BGS reziliaza contractul cu FRF, dupa incidentele de pe National Arena. Ce vor pati agentii care au facut "exces de zel"

×
Codul embed a fost copiat

"Condamn atitudinile violente si nejustificate la adresa suporterilor si ii asigur pe toti cei care au avut de suferit ca vinovatii vor plati", a declarat Razvan Burleanu. Duminica seara, BGS a anuntat ca reziliaza contractul cu FRF.

UPDATE 20:30 Firma de paza a anuntat ca reziliaza contractul cu FRF si ca agentii care au folosit excel de zel vor fi sanctionati.

Redam in intregime comunicatul mai jos:

"In urma incidentelor petrecute la meciul Romania–Ungaria intre agentii BGS si unii suporteri, dorim sa prezentam in cele ce urmeaza pozitia oficiala a societatii noastre:

1. Toate imaginile foto/video vor fi analizate, iar agentii BGS care au facut exces de zel vor fi sanctionati.

Citește și
galerie, Ungaria - 3
ROMANIA - UNGARIA. GALERIE FOTO cu momentul in care suporterii unguri au ajuns in Gara Baneasa cu fumigene si petarde
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

2. Declansarea evenimentelor din peluze au avut ca origine unele grupuri de suporteri ale echipelor Steaua, Dinamo, Petrolul cat si gruparea cunoscuta sub denumirea “Honor et Patria”. Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiara, membrii galeriei Stelei s-au batut intre ei, galeria echipei Petrolul a lovit cativa agenti de securitate iar cei de la “Honor et Patria” au aruncat la propiu 2 agenti de securitate BGS peste balustradele de protectie. De asemenea, numerosi membri ai acestor grupari au introdus pe stadion materiale pirotehnice (petarde/torte) pe care le-au folosit pe durata intregului meci aruncandu-le catre agentii de ordine, pe teren si dintr-o zona in alta a peluzelor. Aceste materiale sunt de mici dimensiuni iar din informatiile pe care le-am primit ulterior meciului am aflat ca au fost introduse pe stadion ascuse in lenjeria intima, legea nepermitandu-ne perchezitia corporala amanuntita ci doar un control sumar. Aceste grupari au vandalizat mobilierul stadionului (scaune) folosind bucatile rupte pe post de proiectile indreptate de asemenea catre agentii de ordine si jandarmi. Unele dintre proiectile au facut victime, ranind atat membri ai fortelor de ordine cat si spectatori.

3. Conform legii 10/2012 “ serviciul de asigurare a ordinii si sigurantei in incinta arenelor sportive, se presteaza de catre societatile specializate de paza si protectie sau de catre Politia Locala”. In baza acestei legi, a contractului si a planului de paza consideram indreptatita implicarea agentilor BGS in pastrarea sau restabilirea ordinii si sigurantei in tribune.

In incheiere supunem atentiei cateva aspecte:
- De ce intotdeauna conflictele cu toate fortele de ordine (nu doar BGS) pornesc intotdeauna din zona peluzelor, cauzate de aceleasi grupuri de suporteri care se autointituleaza –ultras?
- Cum este posibil ca in restul stadionului sa fie pastrata ordinea si sa nu existe niciun fel de incidente?
- De ce intotdeauna huliganii ajung sa fie victimizati, chiar si in contextul in care incalca legea in mod flagrant si repetat, provocand daune materiale, fizice, sportive si morale intregii Romanii?
- Ia cineva in considerare reactia zecilor de mii de spectatori care cer evacuarea si stoparea huliganilor?

Luand in considerare cele de mai sus, lacunele legislative, presiunea mediatica si reactia Federatiei Romane de Fotbal, in urma incidentelor petrecute la meciul de fotbal Romania-Ungaria, societatea noastra a ales sa rezilieze unilateral contractul de prestari servicii incheiat cu FRF incepand cu data de 27.10.2014. Am luat aceasta decizie, convinsi fiind ca am facut tot posibilul sa respectam legea si sa mentinem in cadrul meciurilor, climatul de liniste si ordine pentru zecile de mii de suporteri nu pentru o mana de huligani.

BGS Grup"

Sursa foto: BGS  

In urma meciului de sambata, mai multi suporteri sustin ca, desi asistau pasnic la meci, ar fi fost agresati de agentii de paza de pe stadion. Sefii acestora sustin insa ca a intervenit conform procedurilor.

Alexandru a fost sambata pe stadion impreuna cu fiica sa. S-a ales cu multe vanatai si capul spart. In imaginile filmate de un spectator, un grup de agenti ai firme de paza ii ataca cu pumni, picioare si bastoane telescopice pe suporterii de la peluza.

Alexandru: "Am vazut ca se imbulzeste lumea dintr-o data. Cand m-am intors, mi-a dat direct in fata. Am probleme in fata. Mi-a dat direct cu lacrimogen si am astm si aritmie cardiaca, secunda in care mi-au dat lacrimile. Am lesinat, am cazut jos. Am dat sa ma ridic de jos. M-am simtit calcat in picioare."

Reprezentantul firmei de paza: "Nu prea avem cu ce sa spargem capetele suporturilor, neavand tomfe. Se vede foarte clar cum suporterii arunca cu scaune unii asupra celorlalti. Noi, ca sa ne apucam sa spargem capul cuiva, ne este un pic. cam greu."

Alexandru: "Cu un corp contondent, ceva dur a inceput sa dea. In momentul in care ei m-au lovit, mi-am pierdut cunostinta."

In imagini apar cel putini 4 agenti de paza care lovesc cu bastoane telescopice, unul dintre ei chiar in directia in care se afla suporterul clujean. Lucru total nepermis - dupa cum sustin chiar sefii agentului de paza.

Antonio Ungureanu, purtatorul de cuvant al firmei de paza: "E adevarat ca ulterior a fost luat acel baston telescopic si folosit impotriva lor. Noi nu avem in dotare asa ceva si este stric interzis sa apara vreun angajat de-al nostru cu baston telescopic. Nu avem voie conform legii sa utilizam asa ceva."

Imaginile arata clar ca atat jandarmii, cat si agentii de paza, au intervenit in forta la inceputul meciului, dupa ce unii dintre membrii galeriilor au aruncat cu fumigene si scaune rupte, in unele cazuri chiar in directia fortelor de ordine.

Reprezentantii firmei de paza sustin ca agentii lor au fost loviti de suporterii violenti si ca unul dintre ei chiar a fost aruncat peste o balustrada.

Antonio Ungureanu, purtatorul de cuvant al firmei de paza: "De fiecare data am avut probleme cu aceasi 30-40 de suporteri. De fiecare data au venit nu sa vada un spectacol, ci au veni sa se bata. Atunci cand fanii galeriei Dinamo au intrat la tribuna Nord, ei nu s-au asezat pe scaune, s-au dus direct la galeria Ungariei sa se bata cu ei. Noi utilizam forta pentru a aduce lucrurile la normal, insa in urma provocarilor lor. Insa si aceasta utilizare se face proportional cu atacurile galeriilor."

La mijloc au fost insa prinsi si oameni nevinovati: femei sau parinti cu copii.

Ministerul de Interne sustine ca Jandarmeria a intervenit pe stadion conform prevederilor legale. Iar seful FRF spune ca nu stie daca firma de paza are sau nu dreptul sa intervina cu sprayuri paralizante sau bastoane telescopice. Federatia a repartizat bilete multor galerii ale echipelor romanesti, pe unele pozitionandu-le in apropierea galeriei cu suporteri unguri, ceea ce a sporit riscul de conflicte.

Legea prevede ca la orice meci cu risc ridicat, organizatorul, adica Federatia Romana de Fotbal, stabileste un set de masuri pentru asigurarea ordinii. Toate sunt specificate in planul de actiune al firmei de paza. Interventiile se fac strict conform acestui plan si numai la comanda jandarmeriei.

Legea prevede ca personalul firmelor de paza poate fi dotat cu mijloace de aparare autorizate pe care le pot folosi conform dispozitiilor legale. Dotarea se face conform planului de actiune aprobat de Jandarmerie, in functie de atributiile fiecarui om.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Violente in tribunele National Arena la meciul Romania - Ungaria. 46 de spectatori, printre care si copii, au ajuns la spital
Violente in tribunele National Arena la meciul Romania - Ungaria. 46 de spectatori, printre care si copii, au ajuns la spital

A curs sange sambata seara, in tribune la meciul Nationalei Romaniei cu Ungaria. 46 de spectatori, barbati si femei, au ajuns la spital ori in ambulantele trimise la stadion.

ROMANIA - UNGARIA. GALERIE FOTO cu momentul in care suporterii unguri au ajuns in Gara Baneasa cu fumigene si petarde
ROMANIA - UNGARIA. GALERIE FOTO cu momentul in care suporterii unguri au ajuns in Gara Baneasa cu fumigene si petarde

Aproximativ 800 de suporteri unguri au sosit, sambata, in jurul orei 13.30, la Bucuresti, cu trenul, pentru meciul Romania-Ungaria, din preliminariile Euro-2016.

ROMANIA - UNGARIA 1-1. Oaspetii egaleaza pe final de meci, iar Romania pierde 2 puncte importante. Reactia lui Victor Piturca
ROMANIA - UNGARIA 1-1. Oaspetii egaleaza pe final de meci, iar Romania pierde 2 puncte importante. Reactia lui Victor Piturca

Echipa Romaniei a incheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0), meciul sustinut, sambata, pe Arena Nationala, in compania selectionatei similare a Ungariei, in etapa a doua grupei F din preliminariile Euro-2016.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.