ANM: Iarna acestui an va fi mai calda, iar cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de norme. Cum va fi vremea de Craciun
Iarna acestui an va fi mai calda, iar cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de norme, a declarat, vineri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
"Stim despre iarna acestui an ca va fi mai calda, ca vor fi cantitati de precipitatii apropiate de norme. Vor fi si viscole, dar ne asteptam cu o probabilitate de 80% sa nu avem patru viscole pe luna pentru ca, fiind o iarna mai calda, o mare parte din precipitatii vor fi sub forma de ploaie. Acestea sunt posibilitatile stiintifice in momentul de fata. Dumneavoastra, veniti de la presa si intrebati daca ninge in noaptea de Craciun... Este o prostie, pentru ca nimeni nu poate sa spuna cu trei luni inainte daca va ninge sau nu in noaptea de Craciun", a spus Sandu.
Acesta a explicat ca prognoza pe trei sau sase luni poate sa arate ca vor fi cantitati apropiate de norme, insa este posibil ca acestea sa fie intr-o singura zi.
"Avem statistici ca acolo unde a inceput desertificarea, in partea de sud, se intampla sistematic de 10 ani ca aceste precipitatii sa vina intr-o singura zi. O zi din luna pot fi cantitati de 60 de litri pe metru patrat si restul perioadei fara precipitatii. Degeaba prognoza pe trei luni sau pe sase luni iti spune ca sunt cantitati apropiate de norma, pentru ca este posibil acestea sa fie intr-o singura zi. Nu este vorba ca cineva nu vrea sa dea informatia stiintifica, dar este prematur sa faci prognoze detaliate pe un interval de trei sau sase luni", a explicat seful ANM.
Potrivit sursei citate, informatia meteo pe termen lung pe trei sau sase luni este realizata de Centrul international din Anglia, unde a fost dezvoltat, cu contributii anuale provenite din toate tarile, un supercomputer, si de unde fiecare tara primeste informatiile despre evolutia vremii.
"Nicio tara nu-si permite sa cumpere, oricat ar fi de bogata, un supercomputer cum e cel de la Centrul international din Anglia. Toate tarile au o contributie anuala, au dezvoltat cel mai puternic computer de categoria celor de la NASA, sa dea informatia pe sase luni despre evolutia vremii, utilizand un model atmosferic toate masurile din lume existente, dar aceasta informatie nu este prognoza. Prognoza este pe trei zile, maximum pe sapte zile, pe termen scurt.
Pe termen lung se fac scenarii pe baze statistice si pe asemenea modele, dar pe care nu poti sa le rulezi pe timp infinit pentru ca nu iti permite capacitatea calculatorului. De aceea, ce pot ei sa faca pentru fiecare tara din Europa, ofera informatii pe luna noiembrie, decembrie si ianuarie si cu perspective pe inca trei luni. In Romania, avem temperaturile aproape de normele climatologice, pentru fiecare luna, precipitatii mai mult decat norme in zona de vest, iar in sud mai putin decat normele", a precizat Sandu.
Conform prognozei meteo valabila pentru perioada 28 septembrie - 12 octombrie, publicata la finele lunii septembrie de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/, regimul termic va fi unul oscilant, caracterizat in primele zile de temperaturi in crestere de pana la 23 de grade si, ulterior, de valori in scadere accentuata, iar ploile vor fi prezente pe arii extinse, in special din data de 6 octombrie.