Marturia unei romance stabilite in Italia. Cum a scapat fiul ei ca printr-un miracol, de sub daramaturi. "Casa s-a scufundat"

×
Codul embed a fost copiat

In zonele devastate de cutremurul puternic din Italia traiesc si multi romani. Cativa dintre ei au povestit pentru Stirile PROTV prin ce au trecut.

Diana Ardelean nu-si revine din soc. Numai un miracol a facut ca baiatul ei de 10 ani sa scape teafar. Noaptea trecuta a dormit la un prieten - tot roman - in Amatrice. Cutremurul a daramat casa, dar copiii au scapat.

Diana Ardelean, romanca in Italia: "Copiii au zis ca, pur si simplu, a cazut tot peste ei si intr-o parte, casa s-a scufundat si au reusit sa treaca pe langa gaura care s-a format in pamant si au iesit in strada si au fugit! Cel mic s-a lovit la cap, pentru ca i-a cazut acoperisul. L-am trimis la spital cu mama..."

Anca Muhna, romanca in Italia: "S-a simtit foarte tare, mie mi-au crapat peretii in casa. Avem un copil de 10 luni, am iesit in strada cum am apucat. Ne gandim mai mult la copii, la asta ne gandim. Pleci si vii, plange"

Anda Anghele, romanca in Italia: "M-am trezit, auzeam zgomotul paharelor care se ciocneau in salon, mi-am dat seama ca este cutremur. Mi-am luat fetita care doarme intre noi in secunda aia.. A durat cam 10 secunde."

Citește și
Matteo Renzi, cutremur in Italia
Cutremur in Italia: 159 de morti si sute de raniti. Armata a fost mobilizata pentru a ajuta persoanele afectate de seism
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Georgiana Movila, o romanca stabilita in Ancona, a povestit pentru Stirile ProTV clipele de groaza prin care a trecut miercuri dimineata, atunci cand a avut loc seismul cu magnitudinea de 6,2 in centrul Italiei.

Desi cutremurul s-a produs in apropiere de Perugia, iar Georgiana se afla la aproximativ 170 de kilometri distanta de epicentru, ea spune ca seismul l-a simtit foarte puternic.

"Cutremurul s-a simtit foarte tare. Noi suntem la 170 de kilometri de epicentru. L-am simtit destul de tare si m-am speriat, pentru ca nu stiam ca aici este o zona seismica. Nu sunt de foarte mult timp in Italia si nu stiam.

Am fost speriate. Mai tarziu, dupa o ora, a fost si al doilea cutremur, simtit destul de tare si acela. Acum speram sa nu mai fie si alte replici puternice. Cei de aici anunta ca vor mai fi, insa nu stiu daca vor fi mici sau mari." - a povestit romanca la Stirile ProTV.

CITITI SI: Cutremur puternic in Italia. 73 morti recuperati de sub daramaturi. Autoritatile se tem ca numarul victimelor va creste

Speriata, Georgiana marturiseste ca nu a avut curaj sa coboare dupa producerea primului cutremur - ea locuind la etajul 2, impreuna cu sotul si cu fiica sa.

"Stam la etajul 2 si n-am avut curaj sa coboram. Am luat fetita in brate, am stat putin la tocul usii, unde am crezut ca este peretele de rezistenta, am asteptat, am vazut ca nu se mai intampla nimic, ne-am culcat inapoi. Dupa al doilea cutremur, am vrut sa-i propun sotului sa iesim afara, dar pana la urma am ramas in casa", a mai spus ea.

Iata si reactiile altor romani care traiesc in Italia si care au povestit pe retelele de socializare cum au trait acele momente.

Sergiu Balaban: "Stiam ca se intampla ceva. Am deschis ochii si timp de multe de secunde n-am stiut cum sa reactionez. Era 3:40. Diana era si ea langa mine, amandoi tremuram de frica dar n-am scos un cuvant. O experienta care lasa semne. Oricine a trait asa ceva stie ca-i imposibil sa-ti stergi memoria.

Suntem in Massa Martana, un orasel micut de langa Terni. 40 de km sunt de aici pana la Rieti, acolo unde s-a inregistrat epicentrul seismului de 6.2. Cel mai puternic si cel mai lung. Peste 20 de secunde a durat zgaltaiala, suficient ca sa ti se imprime si mai adanc in memorie."

Angelica Spatari: "Eu traiesc in orasul Macerata. Ne-am intors tarziu acasa, de la o cina cu prietenii. Numai am adormit, ca si ne-am trezit ca blocul unde locuim se clatina in toate partile, nu intelegeam ce se intampla.

Lumina s-a stins, au fost 40 de secunde de cosmar. Am coborat jos, in strada, cu copilul de 2 ani si am stat pana s-a facut zi. Suntem foarte sperati."

Adriana Zamfirescu: "Suntem vii. Casa e in picioare, aparent fara daune. Sinistru, ca la orice cutremur. Am supravietuit, iata, celui cu numarul 5 din viata mea. A fost al doilea ca intensitate si durata dupa cel din 1977 din Romania.

Va multumesc tuturor pentru mesaje si va asigur ca nu sunt motive de ingrijorare. Sper doar ca experientele in materie de seisme sa se fi incheiat aici. #cutremurItalia2016".

Cutremurul a fost inregistrat miercuri dimineata la ora locala 3 si 36 de minute si a avut epicentrul in Norcia, la 110 km nord-est de Roma. Adancimea a fost de numai 10 km, considerata foarte mica. Este si motivul pentru care pagubele sunt atat de mari. "Seismul a fost atat de putrnic, incat parea ca patul se deplaseaza prin camera, cu noi cu tot", povesteste o localnica din regiunea Umbria.

Undele seismice au fost resimţite pana la Roma. In capitala, unele cladiri s-au zgaltait timp de 20 de secunde, potrivit ziarului La Reppublica.

O familie de 4 persoane a fost gasita sub daramaturi, in orasul Accumoli, potrivit primarului din zona. Una dintre localitatile cele mai afectate, este Amatrice. Drumurile care fac legatura cu orasul sunt impracticabile, iar primarul a declarat ca sunt oameni sub daramaturi si jumatate din oras este distrus. De asemenera a avut loc si o alunecare de teren.

Agentia de protectie Civila italiana a descris seismul drept sever. Initial, au aparut informatii potrivit carora magnitudinea ar fi fost de 6.4 Richter, care ulterior au fost "ajustate".

Ultimul mare cutremut din Italia a fost cel din Aquila, din 2009. Seismul de atunci a avut magnitudinea de 6.3 si a lasat in urma 300 de morti.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
MAE: Printre victimele cutremurului din Italia nu se afla niciun cetatean roman
MAE: Printre victimele cutremurului din Italia nu se afla niciun cetatean roman

MAE precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca niciun cetatean roman nu se afla printre victimele cutremurului din Italia.

Cutremur in Italia: 159 de morti si sute de raniti. Armata a fost mobilizata pentru a ajuta persoanele afectate de seism
Cutremur in Italia: 159 de morti si sute de raniti. Armata a fost mobilizata pentru a ajuta persoanele afectate de seism

LIVE UPDATE: Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineata in centrul Italiei, langa Perugia, transmite Reuters, lasand in urma orase in ruina si fara electricitate.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.