, cand presedintele Traian Basescu a fost intampinat de Garda de Onoare.

Sunt prezenti la manifestari si ministrul apararii aationale, Gabriel Oprea, ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, precum si oficialitati militare si civile.

Au avut loc deja ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei si ridicarea pavilionului si marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv.

Pana la ora 10.30 a fost programata citirea mesajelor din partea presedintelui Basescu si a altor oficialitati civile si militare, iar apoi este programata o slujba religioasa, urmata de depunerea ancorelor de flori in mare.

Ulterior, miile de turisti si de constanteni prezenti pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei vor putea urmari sosirea alaiului Zeului Neptun si demonstratii marinaresti, urmate apoi de Exercitiul Naval FNR 2010.

Publicul va putea viziona acest exercitiu de pe faleza Cazinoului din Constanta, din fata Comandamentului Flotei.

La ora 15.00, Zeul Neptun, impreuna cu alaiul sau, se va deplasa in Portul Tomis, unde pana la ora 17.00 va patrona jocurile marinaresti, iar apoi se va retrage.

Pentru seara, intre orele 17.00 - 18.00, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine reprezentatii pe traseul Parcul Teatrului National - Piata Ovidiu, iar ziua se va incheia cu Retragerea cu torte, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta, incepand cu ora 22.00.

Ziua Marinei Romane este sarbatorita in fiecare an la 15 august, odata cu sarbatorirea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, de mai bine de un secol.

Totul se intampla sub soarele arzator, care sambata l-a facut pe un marinar sa lesine in timpul unui ceremonial militar.

Doborat de caldura, tanarul este sustinut de doi camarazi si dus la racoare, intr-o cabina de pe nava militara Marasesti. A exersat zeci de minute intr-o zapuseala care nu te lasa sa respiri. A luat parte, alaturi de alti marinari, in dana militara a portului Constanta, la preluarea de catre Romania a comenzii Gruparii Navale Blackseafor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Petreceri cu
Petreceri cu "marinarite" fierbinti, de Ziua Marinei

O data pe an e Ziua Marinei - si-au spus petrecaretii care au umplut azi-noapte cluburile de pe litoral. Oficial sarbatoarea este maine, dar tinerii n-au mai avut rabdare si s-au pus pe chefuit in avans.

Traditia de Ziua Marinei este respectata chiar si pe canicula
Traditia de Ziua Marinei este respectata chiar si pe canicula

Asa cum ne-au obisnuit in fiecare an, de Sfanta Maria Mare marinarii ne vor lua ochii cu costume de sarbatoare si exercitii tactice.

Litoralul se pregateste de Ziua Marinei! Prognoza meteo e buna
Litoralul se pregateste de Ziua Marinei! Prognoza meteo e buna

UPDATE: Weekend de foc pe litoral. Pe de o parte, hotelierii se asteapta la o avalansa de turisti ademeniti de soare, pe de alta, peste 1000 de militari se antreneaza inainte de Ziua Marinei.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.