Criza economica ar putea grabi aparitia zonelor metropolitane in Romania
Speriati ca in 2009, vor ramane fara bani pentru proiectele mari de infrastructura, primarii din Bucuresti, dar si din alte orase ale tarii pregatesc terenul pentru infiintarea a ceea ce ei numesc "metropole".
Doar asa pot accesa fonduri europene, care se acorda numai pe zone, nu la nivel de localitati.
Prefectul Capitalei, Ion Tincu, spune ca in prima faza, Bucurestiul se va transforma intr-o metropola in jurul careia va functiona si o zona metropolitana, cu 55 de sate si comune, plus patru orase.
Zona in cauza se va intinde pana la viitoarea centura a Capitalei si va avea un consiliu-metropolitan. Raman insa in functii primarii si viceprimarii, la nivel de oras, sector si comuna, care vor decide impreuna dezvoltarea zonei.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Proiectul ar trebui sa ajunga la Ministerul de Interne, institutie cu initiativa legislativa.
Edilii se tem ca, in plina criza financiara, nu mai pot incepe proiecte mari de drumuri, apa si canal, fara bani din fondurile structurale.
Nu numai Bucurestiul aspira la statutul de metropola. In goana dupa fonduri de dezvoltare si autoritatile din Constanta, Cluj, Brasov sau chiar Pitesti vor sa aiba o zona metropolitana.
La Pitesti s-au aprobat deja fonduri in consiliu care sa fie folosite pentru investitii in orasele Mioveni, Stefanesti, dar si in patru comune.
Dezvoltarea retelelor edilitare ar putea redresa si piata imobiliara din jurul marilor orase, unde tranzactiile cu terenuri stagneaza.