Proiectul Grauntele de Mustar. Cazul impresionant al preotului Dan, protectorul a zeci de copii
O poveste impresionanta vine de la Iasi unde preotul unei bisericute din curtea unei maternitati a devenit parinte adevarat pentru zeci de copii sarmani.
Unii sunt de la tara din familii amarate care nu dau bani pe haine sau rechizite. Altii au ramas orfani si nu au unde sa se mai duca. Pentru patru adolescente, acest om bun a inchiriat o casa si, din sumele daruite de credinciosi, le acorda cate o bursa de 500 de lei.
Preotul Damaschin nu are o parohie obisnuita, de cartier, la care sa vina si oameni cu stare si sa faca donatii. De 5 ani, are in grija bisericuta din curtea Maternitatii Cuza Voda din Iasi. Se roaga pentru mamele care aduc pe lume prunci sau vin la spital cu probleme si fiecare ban strans la cutia milei il da copiilor nevoiasi.
Familia Agapi, dintr-o comuna de la 50 de km de Iasi, are sapte copii, dintre care cel mai mic are doar patru luni. Tatal a suferit un atac vascular cerebral si nu are voie sa faca efort. Iar mama era deznadajduita pana sa-l intalneasca pe preotul spitalului, la nasterea ultimului prunc. De atunci, simte ca se roaga cineva pentru ea si este chemata periodic la Iasi, ca sa ridice haine si incaltaminte pentru copii.
Paraschiva Agapi: "De imbracat si de incaltat, altceva nu vrem ca sunt foarte scumpe hainele pentru copii, pentru noi nu, ca noi suntem batrani, sa avem cu ce ii purta pe ei la scoala. "
Reporter: Te-ai gandit ce o sa faci cand termini scoala?
Paula Agapi: Da, eu vreau sa ma fac pompier.
Reporter: Esti suficient de curajoasa?
Paula Agapi: Da!
Dan Damaschin, preot: "Atunci cand intalnesti in spital o mama cu copilasul la piept, cu o familie numeroasa acasa, care nu are cu ce pleca acasa din spital. Cu ajutorul lui Dumnezeu oferim speranta acestor mame."
Tot in spital a aflat despre acest preot cu har si Petronela, o tanara de 18 ani, orfana de mama. Locuieste intr-un sat departat, la 100 de km de Iasi. In familia ei, cu patru frati mai mici, nu avea sanse sa mearga mai departe cu scoala, dar si-a facut curaj si i-a cerut parintelui s-o ajute. Acum sta cu chirie intr-o locuinta platita de parinte si este una dintre cele mai bune eleve ale Liceului Pedagogic din Iasi. Si nu este singurul caz!
Loredana Dominte, eleva: "Ajutorul de la parinte este foarte important pentru mine pentru ca tatal meu nu are posibilitatea sa imi ofere strictul necesar de a continua studiile".
Proiectul preotului se numeste "grauntele de mustar", o trimitere catre o pilda din Evanghelii. Si dovedeste ca o fapta buna, chiar daca pare mica, poate schimba lumea intreaga pentru un om sau pentru mai multi.