Laptele, singurul produs de origine animală care nu îmbătrânește și nu îmbolnăvește. 7 beneficii pentru sănătate

Lapte

Laptele este primul aliment pe care îl consumăm din prima zi de viață. Iar nutriționiștii spun că este un aliment complex, care aduce beneficii sănătății și pe care îl putem mânca pe tot parcursul vieții.

Laptele, unul dintre cele mai vechi alimente care intrat în viața oamenilor în urmă cu mii de ani, a reprezentat de-a lungul timpului una dintre principalele surse de nutrienți pentru om.

De acum 8.000 de ani, de când populația Mesopotamiei a început să domesticească animalele și să le crească pe lângă propria gospodărie, laptele a devenit unul dintre cele mai consumate alimente de către om.

Iar sfârșitul secolului 19 a fost punctul de cotitură în dezvoltarea industriei lactatelor, odată cu descoperirea pasteurizării de către doctorul francez Louis Pesteur, ceea ce a permis producția în cantități mari și stocarea în condiții de siguranță pentru mai mult timp.

Pasteurizarea rapidă HTST (expunerea la temperaturi înalte pentru o perioadă scută de timp), urmată apoi, în anii ’60, de sterilizare, cunoscută sub numele de UHT (expunerea la temperatură foarte ridicată), au făcut posibilă distrugerea bacteriilor din lapte, permițând păstarea și consumul lor pentru perioade mai lungi de timp.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

În zilele noastre, laptele se găsește în toate magazinele, pe toate meridianele lumii. Fie că este vorba despre laptele simplu, la cutie sau bidon cu mâner (ambalaj introdus în 2014 și în România, în premieră, de Zuzu) sau de iaurturi și alte derivate, laptele este unul dintre cele mai consumate alimente de pe Glob.

7 beneficii pentru sănătate

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, în lapte sunt prezente toate elementele nutritive de bază, adică proteine, glucide și lipide și găsim și toate mineralele indispensabile vieții. De aceea, laptele poate fi consumat la orice vârstă, nu doar în copilărie, și chiar este recomandat în alimentația zilnică.

Vă prezentăm mai jos șapte moduri în care laptele, consumat periodic, este benefic pentru sănătate, selectate de medicul nutriționist Mihaela Bilic:

1. Laptele este singurul produs de origine animală care nu creează acidoză, adică nu îmbătrânește și nu îmbolnăvește. Se știe că produsele vegetale sunt alcalinizate, iar cele animale determină un mediu acid. Laptele este însă excepția, iar prezența lui în organism este neutră.

2. Laptele reduce hipertensiunea arterială și scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale, datorită prezenței calciului, magneziului și potasiului din alimentație, prezente în proporții optime și toate la un loc doar în lapte.

3. Putem slăbi cu 30% mai repede dacă includem în dietă lapte și produse lactate (iaurt, lapte bătut, brânză proaspătă, urdă). Calciul din lapte se leagă de grăsimile alimentare din intestin și le blochează absorbția prin procesul de saponificare.

4. Nu există fenomenul numit intoleranță la lactoză, este vorba doar de o scădere temporară a capacității organismului de a digera zahărul din lapte. Dacă nu bem lapte și produse lactate în mod constant, această enzimă nu se mai produce. În concluzie, cu puțin efort și introducând treptat laptele în alimentație vom scăpa de balonarea tranzitorie produsă de acesta.

5. Nimic nu poate înlocui laptele ca sursă de calciu pentru organism. Deși există calciu în cantitate crescută și în alte alimente, numai din lapte acest mineral poate fi absorbit și utilizat eficient.

6. În lapte există bacterii nobile numite probiotice, adică favorabile vieții. Aceste bacterii ajung în intestinul uman, unde echilibrează și regenerează flora bacteriană responsabilă atât pentru imunitatea organismului, cât și pentru o digestie optimă (de exemplu, gama Zuzu Bifidus este îmbogăţită cu culturi vii care mențin echilibrul florei intestinale).

7. Creierului îi place laptele și mai ales forma lui ”înghețată”. Laptele este o sursă de serotonină, un aminoacid esențial, care nu poate fi sintetizat în organism și trebuie adus prin alimentație. Nivelul acestei substanțe în creier determină starea de bine și relaxarea.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.