"Priveste cerul". Mesajul romanului de la Sorbona, "tatuat" in mintea a zeci de mii de oameni
1 DECEMBRIE 2013. Peretii din Bucuresti vorbesc cu noi. Direct, la persoana I, te indeamna de 3 ani incoace:"Priveste cerul". Slabe sanse sa nu fi vazut macar o data mesajul pe cladiri parasite, pe treceri de pietoni, pe malul Dambovitei.
As fi vrut sa vad ca si ei au aceeasi pofta de viata
In marele Paris, acelasi mesaj la tot pasul, dar in franceza: "Regarde le ciel".
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Un tanar roman este cel care tatueaza cele doua orase si mesajul lui simplu a creat un fenomen.
Student la filosofie la Sorbona, viitor tata in cateva luni, tanarul de 23 de ani a reusit cu indemnul lui sa opreasca pentru cateva clipe zeci de mii de oameni din goana lor, sa-i faca sa-si dea macar o scurta pauza de gandire, sa zambeasca, sa priveasca in sus, cu speranta.
"Priveste cerul a aparut in viata mea cand am plecat la Paris. M-am trezit singur intr-o societate, as fi vrut sa spun atat de multe oamenilor din jur, as fi vrut sa vad ca si ei au aceeasi pofta de viata, mi-am dat seama ca multi dintre ei n-au timp sau nu-si acorda timpul sa se gandeasca la chestiile astea sau considera ca au chestii mai importante de facut si s-au tot angrenat asa pana au ajuns la societatea in care traim astazi si nu gasesc o cale de scapare. Sunt in ruptura cu spiritul lor, cu istoria lor, in ruptura cu ei insisi", spune autorul mesajului "Priveste cerul".
"Cel mai mult mi-au placut reactiile copiilor. Se uitau, cautau ceva sus, am vazut oameni care se opresc imediat, se uita in sus, nu gasesc nimic, apoi isi dau seama ca nu e nimic de gasit. Doar o cautare continua pe care trebuie sa o avem, oamenii in varsta inteleg mai bine. Nu neaparat ca scrii pe pereti, dar mesajul", mai spune artistul.
Un roman, nascut in '89, anul Revolutiei, face asta. De 4 ani incoace. In Paris si la Bucuresti.
Oamenii nu doar ca au privit cerul, dar au umplut internetul cu fotografii cu mesajul lui. Un brand cunoscut a pus indemnul pe tricouri, cani, genti, fete de perna, altii vand bijuterii, carcase de telefon cu vorbele lui, iar o trupa din Franta a scos un album "Priveste Cerul". Nimeni nu cunostea insa autorul.
Pentru politie - un huligan care mazgaleste pereti. Pentru tinerii mai asezati - un hipster, un rebel
Un teribilist de 23 de ani. Pentru cei mai in varsta, el e un ciudat cu masca. Poate chiar un pierde-vara. Pentru cei romantici e Bansky de Romania.
Bansky, artistul britanic de grafitti, isi tine identitatea si fata ascunse si dupa ce operele lui se vand cu zeci, sute de mii de lire sterline.
Tanarul roman refuza sa faca o afacere din asta si altii castiga bani din ideea lui.
"N-o sa monetizez scrisul meu de mana dat pe un perete. Nu e arta, e un mesaj care apartine fiecaruia care il citeste. Ei trebuie sa-l interpreteze si sa-l duca mai departe, sa participle cu o gandire, cu timpul, cu bunatatea si sa treaca la actiune.
Cred ca as corupe acest mesaj daca as incepe sa-l vand. El trebuie sa ramana gratuit", spune artistul.
Poarta masca doar ca sa nu-l recunoasca politia si nici oamenii sa nu-i asocieze mesajul cu inevitabilele lui defecte.
"Nu sunt niciodata cu masca, sunt intotdeauna sincer, aleg sa nu-mi arat fata ca sa nu devina o munca, sa ramana ceva al meu. Daca as arata cine sunt, oamenii ar incepe sa ma reccunoasca, ar avea asteptari de la mine, dar sunt sincer tot timpul, asta nu e o masca, masca e cand nu spui ce crezi, cand te prefaci, eu nu ma prefac", a spus tanarul.
La prima vedere e un tanar din noua generatie care ii sperie pe unii nu atat cu masca lui, cat cu aparenta inutilitate a gesturilor sale. Patru ani din viata i-a dedicat pe langa studii, scrisului pe pereti.
Artist: "Cand o fac, o fac cu toata credinta, cu toata pasiunea, m-am dedicat lucrului astuia, am crezut ca pot sa ajut transmitand mesajul asta si mi-am daruit timp, m-am plimbat tot Parisul nopti intregi facand numai asta. Fara sa ma duc la petreceri, pe frig, pe ploaie"
Reporter: "E si ceva pervers in asta?"
Artist: "Nevoia de adrenalina clar, nu-mi plac oamenii care asteapta".
Nu scrie niciodata pe statui sau monumente istorice
Baiatul care noaptea umbla cu masca pe fata, cu spray-ul in mana si scrie peretii jerpeliti in Paris sau in Bucuresti este de fapt student la Filosofie la Sorbona. Ziua, el sta 12 ore in biblioteca, la studiu sau picteaza.
"E bine la Sorbona, nu e la fel de greu cum mi-am dorit, la inceput incercam sa scap de ce e greu si sa fac numai ce e usor, dar te pune sa gandesti, e ce trebuie. 60% dintre noi nu-si iau bacul intr-un sistem vechi", marturiseste tanarul.
El face practica sub cerul liber. Mesajul "Priveste cerul" este nu doar filosofia lui de viata, dar parte din activismul lui social si din incercarile sale sa nu faca lucruri usoare, la indemana.
A scris cam de 20.000 de ori acelasi mesaj. In Paris, mai ales, face munca de sisif. Ce scrie noaptea, intr-o zi, doua e acoperit cu var de autoritati.
"Am fost prins in Franta. Procuroarea m-a iertat, a zis ca-i place mult, a zis sa scriu pe afise ca n-o sa ma poata scapa la nesfarsit", declara tanarul artist.
Dar nu se opreste, pentru ca spune ca e felul lui de artist, de filosof contempon, de a face ceva pentru ceilalti. Spune ca e rolul lui sa-i puna pe oameni pe ganduri.
Artist: Toti prietenii mei sunt oameni de actiune, nu se compatimesc pe ei.
Reporter: Din ce ai sa traiesti?
Artist: Dintr-o meserie practica, ideea este in pantece, ca si copilul meu. vVeau sa restaurez mobila si stau si studiez la Sorbona filosofie ca sa stau sa lustruiesc mobila.
Reporter: De ce?
Artist: Pentru ca asta ma face fericit sa lucrez manual ceva.
Filosofia nu te ajuta la nimic, decat pe tine insuti.
Viseaza la un viitor pragmatic in Romania. E adevarat ca in scurt timp va privi nu doar cerul, ci si chipul copilului sau.
"Sunt pregatit, nu ma inspaimanta sa ma trezesc noapte sa schimb scutece, ma inspaimanta mai mult cum sa-l fac pe copilul meu sa inteleaga frumusetea vietii asa cum am inteles-o si eu de la parintii mei. Sper ca o sa fiu capabil", marturiseste artistul.
Acasa, in Romania, Andreea, iubita lui n-are nicio neliniste ca va naste la 21 de ani sau ca tatal copilului ei umbla cu masca pe fata.
Tot ce-i preocupa acum e numele copilului si daca intr-adevar e baiat sau nu.
"Mie mi-ar fi placut Ioan, dar m-ar fi enervat maxim ca lumea sa-si spuna Ionut", mai spune romanul.
Glumesc ca niste copii care asteapta un copil. Cu planul sa fie parinti reusiti: "Cred ca este important sa ai puterea si energia pe care o ai cand esti tanar sa o daruiesti cuiva, nu neaparat unui copil. Eu am ales sa o daruiesc si unui copil. Poti sa o daruiesti cui vrei tu".
Artist: "Cred ca este important sa ai copii de tanar. O sa am atata timp de petrecut cu copiii mei, o sa fiu mai aproape de ei cand o sa fie la varsta mea de acum. Adica imi este greu sa ma inteleg si sa-i explic unei persoane de peste 50, 60 de ani ca este ok sa scrii pe pereti. Daca o faci cum trebuie si stii de ce o faci. Dar mamei mele imi este usor sa-i explic, este aproape aceeasi generatie. Vad in ochii ei ca indrageste, dar nu imi hraneste asta, ma incurajeaza acceptandu-ma".
Si mama lui l-a nascut devreme, la 21 de ani. Oameni cu venituri peste medie, din meserii foarte concrete, parintii lui l-au intretinut, student la Paris, fara sa-i reporeseze ca face lucruri inutile.
Artist: "Ma inteleg foarte bine cu ea, ma accepta asa cum sunt si intelege ce fac. Desi imi dau seama ca e greu sa-ti vezi copilul ca se pune in pericol, ca nu e concentrat sa obtina numai bunuri materiale. II place, desi nu o spune. O face tacit. Vad in ochii ei".
Despre tata nu poate inca sa vorbeasca prea mult. Doar spune discret ca, de de cateva luni de cand a plecat subit la ceruri, i-a dat motive in plus sa priveasca cerul si sa deseneze viitorul copilului sau.
Cu zambetul pe buze asteapta el si viitorul. Se va intoarce in Romania in cateva luni, dupa facultate, sa restaureze mobila.
Poate ca unii nu-I inteleg mesajul sau poate nu stiu sa-l citeasca. Poate si pentru ca e parte a unei generatii care isi schimba din mers prioritatile. Nu viseaza la averi, ci sa priveasca spre viitorul fiului sau in tonuri bleu ciel.