Harghita: Primar amendat dupa ce a arborat un drapel rosu-alb-verde: "E steagul maghiarimii"

Steagul Ungariei

Primarul comunei harghitene Madaras, Biro Laszlo, a fost amendat, joi, cu 4.000 de lei, pentru arborarea drapelul altui stat pe cladirea Primariei, avand culorile rosu-alb-verde, edilul afirmand ca este vorba de "steagul maghiarimii de pretutindeni".

Prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a mers, joi, in comuna Madaras, pentru a-i inmana personal primarului localitatii, Biro Laszlo, procesul-verbal de contraventie privind incalcarea normelor metodologice de aplicare a legii privind arborarea drapelului de stat al Romaniei, intonarea imnului de stat si utilizarea sigiliilor cu stema Romaniei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Unii dintre primarii din judetul Harghita, bineinteles ca nu toti, refuza sa aplice prevederile in privinta simbolurilor, care sunt si un atribut al suveranitatii statului. De aceea, sunt nevoit sa aplic sanctiunile prevazute de cadrul legal", a declarat Jean-Adrian Andrei.

Primarul comunei Madaras a fost avertizat ca nu a respectat prevederile articolului 2, alineat 3 din HG 1157/2001, potrivit caruia la intrarea principala in sediul primariei trebuie sa fie arborate doua drapele nationale care sa incadreze stema Romaniei si a fost amendat pentru arborarea drapelului altui stat, fapt care contravine prevederilor articolului 6 al aceluiasi act normativ.

Primarul comunei Madaras, Biro Laszlo, a declarat ca aplicarea amenzii in valoare de 4.000 de lei de catre prefect este "o greseala", spunand ca nu a arborat drapelul altui stat, si "drapelul maghiarimii de pretutindeni".

Citește și
steag tinutul secuiesc
Ministerul ungar de Externe: "Sustinem dreptul comunitatii maghiare de a folosi steagul secuiesc"
Ce afaceri învârte în România fiul unui fost diplomat al URSS. Soția sa Elena este mult mai activă

"Drapelul care este arborat nu este drapelul Ungariei, este drapelul maghiarimii de pretutindeni, este simbolul nostru si trebuie respectat si de alte natiuni si popoare. Sunt situatii in care legile nescrise trec peste legile scrise si la ora actuala este vorba despre o lege nescrisa. Eu consider ca nu sunt in afara legii, nu consider ca am facut vreo greseala", a spus Biro.

El a afirmat ca nu va indeparta de pe sediul Primariei steagul rosu-alb-verde, afirmand ca "drapelul se afla la locul potrivit".

"A venit timpul pentru recalcularea, refacerea legaturilor intre doua popoare, roman si maghiar, si asteptam din partea altor natiuni respectul cu care si noi ne apropiem de ele. (..) Noi nu cerem nimic de la nimeni, noi vrem sa lucram in liniste si in pace, noi vrem sa cream, de aceea am acceptat mandatul de primar, ca sa creez valori nu numai pe plan material, ci si imaterial, vreau sa respect si legile scrise, dar si pe cele nescrise", a afirmat Biro.

Primarul a mai spus ca drapelul rosu-alb-verde cu stema Ungariei a fost arborat cu caracter permanent pe sediul Primariei Madaras incepand din 2006 si ca va contesta amenda la Judecatoria Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, le-a cerut, in 8 ianuarie, primarilor si sefilor de institutii publice din judet sa arboreze drapelele altor state doar in conditiile legii si nu cu caracter permanent, in caz contrar urmand sa fie amendati cu pana la 5.000 de lei.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a trimis o circulara institutiilor publice si tuturor primariilor din judet, cuprinzand prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei.

In document, el le-a cerut edililor si sefilor institutiilor publice sa arboreze drapelele altor state doar in conditiile prevazute de legislatie, recomandandu-le sa o respecte pentru a nu fi sanctionati.

"Pe majoritatea cladirilor institutiilor publice si ale primariilor din judet au fost arborate si alte steaguri in afara drapelului Romaniei. Le-am solicitat, astazi (marti - n.r.), primarilor si sefilor de institutii publice sa respecte prevederile legii 75 din 1994 si ale hotararii de Guvern nr. 1157din 2001", a declarat, in 8 ianuarie, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, joi, ca a cerut prefecturilor, Jandarmeriei si Politiei sa aplice toate dispozitiilor legale cu privire la arborarea in Romania a drapelului altui stat.

Articol recomandat de sport.ro
Florinel Coman, apreciat și peste Prut! Reacția moldovenilor după ce "tricolorul" a făcut show în Liga Campionilor
Florinel Coman, apreciat și peste Prut! Reacția moldovenilor după ce "tricolorul" a făcut show în Liga Campionilor
Citește și...
Ungaria ameninta cu masuri diplomatice daca Romania interzice arborarea steagului secuiesc
Ungaria ameninta cu masuri diplomatice daca Romania interzice arborarea steagului secuiesc

Replicile acide dintre autoritatile romane si ungare pe tema steagului Tinutului Secuiesc continua. Ungaria ameninta sa ia masuri diplomatice impotriva tarii noastre si isi sustine ambasadorul la Bucuresti.

Ministerul ungar de Externe:
Ministerul ungar de Externe: "Sustinem dreptul comunitatii maghiare de a folosi steagul secuiesc"

Budapesta sustine folosirea drapelului secuiesc si considera ca solutia la problema privind simbolurile minoritatilor este "in mainile Romaniei", informeaza MTI.

Lider UDMR: Va fi autonomie in Tinutul Secuiesc, intrebarea este cand o vom obtine
Lider UDMR: Va fi autonomie in Tinutul Secuiesc, intrebarea este cand o vom obtine

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, afirma ca cei care solicita autonomia Tinutului Secuiesc nu cer nimic din ceea ce nu exista in alte regiuni din Europa, declarandu-se convins ca autonomia se va obtine, insa nu stie cand.

Recomandări
O armă a viitorului se construiește la Galați, dar nu pentru România. Cum se înarmează Marina Română
O armă a viitorului se construiește la Galați, dar nu pentru România. Cum se înarmează Marina Română

Primul portavion pentru drone din Europa se construiește la Galați. Însă nu pentru armata română ci pentru marina portugheză care a încheiat anul trecut contractul cu grupul olandez, deținătorul șantierului naval.

PSD pregătește „progresivul”, mascat, chiar înainte de campania electorală - Surse
PSD pregătește „progresivul”, mascat, chiar înainte de campania electorală - Surse

PSD a pregătit o măsură pentru reducerea semnificativă a poverii fiscale pe salariile angajaților, vizate fiind salariile de până la 5.700 de lei brut.

Mascații au intrat în forță în casele interlopilor. Cele două clanuri vizate în operațiunea de amploare din Țăndărei
Mascații au intrat în forță în casele interlopilor. Cele două clanuri vizate în operațiunea de amploare din Țăndărei

17 persoane care pregăteau o luptă de stradă într-o localitate din Ialomița au fost ridicate de polițiști și duse la audieri. 250 de luptători din trupele speciale și jandarmi au descins în zori în casele impunătoare ale suspecților.