Ingropati in zapada si disperati. In ce situatie se afla romanii din judetele in care a fost instituita STAREA DE ALERTA

×
Codul embed a fost copiat

Tablou dezolant, frica si eforturi supraomenesti in zona de est a Romaniei. Guvernul a instituit stare de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, primele din istoria masuratorilor meteorologice, in care a fost institutit un cod rosu de viscol.

Situatia din zona este dificil de gestionat, pentru ca se intervine in conditii de iarna grea. Zeci de localitati sunt inchise, peste 50 nu au curent electric si vor ramane in bezna, pentru a doua noapte la rand. Nu se circula pe 20 de drumuri nationale si peste 100 de drumuri judetene.

Situatia ramane critica in judetul Buzau. In acest moment, zeci de localitati sunt incremenite in zapada. Gardurile abia se zaresc, iar masinile sunt ingropate cu totul.

Membrii comandamentului de urgenta au decis sa instituie STARE DE ALERTA in Buzau, Braila si Vrancea

Viscolul puternic a ridicat ziduri de patru metri. Abia in clipa in care a stat ninsoarea gospodarii au inceput sa isi faca poteci.

Citește și
deszapezire
Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Pentru ca nu stiu cat de tare se va agrava situatia oamenii isi tin lopetile in casa.

Si in judetul Galati, 48.000 de suflete din 30 de sate nu au contact cu restul lumii. 4 drumuri nationale sunt impracticabile.

La Fundeni, cei in putere s-au mobilizat ca sa ajute varstnicii.

Radu Toma are 72 de ani si timp de noua ore a dat la lopata in incercerea disperata de a ajunge la drum. Daca nu ieseau, din casa el si sotia sa bolnava mureau de foame.

UPDATE 18:48 O femeie si-a putut ingropa fiul de 41 de ani, mort de ciroza, miercurea trecuta, la Spitalul Judetean Buzau, abia dupa trei zile de la data la care era programata ceremonia, dupa ce politistii au permis plecarea cortegiului funerar pe DN2, drum inchis de sambata din cauza viscolului si a zapezii.

Rudele barbatului de 41 de ani povestesc ca acesta suferea de ciroza si era sub tratament la Spitalul Judetean din Buzau. Desi parea ca se simte mai bine, starea de sanatate i s-a agravat brusc si a murit miercuri, in aceeasi zi in care a fost internat in spital, sicriul cu trupul neinsufletit al acestuia fiind ridicat de la morga o zi mai tarziu.

UPDATE 15:55 Multi locuitori din comunele buzoiene izolate sunt "baricadati" in case, cu zapada pana la acoperis, unii dintre ei ramanand fara alimente si apa, iar primarii spun ca nu fac fata troienelor, care ating si trei metri inaltime.

Una din localitatile buzoiene izolate de peste 48 de ore este Sageata, unde traiesc 4.700 de oameni. Aici, multi nu pot iesi din case din cauza zapezii care ajunge pana la acoperis.

Primarul comunei, Sorin Tanase, spune ca situatia multor batrani este grava, ei ramanand fara apa si alimente. "Suntem izolati de Buzau sau de alte sate. in unele zone pe sosea zapada este de peste trei metri, in rest este de circa un metru. Acum actionam in curtile batranilor si neputinciosilor. Au saracii zapada de doi metri in curti, sunt blocati in case. Am aici si niste militari care au vrut sa ajunga duminica la Robeasca, dar au ramas blocati la Bordusani si i-am cazat aici. Ne ajuta si ei pana se da drumul la sosea si pot pleca de la noi", spune primarul.

La magazinele din sate nu mai este paine si nici sanse de aprovizionare nu sunt: "Paine nu mai e de sambata, oamenii fac mamaliga, se gospodaresc singuri, altii care au faina isi fac paine, dar sunt foarte multi batrani. E sat imbatranit. Am fost la sapte-opt cazuri azi, oameni care nu puteau iesi din case de zapada si le-am facut carare ca sa poata sa iasa din case. Eu sper ca pana maine seara sa poata toata lumea sa iasa din case".

In aceeasi comuna, un barbat care a murit saptamana trecuta nu a putut fi dus la cimitir si inmormantat. Barbatul trebuia inmormantat sambata si, desi de la casa sa si pana la cimitir nu sunt mai mult de 800 de metri, nu s-a putut ajunge din cauza troienelor.

"Mortul e in satul Banita. Trebuia inmormantat sambata, dar nu s-a putut face nimic. Niciun utilaj nu putea sa miste nimic, nu se putea ajunge la cimitir. Vizibilitatea era zero, zapada mare de doi-trei metri inaltime. Azi se actioneaza acolo cu oamenii care primesc venit minim garantat si speram ca macar azi sa ajunga mortul la cimitir sa fie ingropat", mai spune primarul comunei Sageata. O situatie critica este si in comuna Valcelele, care are 1.560 de locuitori. Multi dintre ei sunt baricadati in case.

"Sunt oameni care sunt blocati in case. Zapada a acoperit geamurile locuintelor, depaseste si trei metri in localitate. Suntem izolati, avem probleme, sunt multi localnici care sunt baricadati, nu pot ajunge nici la animalele din gospodarie. Singurul lucru bun este ca nu s-a luat curentul electric. Am trimis cu doua elicoptere doua cazuri medicale - o fata si un barbat - si mai avem un batran", afirma primarul comunei, Dumitru Spita.

Primarul mai spune ca autoritatile locale intervin cu doua utilaje, care insa in scurt timp vor ramane fara combustibil: "Sunt doua utilaje care actioneaza, dar actioneaza in van pentru ca a batut vantul foarte tare, si suntem pe punctul de a ramane fara motorina. Am transmis la Consiliul Judetean, au zis ca ne ajuta".

In tot acest timp, telefonul primariei este asaltat de rude ale batranilor din comuna cu care nu se mai poate lua legatura. "Ne dau telefoane copiii din alte orase sa intrebe de parintii lor cu care nu mai pot lua legatura. Avem statie de radioficare. Fecare cetatean are difuzor, comunicam de la un microfon la primarie ce vrem sa afle oamenii. Acum le-am solicitat sa fim contactati pe numarul de la primarie sa vedem daca sunt in regula in case. In rest, este dificil cu painea. Nici nu mai stiu de cand nu mai avem paine la magazin", adauga primarul din Valcelele.

O alta localitate afectata este Robeasca, unde o tanara gravida a reusit sa ajunga la spital dupa o interventie a autoritatilor care a durat peste 25 de ore. "Toata lumea este epuizata, nu stim ce sa mai facem. Zapada e foarte mare pe toate drumurile, depaseste un metru si jumatate-doi. In unele locuri ajunge si la trei metri. Sunt persoane care nu pot iesi din case, le ajutam cu cei de la venitul minim garantat. Avem o urgenta, o batrana cu fractura de sold, si asteptam elicopterul pentru a o prelua si duce la spital. Pana acum am facut partie ca sa poata sa ajunga elicopterul la casa ei", spune Domnica Vlad, primarul comunei Robeasca, unde traiesc 960 de oameni.

UPDATE 13:36  In judetele Buzau, Vrancea si Braila sunt zeci de localitati unde, deocamdata, nimeni nu poate ajunge. Localitatea Potarnichesti, aflata la 20 de kilometri de Buzau, este complet izolata.

"Intervenim in Braila, Galati, Buzau si Dambovita. Militarii incearca sa deblocheze drumurile din aceste zone. Ministrul MAPN a ordonat sa se pregateasca echipaje aeriene pentru atunci cand vor fi solicitate."

"A fost cea mai dramatica misiune de ieri, cea de la Robeasca. Echipajele noastre si cei de la ISU si CNADNR au lucrat pentru deblocarea drumurilor cate Robeasca. Intr-un final, s-a ajuns acolo, iar femeia si copilul sunt in stare buna.", a declarat Constantin Spinu, purtatorul de cuvant al MApN, pentru Stirile ProTV.

UPDATE 13:30 "In Vrancea am evacuat un barbat, dupa ce a cazut de la o inaltime de trei metri. Tot acolo, doi copii au fost salvati. Aveau nevoie de ajutorul medical. Acum, 9 lucratori de la ISU incearca sa ajunga cu autospeciale la o alta tanara insarcinata. In Buzau, au fost transportati 6 pacienti, in Vrancea a fost solicitat serviciu aerian pentru 7 pacienti.", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, pentru Stirile ProTV.

"INCERCAM SA FACEM TUNEL PENTRU A AJUNGE LA POARTA

Localnic din Potarnichesti: "Sunt vreo 2 portiuni de zapada de 4 metri, pe ulita e de un metru jumate, suntem 80 de familii aici, la magazin nu gasim nimic de mancare. Nu avem provizii, daca la magazin nu sunt." 

Dumitru Spita, primar Valcelele, judetul Buzau: "Zapada la marginea localitatii este de 3-4 metri, nu se poate ajunge. A fost luata o fata de elicopterul SMURD si au cerut interventia pentru un om paralizat".

Multi isi fac griji pentru rudele lor, complet izolate.

In satele inzapezite din judetul Braila oamenii spun ca abia mai au ce manca.

Nicoleta Olaru, judetul Braila: "S-au terminat alimentele, nu mai avem ce manca, nimeni nu poate face nimic, nu putem iesi din curte. Incerc sa-mi fac un tunel sa ajung la poarta".

Rudele unui barbat de 40 de ani, decedat saptamana trecuta la Buzau, sunt disperate: inmormantarea ar fi trebuit sa aiba loc duminica, in localitatea Stancesti, aflata la 15 kilometri de oras. Dar nimeni nu poate face acest drum.

In judetul Vrancea sase drumuri nationale si zece drumuri judetene sunt inchise, iar noua comune sunt complet rupte de lume. Aici bolnavii care aveau nevoie urgenta de asistenta medicala, majoritatea oameni in varsta, precum si cei dependenti de dializa, au fost salvati cu ajutorul militarilor.

Pompier: "Drumul a fost destul de greu. Nametii sunt mari, 2 metri, 2,50, in camp viscolul e puternic, nu ne-am putut ghida decat dupa stalpii de inalta tensiune."

Autoritatile spun ca pentru transportul medical de urgenta vor interveni militari cu utilaje cu senile.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Membrii comandamentului de urgenta au decis sa instituie STARE DE ALERTA in Buzau, Braila si Vrancea
Membrii comandamentului de urgenta au decis sa instituie STARE DE ALERTA in Buzau, Braila si Vrancea

Estul Romaniei zace inca sub teroarea zapezilor. Premierul Victor Ponta a instituit starea de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, unde zeci de localitati sunt afectate si oamenii au nevoie urgenta de ajutor.

Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU
Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU

ANM a anuntat miercuri la pranz ca sase din judetele aflate in cod portocaliu de viscol vor intra in cod rosu pana seara la ora 22:00.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.