Codul galben de viscol a fost prelungit in 19 judete pana luni dimineata. Prognoza pentru urmatoarele zile

×
Codul embed a fost copiat

ANM a prelungit, din nou, pentru 19 judete, codul galben de viscol emis cu cateva zile in urma pentru zone extinse din estul tarii.

Atentionarea, valabila in Moldova, nordul Dobrogei, extremitatea de nord-est a Munteniei, dar si la munte, vizeaza intensificari ale vantului de pana la 70 de kilometri pe ora.

Pana luni, la ora 4.00, in Moldova, nordul Dobrogei, extremitatea de nord-est a Munteniei, dar si la munte, vor fi perioade in care vantul va mai avea intensificari, cu viteze de 50-60 de kilometri pe ora si, pe arii restranse 70 de kilometri pe ora, spulberand si troienind zapada, avertizeaza meteotologii.

Atentionarea cod galben vizeaza judetele Suceava, Botosani, Harghita, Neamt, Iasi, Sibiu, Valcea, Arges, Brasov, Covasna, Bacau, Vaslui, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Braila, Galati si Tulcea.

Temporar va mai ninge slab si se va mai putea depune strat de zapada peste cel existent, duminica seara, in Moldova, local in Carpatii Meridionali si Orientali, nordul Dobrogei si extremitatea de nord-est a Munteniei, iar in prima jumatate a noptii de duminica spre luni in judetele din jumatatea de nord a Moldovei si pe crestele montane inalte, precizeaza ANM.

Citește și
salvatori
O tanara de 21 de ani a nascut in senilata echipelor de interventie. 500 de persoane, salvate din zonele izolate de zapada
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Ninsori, in general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restranse si in regiunile centrale si sudice, iar in extremitatea de sud-vest a teritoriului vor mai fi unele intensificari ale vantului, mai arata meteorologii.

La statia meteo din Intorsura Buzaului - polul frigului din Romania - meteorologii se asteapta la zile cu ger cumplit.

Viorica Iene, meteorolog Statia Meteo Intorsura Buzaului: "In momentul in care a inceput vantul, resimtim gerul cu cateva grade mai putin. Deci e mai frig cu 5-6 grade dupa vantul care e acum."

De altfel, spun locanicii obisnuiti cu temperaturi extreme, este cea mai aspra iarna din ultimii 10 ani.

In localitatea Boldu, din judetul Buzau, ca de altfel in multe locuri din tara, se vor inregistra minus 20 de grade. Iar la Sovata, din cauza gerului, Lacul Ursu, cel mai mare lac sarat din Europa, a inghetat bocna. Pe toata suprafata de peste 40.000 de metri patrati, lacul este acoperit cu un strat gros de gheata.

Valul de ger polar va dura cel putin trei zile, spun meteorologii.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a emis si cateva avertizari pentru populatie. Suntem sfatuiti sa mancam regulat si sa ne hidratam. Sa nu stam mult in frig si viscol si sa fim atenti la primele semne de inghet: pierderea simturilor si culoarea alba a varfurilor degetelor de la maini, de la picioare, a urechilor si nasului. In cazul in care plecati pe trasee afectate de aceste fenomene, circulati doar ziua si anuntati-va apropiatii unde urmeaza sa mergeti.

De asemenea, informativa de la radio, televiziune sau de pe internet in legatura cu starea vremii si prognozele imediate.

Prognoza meteo pentru duminica

Duminica vom avea o zi cu ger cumplit. Va ninge temporar in majoritatea zonelor tarii, mai consistent in Moldova, in Transilvania si la munte. Vantul va avea intensificari pe crestele montane, dar si in Moldova si Dobrogea, viscolind si spulberand zapada. Ne vom confrunta cu temperaturi foarte scazute, la amiaza vor fi intre minus 17 si minus 9 grade Celsius. 

Vantul este intens in estul, in sud-estul tarii in zona de munte, dar si in sud-vestul extrem, asa ca temperaturile resimtite la nivelul corpului sunt mult mai scazute fata de cele indicate de termometre. Spre exemplu, la Constanta, se inregistreaza minus 11 grade, dar temperatura real resimtita este de minus 24 de grade. La Cotnari sunt minus 13 grade, dar se resimt minus 38 de grade Celsius.

In Dobrogea si cu Baraganul se anunta o zi inchisa si ninsori din cand in cand. Vantul va viscoli ninsoarea cu viteze de pana la 75 km/h. Gerul persista si vantul va accentua senzatia de frig. Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei gerul va fi cumplit. Va ninge viscolit si dupa pranz se vor inregistra minus 13 grade Celsius. Si in nordul Moldovei si in Bucovina vantul va continua sa sufle cu putere, asa ca zapada va fi viscolita sau spulberata. Vor veni ninsori consistente si se va depune un strat nou de zapada. Regimul termic este unul sever, cu maxime de minus 14 grade.

In nordul Transilvaniei si in Maramures se anunta innorari persistente si ceva fulguieli. Va fi un ger naprasnic, chiar si pe timpul zilei, cand se vor inregistra valori de minus 14 grade. In vestul tarii, temperatura aerului va creste foarte putin si vremea se va mentine geroasa in cea mai mare parte a zilei. Vor fi innorari si ninsori slabe dar si perioade cu soare. In sudul Banatului, vantul va avea unele intensificari, dar la viteze mai mici fata de cele inregistrate in estul tarii.

In tinuturile centrale gerul va fi ingrozitor. Se vor inregistra minus 17 grade in depresiuni, iar noaptea minimele vor ajunge la minus 22 de grade. Pe timpul zilei mai vin ceva ninsori, in special pe la munte. Pe crestele montane, vor fi rafale de peste 75 km/h si ninsoarea va fi viscolita. In sud-vest vom avea vreme geroasa in majoritatea zonelor. Va ninge slab, e posibil sa zarim si soarele si vantul se inteteste in vestul si in sudul Olteniei. Dupa pranz se vor inregistra cel mult minus 8 grade Celsius. In judetul Mehedinti, este cod galben de vint intens pina la ora 9. Rafalele de vant depasesc 55 km/h si zapada este spulberata!

In sudul tarii, vom avea de infruntat un ger cumplit si va ninge mai insemnat cantitativ in estul Munteniei. Frig naprasnic si in zona Capitalei, cerul ramane acoperit de nori si va ninge slab. Maxima termica se va situa in jurul valorii de minus 13 grade Celsius. Peste noapte se vor atinge minus 17 grade si mai sunt posibile ninsori slabe.

La munte va ninge temporar in Carpatii Orientali si Meridionali. Din cand in cand, vantul va avea intensificari, mai ales pe creste, cu viteze de 60 km/h, iar pe arii restranse cu viteze de 75 km/h, viscolind ninsoarea si spulberand zapada depusa. Va fi ger in toata zona de munte.

Prognoza meteo pentru trei zile

Duminica vom avea inca o zi cu ger cumplit. Va ninge mai consistent in Moldova, în Transilvania si la munte. Vantul se va inteti pe crestele montane, dar si în Moldova si in Dobrogea.

Luni gerul persista. Cerul va prezenta innorari si va ninge in regiunile nordice si pe arii restranse in rest.

Marti, pe timpul zilei va fi ger in centru, sud si in sud-est si va ninge slab in Oltenia. Seara si noaptea, se strang norii si va ninge mai ales în Dobrogea, in sudul Moldovei si Muntenia si vantul va avea unele intensificari.

Miercuri desi se incalzeste, tot va fi ger dimineata si noaptea in majoritatea zonelor. Vor veni ninsori in jumatatea de sud-est a tarii si vantul se va inteti pe crestele montane, dar si in regiunile din sud-est.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Buzoienii spun ca aceasta e cea mai aspra iarna din ultimii 10 ani. Un barbat, obligat sa urce un zid de zapada de 5 metri
Buzoienii spun ca aceasta e cea mai aspra iarna din ultimii 10 ani. Un barbat, obligat sa urce un zid de zapada de 5 metri

La statia meteo din Intorsura Buzaului - polul frigului din Romania - meteorologii se asteapta la zile cu ger cumplit.

O tanara de 21 de ani a nascut in senilata echipelor de interventie. 500 de persoane, salvate din zonele izolate de zapada
O tanara de 21 de ani a nascut in senilata echipelor de interventie. 500 de persoane, salvate din zonele izolate de zapada

Noaptea care a trecut a fost cumplita: sute de oameni au strigat, disperati, dupa ajutor, iar interventiile celor de la ISU s-au desfasurat, in multe locuri, in conditii extreme.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.