Dan Sova afla azi daca va fi arestat. Cum s-a pregatit inainte de a merge la DNA: "Mai pune acolo prosop, pijamale"

×
Codul embed a fost copiat

In doar cateva ore, Dan Sova si-a pierdut imunitatea parlamentara, a fost retinut de procurorii anticoruptie, iar vineri va afla daca va fi sau nu arestat.

UPDATE 20:19 Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca vineri cererea DNA privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova, acuzat de trafic de influenta in legatura cu un contract de asistenta juridica de la CET Govora.

Initial, DNA a cerut ca Instanta suprema sa judece joi cererea sa, insa judecatorii au stabilit ca procesul sa aiba loc vineri, incepand cu ora 9,30.

In consecinta, Dan Sova va petrece noaptea de joi spre vineri in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut de procurori pentru 24 de ore.
 

Acuzat de procurori de trafic de influenta, senatorul a sustinut mereu ca este nevinovat. De celalalta parte, anchetatorii spun ca Sova a primit 100 de mii de euro, in mai multe transe, dupa ce ar fi facut trafic de influenta in favoarea unei firme de avocatura.

Citește și
dan sova
Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil cererea de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Dan Sova a iesit din sediul DNA incatusat. A fost retinut pentru 24 de ore sub acuzatia de trafic de influenta.

Procurorii sustin ca in perioada in care era avocat, Sova a facut trafic de influenta pe langa directorul general al CET Govora, acuzat de asemenea in aceasta cauza. Sova l-ar fi convins sa incheie un contract de consultanta cu un cabinet de avocatura cu toate ca biroul respectiv asigura deja asistenta juridica pentru CET Govora. Astfel, jumatate din banii primiti de avocati ar fi ajuns la Sova. Senatorul ar fi incasat astfel nu mai putin de 100 de mii de euro.

Anchetatorii vor merge vineri cu Sova in fata judecatorilor ca sa ceara arestarea lui. Asta dupa ce au asteptat doua saptamani ca Senatul sa ia in discutie avizul solicitat de ei.

Joi insa, lucrurile s-au miscat rapid in Senatul Romaniei, unde Dan Sova s-a prezentat fiind convins ca va ajunge dupa gratii.

Dan Sova: "Noroc! Mi-am facut valiza. Asta e."

A venit printre primii la munca, s-a asezat in ultima banca din plen si a stat mai mult la telefon. Si-a pregatit bagajul pentru arest...telefonic:

"Mai pune acolo prosop, pijamale", i-a spus joi Dan Sova unui apropiat la telefon.

La tribunal, Sova s-a aparat sustinand ca nu sunt probe impotriva lui.

Dan Sova: "S-a prezentant in fata dumneavoastra un dosar de 3.000 de file. Imi asum ce va spun, din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Aceste 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunt si ordonantele procurorului. In afara de denunt, nu exista nicio proba. Exista un denunt. Atat!"

Rezultatul votului din Senat

Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a social-democratului Dan Sova a fost aprobata joi, potrivit unor surse parlamentare, de plenul Senatului cu 95 voturi "pentru", 30 "impotriva". Dan Sova a plecat in lacrimi din Senat.

Procedand la numararea voturilor exprimate de catre senatori, prin vot secret cu bile, in conformitate cu art. 135 si 136 din Regulamentul Senatului, (...) Comisia de numarare a voturilor a constatat urmatoarele: numarul total al senatorilor - 165; numar total de voturi exprimate - 127, din care voturi 'pentru' - 95, iar voturi contra - 30 si voturi anulate - doua. Ca urmare a faptului ca, in urma votului exprimat, a fost intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti, (...) Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea preventiva a dlui senator Sova Dan", a anuntat, de la Tribuna Senatului, senatorul Laurentiu Coca, relateaza Agerpres.

Presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a precizat ca Hotararea Senatului de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova va fi transmisa ministrului Justitiei.
 

Discursul lui Dan Sova din Senat

- Ma aflu in fata dumneavoastra pentru a treia oara anul acesta la un vot de ridicare a imunitatii. Cred ca incep sa ma apropii de recorduri nedorite. Pentru ca sunt in situatia aceasta, simt nevoia nu sa va solicit ceva, ci sa va aduc la cunostinta cateva date. S-a prezentat in fata dumneavoastra un dosar de 3.000 de file care se refera la doua infractiuni - la un abuz in serviciu si la un trafic de influenta. Din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunt si ordonantele procurorului. Imi asum ce spun. In dosar, si dosarul este la Comisia juridica, in afara de denunt, nu exista niciun fel de probe. Exista un denunt, atat

- Sunt unii dintre putinii oameni din Senat care are o experienta juridica de 20 de ani. Exista o moda sa vorbim despre renuntarea la imunitate. Stimati colegi, o spun eu inca o data- simpla discutie despre renuntarea la imunitatea ne face de ras in Europa, rade toata lumea de noi. Toata lumea are imunitate, imunitatea parlamentara nu inseamna imunitate juridica. In lumea justitiei nu sunt zei.

- N-am vazut sa fuga lumea de mine prin mall, nu vad de ce reprezint un pericol public

- Va spun sa votati asa cum scrie la regulament si in Constitutie- potrivit propriei constiinte."

Comisia juridica a dat pe 24 noiembrie aviz favorabil

Comisia juridica a Senatului a dat, in 24 noiembrie, un aviz favorabil cererii Justitiei in cazul senatorului PSD Dan Sova.

Dupa ce si-a studiat dosarul de sapte volume (aproximativ 3.000 de pagini) timp de aproape patru ore, Dan Sova le-a spus senatorilor juristi, la audiere, ca este nevinovat.

Reprezentantii PSD si PNL au anuntat ca vor vota in plen pentru ridicarea imunitatii lui Sova, in timp ce copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a spus ca le recomanda senatorilor din grupul formatiunii sale sa voteze impotriva cererii DNA.

"ALDE, ca partid liberal, considera oportuna arestarea preventiva in cazul infractiunilor savarsite cu violenta, in cazuri de flagrant si atunci cand persoana urmarita penal ar putea ingreuna aflarea adevarului. In cazul senatorului Dan Sova nu exista fapte comise cu violenta. Statutul juridic pe care-l are in prezent senatorul Sova permite anchetatorilor sa urmareasca intreaga sa activitate si, ca urmare, el nu poate influenta negativ mersul anchetei", a aratat miercuri Tariceanu.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Inca un dosar penal pe numele lui Dan Sova. Senatorul e cercetat pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu
Inca un dosar penal pe numele lui Dan Sova. Senatorul e cercetat pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu

Directia Nationala Anticoruptie informeaza, miercuri, ca procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de senatorul Dan Sova, pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil cererea de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova
Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil cererea de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova

Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil marti cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova, cu 5 voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. Votul a fost secret.

PSD ii retrage sprijinul lui Dan Sova in fata DNA. Dragnea: ''Cu toata parerea de rau, vom vota pentru ridicarea imunitatii''
PSD ii retrage sprijinul lui Dan Sova in fata DNA. Dragnea: ''Cu toata parerea de rau, vom vota pentru ridicarea imunitatii''

PSD si-a luat mana de pe senatorul Dan Sova. Dupa ce in martie, prin votul lor, social-democratii l-au scapat de puscarie, luni, Liviu Dragnea a anuntat ca alesii partidului vor incuviinta retinerea si arestarea lui Sova.

 

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.