Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938
Ultima dată când România a avut de organizat funaralii de stat s-a întâmplat în 1938, odată cu moartea Reginei Maria, care s-a stins din viață la data de 18 iulie 1938.
Regina Maria a României a fost cea de-a doua regină a țării noastre, fiind soția lui Ferdinand I și mama lui Carol al II-lea.
Pe numele său de botez Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, era nepoata Reginei Victoriei a Marii Britanii. Tatăl său a fost duce de Edinburgh, iar mama sa, Maria Alexandrovna Romanova, a fost mare ducesă a Rusiei, singura fiică a țarului Alexandru al II-lea l Rusiei.
Regina Maria s-a stins din viață la data de 18 iulie 1938, dându-și ultima suflare în Castelul Pelișor, din Sinaia.
Vestea morții Reginei i-a șocat pe oamenii vremii care au ieșit în stradă pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei.
La fel ca în cazul funeraliilor Regelui Mihai, trupul neînsuflețit al Reginei Maria a fost depus mai întâi la Castelul Peleș, după care a fost adusă la Palatul Regal din București.
Cronicile vremii scriu că s-a respectat dorința Reginei, astfel că în spatele afetului său s-a aflat calul favorit.
În cazul Reginei Maria s-a declarat doliu național, iar fiecare oraș din țară avea arborat un steag mov. Potrivit protocolului, steagul trebuia să fie făruit din purpură, dar din cauza costurilor mult prea ridicate, s-a optat pentru un drapel mov.
Regina Maria a fost o suverană extem de iubită, iar poporul a fost răvășit după aflarea veștii morții sale.
Armata a iubit-o la fel de mult pe Regina care în timpul Războaielor Balcanice a lucrat ca infirmieră, îngrijind bolnavii de holeră și riscându-și viața pentru a-i salva pe ceilați. Atunci când a devenit Regină, a îngrijit bolnavii de tifos din Primul Război Mondial.
În octombrie 1917, Regina a îmbrăcat uniforma de ofițer și a luptat pe frontul Cireșoaia.
Tocmai din acest moment, atunci când a fost condusă pe ultimul drum, militarii au saluta-o cu baionetele înfipte în pământ și cu patul armei ridicat. Acesta a fost un gest unic pe care Armata i l-a oferit unui om.
În drum spre Catedrala Patriarhală, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost așezat pe un afet de tun, un gest încărcat de simbol.