Succesul unui pictor roman, comparat cu cel al lui Brancusi. Unul din tablourile sale s-a vandut pentru 1,8 milioane de euro

Ultimul update: Vineri 04 Iulie 2014 07:05
Data publicarii: Marti 01 Iulie 2014 13:36
Categorie: Actualitate

Pictorul roman Adrian Ghenie a reusit un record neasteptat pentru arta romaneasca: a vandut un tablou la Londra, in cadrul unei licitatii, pentru aproape 1 milion si jumatate de lire sterline.

Moment istoric, pentru arta romaneasca. Un tablou semnat de pictorul Adrian Ghenie a fost vandut luni seara, la Londra, cu 1.800.000 de euro. Acest tablou devine astfel cea mai scumpa pictura a unui artist roman. Ea a fost cumparata in numele unui investitor din Asia care spera ca, in timp, valoarea ei sa creasca.

Adrian Ghenie, in varsta de 37 de ani, a intrat in atentia marilor colectionari si a criticilor de arta acum aproximativ 3 ani, dupa ce operele sale au fost expuse la New York, Berlin sau Paris.

Tabloul "Falsul Rothko", o pictura in ulei pe panza, a fost initial estimat, de casa de licitatii Sotheby's, la aproximativ 300.000 de lire sterline. Lucrarea romanului Adrian Ghenie a depasit, insa, orice asteptari.

Evolutia pictorului a fost apreciata de colectionari astfel ca, la licitatie, cineva a fost dispus sa ridice suma pana la 1.426,500 de lire sterline, cu taxe incluse.

Pictura ascunsa. In tabloul "Camera albastra" a lui Picasso s-a descoperit portretul unui barbat misterios

Ruxandra Balaci, director artistic Muzeul National de Arta Contemporana: "Acum cativa ani inca era foarte abordabil, pe la 10-15 mii de euro. Daca un colectionar roman ar fi fost inteligent si ar fi cerut expertiza, acum l-ar fi vandut la peste un milion de euro."

Numele tabloului are legatura cu pictorul american de origine rusa, Mark Rothko. "Multiformele", elemente specifice lui, sunt prezente in pictura lui Ghenie, marcat de ideea aparitiei diavolului. Intr-o alta varianta a tabloului vandut la Londra, intitulata de data aceasta chiar "Diavolul", apare in plus silueta ce sugereaza prezenta maleficului.

 

 

 

 

Pictorul nascut la Baia Mare a avut in ultimii ani o ascensiune impresionanta. In 2011, tabloul sau, "Piscina", a fost vandut la New York pentru 13.000 de euro.

In 2013, la Londra, lucrarea intitulata "doctor Mengele 2", a fost licitata de aceeasi casa, Sotheby's, pentru 134.000 de euro. La un an distanta, Adrian Ghenie a devenit acum cel mai scump pictor roman din istorie, dupa ce tabloul sau, "Falsul Rothko" a atins suma de 1,8 milioane de euro.

In 2005, dupa mai multe esecuri pe plan profesional, tanarul pictor a decis sa-si deschida propria galerie la Cluj. Intr-un interviu acordat Muzeului de Arta Moderna din San Franciso, a vorbit despre momentul cheie al carierei sale.

Adrian Ghenie: "Dupa ce am absolvit Academia, m-am mutat in Viena pentru doi ani. Am esuat din toate punctele de vedere, eram un dezastru. Locuiam cu mama. Te intorci, planurile tale sunt prabusite, nu ai nicio perspectiva. Ne-am intrebat: ce naibii facem? Si raspunsul era destul de simplu: Ne vom deschide propria galerie."

Adrian Ghenie sta mai mult la Berlin, acolo unde are atelierul. Luna aceasta, a primit vizita ziaristilor britanici de la The Independent, care au remarcat ca romanul nu foloseste pensule, ci cutite speciale si stencil-uri.

Specialistii spun ca acesta e doar inceputul pentru tanarul pictor. Cel mai probabil, cota sa va creste, iar lucrarile vor ajunge sa fie expuse in cele mai mari muzee ale lumii. Iar succesul lui Adrian Ghenie mai poate fi comparat doar cu reusitele lui Brancusi.

Potritvit Artslife, romanul a devenit deja „un hit international”, fiind cautat de cele mai mari galerii, dar si de comerciantii de arta. Miliardarul Francois Pinault, care detine companiile Gucci, Christie’s, Samsonite si Converse, ar fi unul dintre fanii pictorului roman.

 

Restaurant sau galerie de arta? Oamenii sunt dispusi sa plateasca dublu o salata obisnuita, dar care are imita un tablou

Restaurant sau galerie de arta? Oamenii sunt dispusi sa plateasca dublu o salata obisnuita, dar care are imita un tablou

tren

Tren cu 25 de pasageri, cuprins de flăcări în gara din Timișoara

Comentarii în lanț, după ce Euronews și-a pus la cover pe Facebook o fotografie de la protestele de sâmbătă

Loteria bonurilor fiscale 21 ianuarie 2018. Rezultatele extragerii

Supărați că Bucureștiul a arătat ca sub asediu: ”Armuri ca la război. Merg ca nişte fantome”

Firme închise, din lipsă de angajați: "Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă”

Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

flashmob

Protest mut în Piața Victoriei. Flash mob cu oameni legați la ochi

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 ianuarie 2018

Mesajele protestatarilor: ”Nu mai reprezentăm nimic pentru ţara asta, suntem buni doar în preajma alegerilor!”

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități