Noaptea Premiilor Oscar. Cine sunt marii favoriti si povestea din spatele celebrei statuete

×
Codul embed a fost copiat

Silueta bine proportionata numita Oscar nu a fost facuta la intamplare. Ea a fost obtinuta dupa trupul unui regizor mexican, Emilio Fernandez.

Cea de-a 84-a gala Oscar are loc luni dimineata la Hollywood & Highland Center din Los Angeles si va aduce audiente record. Toate momentele vor fi transmise LIVE pe procinema.ro

Regizor, producator si actor, Emilio Fernandez sau “El Indio” a fugit din Mexic in Los Angeles, in 1920, dupa ce a sustinut revolutia esuata a lui Adolfo de la Huerta.

In timp ce lucra la Hollywood, acesta s-a imprietenit cu actrita Dolores del Rio, care mai tarziu a devenit sotia lui Cedric Gibbons.

Citește și
Oscar
Filmul "The Artist" a cucerit 14 trofee majore si toata lumea crede ca va da lovitura si la Oscar
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Del Rio i-a facut lui Emilio cunostinta cu sotul ei, care la acel moment trebuia sa gandeasca design-ul statuetei.

Gibbons l-a rugat pe Fernandez sa pozeze la bustul gol si astfel a devenit modelul pentru statueta.

Modelul a fost sculptat de George Stanley si a ajuns pe scena premiilor in 1929. Modelul a ramas acelasi si astazi.

Mexicanul a jucat in numeroase filme si a fost regizorul a peste 40 de pelicule, printre care "Maria Candelaria", castigatoarea premiului Grand Prix in 1946, la Festivalul de Film de la Cannes.

OSCAR 2012. Lista castigatorilor trebuie sa contina "Artistul", spun criticii

Premiile Oscar - in detalii si fapte insolite

Cea de-a 84-a editie a premiilor Oscar, care vor fi decernate duminica, la Hollywood and Highland Center din Los Angeles, este caracterizata de multe detalii notabile sau insolite.

Dublu nominalizat la categoria "cea mai buna coloana sonora", anul acesta, pentru "Calul de lupta/ War Horse" si "Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului/ The Adventures of Tintin", John Williams aduna in prezent 47 de nominalizari la Oscar. Doar Walt Disney a obtinut mai multe - 59, dintre care un record de patru in acelasi an.

Podiumul este completat de Woody Allen, care a obtinut pe parcursul carierei sale 23 de nominalizari, dintre care doua anul acesta, pentru "Miezul noptii in Paris/ Midnight in Paris". Kathleen Kennedy si Steven Spielberg sunt producatorii cu cele mai multe nominalizari la Oscar ("la categoria cel mai bun film"), fiecare cu sapte nominalizari.

Woody Allen l-a depasit anul acesta pe Billy Wilder in topul artistilor nominalizati pentru scenariul si regia aceluiasi film. Astfel, Allen a fost dublu nominalizat la aceste categorii de sapte ori.

Filmul iranian "Nader si Simin, o despartire" este primul scenariu in limba persana nominalizat la Oscar.

Pentru a doua oara in cariera sa, George Clooney a fost nominalizat la doua categorii diferite pentru doua filme diferite: "cel mai bun actor" ("Descendentii") si "cel mai bun scenariu adaptat" ("Ziua tradatorilor/ The Ides of March").

In 2005, el concura pentru Oscarul pentru cel mai bun rol secundar ("Syriana") si pentru cel mai bun scenariu original ("Noapte buna si noroc/ Good Night and Good Luck").

Meryl Streep este actrita cu cele mai multe nominalizari la Oscar - 17. Ea este urmata in top de Katharine Hepburn si Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Streep a inceput aceasta serie in 1979, cu "Vanatorul de cerbi", primul ei rol pe marele ecran. Anul urmator, Streep a primit premiul Oscar pentru rolul din "Kramer contra Kramer", iar apoi, in 1983, un alt premiu Oscar pentru prestatia din "Alegerea Sophiei".

In categoriile de interpretare, noua sunt selectionati pentru prima data, in timp ce doi artisti (George Clooney si Meryl Streep) au primit deja acest premiu.

O singura actrita, Michelle Williams, este pentru a doua oara consecutiv nominalizata, dupa ce anul trecut a fost selectionata pentru rolul din "Blue Valentine".

"Pina" de Wim Wenders este primul documentar in 3D nominalizat la Oscaruri.

Istoria premiilor Oscar este marcata de cifre si fapte insolite

3.400 este numarul de locuri din teatrul Hollywood and Highland Center (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizata in fiecare an, incepand din 2002.

1929 este anul primei editii a premiilor Oscar, la doi ani dupa infiintarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 1.500 este numarul jurnalistilor si angajatilor din mass-media acreditati la Oscar.

300 este numarul fericitilor castigatori, alesi prin tragere la sorti, ai locurilor de langa covorul rosu pe care vor defila celebritatile. 80 de ani este varsta Jessicai Tandy, in momentul in care a obtinut premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, in 1990, pentru rolul din "Soferul doamnei Daisy".

24 este numarul categoriilor de premii - cu exceptia celor pentru intreaga cariera -, insa pot exista mai multi castigatori in cadrul unei singure categorii.

36 este recordul selectiilor la categoria cel mai bun film strain, detinut de Franta.

13 este recordul de premii Oscar obtinute la categoria "cel mai bun film strain", detinut de Italia. Franta se situeaza pe locul al doilea, cu 12.

19 este recordul de nominalizari la Oscar, deloc de invidiat, detinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obtinut niciodata acest trofeu.

14 este recordul nominalizarilor obtinute de un film, detinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) si "Titanic" (1998).

12 este recordul nominalizarilor la categoria celui mai bun regizor, detinut de William Wyler.

11 este recordul premiilor Oscar obtinute de un film, detinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" si "Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui".

10 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut vreodata un premiu Oscar: Tatum O'Neal, in 1974.

6 ani este varsta celei mai tinere actrite care a obtinut un premiu Oscar onorific: Shirley Temple, in 1935.

4 este numarul premiilor Oscar castigate de Katharine Hepburn.

4 este numarul maxim de premii Oscar primite de un regizor in intreaga lui cariera - John Ford.

3,85 este greutatea, in kilograme, a unei statuete Oscar.

Oscar 2012, showul care va fi urmarit de 45 de millioane de oameni, va fi LIVE pe procinema.ro luni, 3.00.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
OSCAR 2012.
OSCAR 2012. "The Artist" este cel mai bun film al anului. Lista completa a castigatorilor

"The Artist" a fost marele castigator al galei de decernare a premiilor Oscar ce a avut loc duminica la Los Angeles, adjudecandu-si trofeele pentru cel mai bun film, cea mai buna regie si cel mai bun actor in rol principal.

Filmul
Filmul "The Artist" a cucerit 14 trofee majore si toata lumea crede ca va da lovitura si la Oscar

Numaram orele pana la cea mai importanta seara din industria cinematografica. Duminica noapte, la Los Angeles, vor fi decernate premiile Oscar.

Premiile Oscar 2012. The Artist, marele castigator al serii. Vezi care sunt filmele anului
Premiile Oscar 2012. The Artist, marele castigator al serii. Vezi care sunt filmele anului

Pe Procinema.ro ai aflat primul cine a luat Oscarul.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.