PORTRET DE CANDIDAT, ep. 11: Dan Diaconescu. Dupa ce a "otevizat" Romania, acum vrea sa o si conduca

Dan Diaconescu

Dupa ce le-a adus in case romanilor pe Elodia, Nikita si fantoma de la Medgidia, Dan Diaconescu vrea acum sa-i salveze. A ramas fara postul TV unde isi pierdea noptile, asa acum are timp sa viseze la functia suprema.

Toata lumea il stie ca om de televiziune, fie el si controversat, insa Dan Diaconescu se poate lauda ca a facut rating si in politica. La alegerile parlamentare din 2012 partidul sau a ajuns pe locul trei, sufland in ceafa Aliantei Romania Dreapta (PDL+FC+PNTCD). Asa ca acum isi incearca din noua norocul la prezidentiale.

Indiferent ce candidat votezi, nu-i lasa pe altii sa iti aleaga viitorul. Spune YES LA VOT! Aici gasesti portretele candidatilor si mesajele unor romani care te inspira sa nu-i lasi pe altii sa iti aleaga presedintele.

De la presa scrisa la televiziunea cu ecranul plin de scris
S-a nascut in 1967 in Caracal, a inceput Facultatea de Mecanica (dar a absolvit-o abia in 2003) si a debutat ca jurnalist dupa Revolutie. A lansat mai intai un ziar scris – si ilustrat – de el si de concitadinul si prietenul sau de atunci, Marius Tuca. A trecut apoi in presa centrala si, alaturi de acelasi Tuca, a jucat un rol cheie in creearea “Jurnalului National”. In 1995 a decis insa sa faca presa pe cont propriu. Si-a infiintat un ziar, “Oglinda”, si a realizat mai multe emisiuni pe la diverse posturi de televiziune, insa fara un succes deosebit.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pentru a deveni faimos a avut nevoie de televiziunea lui, facuta dupa propria sa conceptie, extrem de neortodoxa: OTV, postul infiintat in 2001 si care dupa doar un an de functionare a fost inchis de CNA. Motivul: declaratiile rasiste si antisemite ale lui Corneliu Vadim Tudor, invitat pe atunci la cea mai importanta emisiune a postului, “Dan Diaconescu Direct”, si care acum e contracandidatul jurnalistului. Desi a fost aparat atat de PRM, cat si de organizatiile pentru drepturile omului, care au invocat libertatea de exprimare, CNA a interzis emisia postului pentru doi ani.

Elodia si clarvazatorul santajist
In 2004, OTV a reinviat. Televiziunea low-cost a lui Dan Diaconescu care emitea dintr-un apartament de bloc si aducea pe sticla ghicitoare, manelisti, vrajitoare, infractori, fantome, sinucideri in direct si politicieni extremisti a crescut in audiente. Secretul: invitatii permanenti si extrem de pitoresti, pe care Diaconescu spune ca i-a inventat chiar el. In 2007, a reusit performanta de a depasi un punct de rating dupa ce odata cu lansarea cazului Elodia, intins pe mai mult de 200 de episoade. Asa a aparut conceptul de “otevizare a Romaniei”, un termen pe care, de asemenea, e posibil sa-l fi inventat chiar Dan Diaconescu.

Alte episoade celebre – precum acela in care moderatorul TV a fost bagat in direct intr-un tomberon de unul din invitatii sai – i-au creat o notorietate pe care Diaconescu a decis sa o foloseasca pentru a se lansa in politica. Exista insa si un motiv pragmatic: omul de televiziune a fost arestat in 2010, impreuna cu un clarvazator, sub acuzatia ca ar fi santajat un primar de comuna cu o inregistrare compromitatoare. Imediat ce a fost eliberat, a spus ca s-a horata sa se faca presedinte de partid, fiindca pana acum niciun presedinte de partid din Romania nu a fost arestat.

Campanie electorala cu DDmobilul
Asa ca in 2010 a lansat Partidul Poporului-Dan Diaconescu, o formatiune fara o afiliere sau doctrina politica. Sau, mai bine zis, cu o doctrina facuta din mesajele primite prin SMS de la telespectatorii postului. In schimb, partidul avea un DDmobil – “singura masina de politician care plimba Poporul” –, un “legamant Anti-Ciocoi” si, potrivit lui Diaconescu, peste un milion de aderenti.

O declaratie pe care nimeni nu a crezut-o pana cand PP-DD nu a obtinut peste un milion de voturi la alegerile parlamentare din 2012, clasandu-se pe locul 3 dupa USL si ARD. Partidul a fost ajutat si de un scandal intens mediatizat in care Diaconescu s-a confruntat chiar cu premierul Ponta dupa ce a castigat licitatia pentru combinatul Oltchim, insa nu a putut achita pretul de 45 de milioane de euro.

La sfarsitul acelui an, Diaconescu era pe culmea succesului politic: partidul care-i purta numele avea 68 de parlamentari, 31 de primari, 3126 de consilieri locali si 134 de consilieri judeteni. Singurul lucru care-i umbrea succesul era faptul ca el insusi ratase intrarea in Parlament, dupa ce candidase intr-un colegiu din Targu-Jiu impotriva lui Victor Ponta.

OTV inchis, parlamentari tradatori, alegeri pierdute
In ianuarie 2013, insa, CNA a decis inchiderea OTV din cauza amenzilor neplatite de postul de televiziune. Dan Diaconescu a ramas fara televiziunea lui, asa ca inceput sa faca, sporadic, emisiuni pe la televiziunile altora. A incercat sa negocieze si intrarea in Guvern, insa premierul se pare ca nu i-a iertat scandalul Oltchim.

In acelasi timp, fara un lider care sa-i controleze, parlamentarii PP-DD au migrat la alte partide, pana cand din 68 au mai ramas doar 17. Iar la alegerile europarlamentare din 2014, partidul nu a reusit sa treaca peste pragul electoral, asa ca Dan Diaconescu nu a ajuns nici in forul de la Strasbourg.

Dezamagit de formatiunea politica ce-i poarta numele, Dan Diaconescu isi incearca acum din nou sansa in competitia pentru functia suprema in stat. A facut un program al noii revolutii din 100 de puncte, stabilite “in urma dezbaterilor cu telespectatorii OTV”. Nu s-a impedicat de un micul amanunt ca OTV nu mai exista, fiindca, in fond, are un scop nobil: candideaza pentru “salvarea tarii de la dezastru”.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”

Nicolae Ciucă nu exclude o confruntare cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, în situația unor candidaturi depuse de ambii lideri politici.

Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă l-ar vota pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale
Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă l-ar vota pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale

Coaliția PNL-PSD a stabilit calendarul celor cinci tururi de alegeri din acest an. Prezidențialele au fost mutate din decembrie în septembrie. Primul tur va fi cel mai probabil pe 8 septembrie, iar al doilea pe 22.

 

Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP
Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP

Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.