Ce îi așteaptă pe motocicliștii și soferii de maşini tunate care fac zgomot infernal prin orașe
Motocicliştii dar şi proprietarii de maşini tunate trebuie să fie atenţi. Un proiect de lege prevede că ei să rămână fără permis trei luni, dacă zgomotul pe care îl fac în trafic este mai mare de 80 de decibeli.
Propunerea vine după ce tot mai mulţi oameni s-au plâns că nu pot să doarmă noaptea din pricina zgomotelor infernale, făcute de ambalarea motoarelor.
Specialiştii spun că zgomotul scos de o motocicletă care merge cu 80 de kilometri la ora prin oraş e la fel cu cel scos de un avion care decolează de pe pistă.
Gabriel Anghelache, profesor universitatea politehnică Bucureşti: “Limita admisibilă pentru această motoclileta este 80 de decibeli, depăşirea este de zeci de ori a presiunii sonore în cazul acestul vehicul."
Chiar dacă ziua nu pare atât de deranjant, noaptea zgomotul făcut de motoare se amplifică şi îi deranjează pe oameni chiar dacă stau în casă cu geamurile închise.
Locuitor: "Se aude foarte tare şi se aude că sunt curse. Și ziua e deranjant. Adică simplul fapt că turează motorul stand la semafor doar ca să atragă atenţia...e deranjant"
Marius Popescu, reprezentant asociaţie de motociclişti: "Sunt maşini şi motociclete modificate pentru a face mai mult zgomot însă nu toată lumea, şi aici vorbesc din punctul de vedere ai motocicliştilor pe care îi cunosc, ci şi pentru a fi auziţi de participanţii la trafic"
Un deputat propune că motocicliştii sau şoferii care îşi modifică tobele motoarelor că să scoată mai mult zgomot să fie amendaţi şi să rămână şi fără pemisul de conducere pentru 3 luni. Limita de zgomot va fi de 80 de decibeli iar poliţiştii vor avea dispozitive cu ajutorul cărora vor proba că au depăşit limita legală de zgomot.
Valeriu Steriu, deputat PMP: "Sonometrul e un radar de zgomot, în momentul în care depăşeşte o limită decentă să poată să fie identificat cel care a depăşit limita şi sancţionat "
Proiectul de lege va intră în dezbatere la Parlament în această toamna.