Primul ajutor real primit de copiii care au parintii plecati in strainatate. "Stiu ca s-au dus in Italia pentru binele meu"
Copiii romanilor plecati la munca in strainatate primesc, in sfarsit, o mana de ajutor din partea autoritatilor.
Primaria din Iasi a hotarat, in premiera nationala, finantarea unui proiect care isi propune sa-i sprijine psihologic si sa-i ghideze in viata pe acesti nevinovati ramasi fara repere.
Numai in Iasi sunt 14.000, iar cei mai multi dezvolta, in timp, probleme de natura emotionala si de comportament.
Parintii au lasat-o pe Iuliana in grija bunicilor cand fetita avea doar un an. Acum are 13 ani si s-a inscris in acest program. Psihologii au incercat sa ii explice ca ai ei au plecat in Italia ca sa-i ofere un trai mai bun si nu au abandonat-o.
Iuliana: "Stiu ca s-au dus acolo pentru binele meu ca sa ma ajute pentru mine aici. Ma intalnesc cu copii care au aceleasi probleme...ma simt mai altfel, mai printre ai mei..."
Si Lidia a acceptat ca trebuie sa traiasca departe de mama si de tata.
Lidia: "Tatal meu mai pleaca din cand in cand, dar nu sta foarte mult...sta maxim o luna - doua si se intoarce inapoi, mama e casnica numai ca inainte a lucrat ca bona si pleca si ea si eu ramaneam singura cu fratii mei."
Reporter: "Cum intelegi tu ca parintii pleaca dupa bani?"
Lidia: "Stiu ca o fac pentru binele meu..."
In cadrul proiectului specialistii de la "Alternative Sociale" si 21 de voluntari de la Facultatea de Psihologie sprijina indeaproape peste 180 de copii din Iasi.
Nicoleta Prepelita, director adjunct Scoala Ion Simionescu Iasi: "Acesti copii sunt ajutati sa redobandeasca stima de sine pierduta, sa devina mai siguri pe ei, primesc consiliere, ajutor la teme."
Potrivit psihologilor, fetele si baietii care nu se bucura de atentia parintilor pot dezvolta probleme emotionale si scolare daca nu sunt sprijiniti.
Nicoleta Ungurianu, Asociatia "Alternative Sociale": "Noi am identificat de la probleme de ordin psihologic adica abandon, teama, anxietate, probleme emotionale, avem probleme de ordin scolar si nu in ultimul rand cele comportamentale, adica delincventa, predelincventa si altele."
Proiectul s-a nascut dupa ce sistemul de protectie a minorului a esuat de multe in cazul acestor copii. Dupa 12 luni daca se dovedeste ca acest program, care a costat 100.000 de lei, a fost eficient, atunci ar putea fi reluat.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, strainatate, proiect, Psihologie, consiliere,
Dată publicare:
25-09-2016 18:29