Ce este "amnezia digitala", sindromul de care sufera peste jumatate dintre oameni. Cercetatorii au descoperit "boala" recent
Va mai amintiti numarul de telefon fix al parintilor? Dar numarul de mobil al unui coleg de munca? Pentru ca nu ne mai exersam memoria si depindem de calculator si internet, cercetatorii spun ca suferim de "amnezie digitala" .
Este un nou sindrom, aparut din cauza dependentei de tehnologie. Psihiatrii sustin insa ca boala are leac si memoria poate fi antrenata.
Reporter: In afara de numerele din agenda ai memorat vreun numar de telefon?
Tanar: Pe-al meu"
Barbat: "Tin minte numarul de telefon al sotiei, da. E cel mai important. Atat. Restul sunt in agenda"
Amnezia este imposibilitatea unui om de a retine evenimentele recente şi de a le memora. Amnezia digitala este un sindrom descoperit recent, numit asa de psihologi, si care inseamna ca tot ce stocam pe telefoane, nu mai ramane si in creier.
Peste jumatate dintre oameni nu mai tin minte decat numere de telefon invatate in copilarie, cand nu aveau aceste dispozitive. Cand vrem sa stim in ziua de azi unde sa mergem, la un local, un restaurant sau chiar un magazin, aflam de pe internet, imediat, cautandu-l pe un browser.
Daca vreau sa aflu cum sa ajung la acest local, folosesc imediat GPS-ul, dar ce se intampla daca pierd telefonul?
Tanar: "Multe! As ramane fara contacte"
Tanara: "Mesaje, chestii scrise, agenda, numere, adrese de bloguri"
Un sfert dintre femei si o treime dintre tineri ar intra in panica, iar 2 din 5 vad foarte grava pierderea telefonului.
Reporter: "Daca ti-as pune o intrebare si nu stii raspunsul ce faci?
Tanar: Caut pe telefon
Asa fac o treime dintre cei 6 mii de participanti la studiul Kaspersky. Un alt simptom al amneziei digitale este ca informatia aflata de pe net e data repede uitarii. Psihiatrii spun ca asta nu e neaparat rau.
Radu Florescu, medic psihiatru, psihoterapeut: "Telefonul este un soi de prelungire a noastra, e ca o carja prin care ramanem ancorati in prezent. Iar in momentul de fata se pune accent pe doua mari directii, una de viteza si una de performanta".
Asadar, cum ne antrenam memoria?
Radu Florescu, medic psihiatru, psihoterapeu: De exemplu, daca dumneavoastra aveti nevoie sa faceti o reteta sa gatiti ceva, daca este extrem de important atunci va veti gasi resursele si energia in a memora acei pasi".
Iata si o alta varianta:
Preot: "La varsa mea de 76 de ani citesc in fiecare zi, stiu o serie de versuri semnificative din Shakespeare, Eminescu, Heinrich Heine".
Indiferent ca facem rebus, ori ne jucam pe calculator, e important ca memoria sa fie exersata, spun specialistii. E ca un muschi care daca nu e folosit se atrofiaza.