Epidemia de rujeola din Romania risca sa se extinda in toata Europa. Un copil de nici 2 ani a murit marti din cauza bolii
Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor avertizeaza ca exista un risc mare de raspandire a epidemiei de rujeola din Romania in Europa. Intre timp, inca un copil a murit la Oradea din cauza bolii.
Epidemia de rujeola din Romania - unde Institutul National roman pentru Sanatate Publica a anuntat ca a inregistrat de la sfarsitul lui septembrie si pana pe 17 fenruarie 3.071 de cazuri, si unde se inregistreaza noi cazuri in pofida unei campanii de vaccinare la nivel national - este susceptibila, prin amploarea ei, sa fie ”exportata”, avertizeaza Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) .
Agentia europeana citeaza, intre alte masuri luate la nivel national in Romania, scaderea varstei de administrare a primei doze de vaccin de la varsta de 12 luni la cea de noua luni si recomandarea ca toti copiii in varsta de pana la noua ani sa fie vaccinati. Insa continua sa se inregistreze noi cazuri in pofida acestor masuri, potrivit Centrului.
ECDC a primit, in perioada 1 februarie 2016-31 ianuarie 2017, raportari cu privire la 4.484 de cazuri de rujeola in 30 de tari din spatiul economic european (EEA). Dupa ce s-a inregistrat un numar de epidemii de rujeola, in 2016, in unele tari din cadrul EEA numarul de cazuri a continuat sa creasca in 2017, precizeaza agentia, fara sa ofere alte detalii
Epidemii de rujeola trecute si in curs din alte trei tari membre ale Uniunii Europene au fost legate epidemiologic de actuala epidemie din Romania, insa sunt necesare investigatii suplimentare in vederea unei mai bune intelegeri a acestei legaturi epidemiologice, adauga ECDC fara sa precizeze care sunt cele trei tari. Imunizarea este singura masura preventiva impotriva imbolnavirii cu rujeola, subliniaza agentia.
Potrivit ultimelor date de la OMS, care dateaza din 2015, tinta de vaccinare, de 95%, a fost depasita in 17 tari in ceea ce priveste prima doza, iar in opt tari in privinta celei de a doua. Avand in vedere ca aceasta tinta nu a fost atinsa intr-un numar de tari membre EEA, exista un risc mare de raspandire si transmitere a bolii, avertizeaza Centrul. Toate tarile din EEA au politici de vacccinare impotriva rujeolei care prevad doua doze, inclusiv pentru persoane care nu au fost vaccinate sau sunt prea in varsta pentru a fi vizate de programe de rutina.
O fetita de numai 1 an si 9 luni a murit la un spital din Oradea, dupa ce fusese transferata aici in stare grava, din judetul Satu Mare. Copila avea rujeola, dar si o pneumonie acuta. Potrivit specialistilor de la Directia de Sanatate, fetita nu fusese vaccinata. Provenea dintr-o familie numeroasa si opt dintre cei zece frati au fost internati in spital, saptamanile trecute, cu suspiciunea de rujeola. Medicii din Oradea au incercat timp de cateva ore sa o tina in viata, dar organismul ei fragil a cedat.
In acest moment, in intreaga tara sunt confirmate peste trei mii de imbolnaviri cu rujeola. In ultimele luni, 17 copii au murit. Cele mai multe decese sunt inregistrate in vestul tarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, epidemie, copil, deces, ecdc, rujeola,
Dată publicare:
07-03-2017 17:12