Deputatii juristi au avizat favorabil cererea DNA de arestare preventiva a deputatului PSD Ion Ochi: "Sunt nevinovat"

DNA

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi.

"Au fost prezenti 23 de membri ai comisiei, la retinere au fost 13 voturi "da", 5 voturi "nu", 4 abtineri iar un vot a fost anulat. La arestare au fost 13 voturi "da", 4 "nu", 5 abtineri, un vot anulat", a declarat vicepresedintele comisiei Ciprian Nica.

Nica a precizat ca Ion Ochi le-a cerut membrilor comisiei sa voteze atat pentru retinerea, cat si pentru arestarea sa preventiva, pentru ca are incredere in justitia din Romania.

"Domnul Ochi ne-a rugat si a insistat sa votam si pentru retinere si pentru arestare, pentru ca domnia sa are incredere in justitia din Romania. Sustine ca este nevinovat, mai ales ca lui, in prima faza, i s-a dat neinceperea urmaririi penale, solutie care nu a fost infirmata de un procuror-sef sau un sef de sectie si s-a reluat cercetarea cu privire la domnia sa", a afirmat Nica.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov la data faptelor, pentru luare de mita si abuz in serviciu in forma continuata. Cererea DNA a ajuns la Camera Deputatilor pe 21 aprilie.

Citește și
Dorin Cocos
Pentru prima data in ultimele 6 luni, Dorin Cocos ajunge la DNA fara politisti. Ultimele lui denunturi ar putea "exploda"
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Ion Ochi a declarat in aceeasi zi pentru Agerpres ca in momentul in care la Camera Deputatilor se va pune pe ordinea de zi cererea trimisa de procurorul general ministrului Justitiei pentru incuviintarea retinerii si arestarii sale preventive, le va cere tuturor colegilor sa voteze in unanimitate aceasta cerere.

Potrivit DNA, in a doua jumatate a anului 2011, fara respectarea prevederilor OUG 34/2006 privind achizitiile publice, Ion Ochi, in calitate de vicepresedinte CJ Brasov, a convenit cu Nica Cristian Dorin ca firma acestuia sa execute lucrari de reparatii ale unui drum judetean, urmarind obtinerea de foloase materiale necuvenite, precum si de capital electoral pentru alegerile din toamna lui 2012, in urma carora a si devenit deputat. DNA a retinut ca, prin acest mecanism, firma beneficiara a contractului de lucrari publice a obtinut un folos necuvenit in valoare de peste 2,5 milioane lei, suma care reprezinta totodata prejudiciu pentru CJ Brasov.

Deputatul Ion Ochi prezinta pericol public, deoarece si-a construit in mediul politic si de afaceri imaginea de persoana de neatins, aflata deasupra legii, se sustine in referatul prin care procurorii DNA au solicitat incuviintarea pentru retinerea si arestarea preventiva a parlamentarului social-democrat.

Deputatul PSD Ion Ochi a declarat ca faptele de care il acuza DNA s-au petrecut in 2011 si au constituit obiectul unui dosar pentru care procurorii au dat deja o rezolutie de neincepere a urmaririi penale. "Dreptatea, din punctul meu de vedere si dupa tezele celor care s-au pronuntat asupra dreptatii, este un raport de convenienta intre lucruri care nu se schimba, indiferent de cei care stau in spatele lucrurilor, si cei care analizeaza lucrurile, indiferent de timpul la care le analizeaza. Este vorba de niste fapte pe care noi, din consiliul judetean, le-am facut in 2011, care au constituit obiectul unui dosar de cercetare penala, s-a pronuntat DNA. Nu au aparut elemente noi in acest dosar, nu sunt fapte pe care sa le fi facut dupa plecarea mea de la consiliul judetean care sa motiveze in vreun fel retinerea sau arestarea", a spus Ochi dupa sedinta Comisiei juridice a Camerei care a dat aviz favorabil cererii DNA de retinere si arestare preventiva a sa.

El a adaugat ca se cere retinerea si arestarea sa preventiva pentru ca este parlamentar si membru al unui partid politic aflat la guvernare.

"Am prezentat comisiei faptele si documentele din dosar, nu am cerut nimic. Nu am cerut sa se voteze intr-un anumit fel, nici nu puteam sa fac lucrul asta, votul este imperativ. Eu nu sunt vinovat, iar acest lucru l-au certificat cei de la DNA Serviciul Teritorial Brasov printr-o rezolutie data in 2014, unde, pe aceeasi fapta, am primit neinceperea urmaririi penale, adica pe abuz in serviciu", a precizat Ochi.

Deputatul PSD a mentionat ca a respectat legea si ca inca nu s-a decis daca le va cere colegilor sai deputati sa voteze intr-un anumit mod in plen. "Nu vreau sa discut detalii din dosar. Sunt in situatia de a-mi aminti ca acum 36 de ani am dat examen de admitere in treapta a doua de liceu si a fost o fraza unde trebuia sa analizam partile de vorbire "imparat slavit e codrul", recunoasteti Eminescu. Dupa examen m-am dus sa ma consult cu profesorul meu de clasa care era subiectul. El imi spune, cui i-ai pus intrebarea? Eu i-am spus, cine este imparat, si eu am spus, codrul, ca asa era in context. Dar de ce nu ai spus cine este codrul? imparatul. in situatia asta suntem noi acum, trebuie sa stabilim exact daca se ia substantivul de pe primul loc sau nu", a declarat Ochi.

Ion Ochi a aratat ca inca nu a dat o declaratie la DNA Brasov dupa redeschiderea dosarului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
Citește și...
Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor, audiat la DNA intr-un dosar privind activitatea Postei Romane
Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor, audiat la DNA intr-un dosar privind activitatea Postei Romane

Vicepresedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache, a venit, luni, la sediul DNA, el urmand sa fie audiat de procurori in calitate de martor, intr-un dosar ce vizeaza activitatea Postei Romane, conform unor surse judiciare.

Pentru prima data in ultimele 6 luni, Dorin Cocos ajunge la DNA fara politisti. Ultimele lui denunturi ar putea
Pentru prima data in ultimele 6 luni, Dorin Cocos ajunge la DNA fara politisti. Ultimele lui denunturi ar putea "exploda"

La Directia Nationala Anticoruptie a ajuns, luni, fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos. Este pentru prima oara in ultimele 6 luni cand Cocos, anchetat in doua dosare, ajunge in fata procurorilor fara a mai fi escortat de politisti.

DNA cere incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Ce acuzatii i se aduc parlamentarului
DNA cere incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Ce acuzatii i se aduc parlamentarului

DNA cere Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi, el fiind suspectat ca in perioada in care a fost vicepresedinte al CJ Brasov a aprobat contracte cu dedicatie.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.