Aventura neamtului al carui iaht a esuat in Marea Neagra: Romanii m-au alungat in mijlocul furtunii
Autoritatile portuare din Constanta s-au facut de ras si au lasat un om in mijlocul furtunii, chiar daca au primit un semnal SOS ca este in mare pericol.
Barbatul, un turist german care a venit sa ne vada tara, a fost prins de vijelie in largul marii si-a nimerit cu iahtul, din greseala, in portul Constanta. In loc sa-l ajute, garda de coasta si ofiterii portuari l-au gonit inapoi spre marea agitata, iar vasul neamtului s-a izbit de stanci.
Doi pescari l-au salvat cu o barca pneumatica. Pe lumina, oficialii au sustinut ca nu s-au inteles cu el, pentru ca nu stia engleza, desi barbatul ne-a vorbit doar in aceasta limba.
Scenele filmate pe zi, cu iahtul izbit de stanci, ne dau o imagine clara a patimilor indurate de neamt. A fost greu chiar si pentru cei care au incercat sa-i scoata ambarcatiunea din capcana stancilor.
Proprietarul iahtului, in varsta de 61 de ani, a plecat in urma cu o luna de acasa dornic sa viziteze minunata... Romanie: Delta Dunarii si porturile de la Marea Neagra.
Miercuri a plecat din Sulina, iar noaptea a ajuns in mijlocul unei furtuni de gradul 5. Navigatorul sustine ca nu a reusit sa intre in Portul Tomis, iar curentii si valurile l-au impins in Portul comercial Constanta. Aici a inceput si cosmarul. Cand micul sau iaht era aproape zdrobit de valuri, autoritatile de coasta l-au anuntat ca nu are ce sa caute acolo pentru ca zona este una pentru vase comerciale.
Odata ajuns in portul mare, cetateanul german a cerut ajutor insa chiar daca pe mare era furtuna autoritatile nu i-au permis intrarea si l-au lasat in voia valurilor.
La doar cateva minute dupa ce a fost alungat, ambarcatiunea sa a fost dusa de furtuna spre larg si izbita de digul de protectie din zona Cazinoului. Culmea, chiar in fata Comandamentului Marinei Militare Romane.
"- Am apelat prin radio... Am lansat un semnal SOS... .
- Ati vorbit cu autoritatile portului, le-ati spus ca este noapte si ca nu vedeti nimic ?
- Da, era noapte, nu vedeam nimic in fata si era furtuna.
- Si v-au spus ca trebuie sa plecati ?
- Da, au spus ca trebuie sa plec de acolo."
Cu lacrimi in ochi, marinarul sustine ca a incercat sa-i induplece pe cei de la garda de coasta si de la capitanie, dar nimeni nu l-a ajutat. Desi legea spune clar ca autoritatile portuare sunt obligate sa ajute orice om aflat in pericol pe mare care lanseaza un SOS.
Sansa lui a fost, uluitor...ospatarul unei terase care i-a auzit strigatele disperate si a cerut ajutor. Asa a putut fi recuperat cu o barca pneumatica de doi pescari, nicidecum de vreo autoritate.
Abia la lumina zilei, cei de la capitanie, garda de coasta si politia de frontiera au inceput sa roiasca in jurul ambarcatiunii de parca ar fi fost Ziua Marinei.
Cum era de asteptat, autoritatile romane se considera fara pata. Alexandru Mezei seful Capitaniei Zonale a Portului Constanta sustine ca nu s-au inteles cu cetateanul german:
"- N-au reusit pentru ca era o singura persoana de cetatenie germana care nu stie limba engleza..e greu cu cineva cu care n-ai cum sa comunici...
- E vina lui ?
- Categoric. El a condus nava, nu noi."
Si totusi, proprietarul iahtului vorbeste bine limba engleza. Mai degraba, cineva de la dispecerat nu l-a inteles sau pur si simplu nu i-a pasat ca un om este in pericol de moarte, la fel ca intr-un filmulet care promoveaza invatarea limbii engleze.
Cetateanul german a ajuns la spital cu probleme cardiace si atac de panica. Nu intelege de ce a fost tratat asa in tara unde venise ca turist. "Nu e in regula...".
Adidas si Nike revolutioneaza pantofii sport. Cum ii creeaza cu ajutorul imprimantei 3D