iLikeIT. Ce este Big Data, limbajul de programare inventat de o romanca. Miliarde de oameni, vizati de acest program

×
Codul embed a fost copiat

Internetul pe care navigam pare infinit. Sunt miliarde de pagini pline de informatii, poze si clipuri video.

Se posteaza in fiecare secunda mai mult continut decat am putea consuma vreodata. Si totusi, nu vorbim decat despre varful iceberg-ului. Sub acest varf, exista internetul ascuns. Un loc plin cu informatii vechi si noi, baze de date, conversatii pline de cifre neinteresante intre servere.

Pana acum, acest internet nu era interesant pentru noi, dar o romanca a avut o idee geniala acum 15 ani. Sa invete calculatoarele sa vorbeasca intre ele si le-a creat un limbaj pentru asta. Va facem cunostinta cu cea mai desteapta femeie pe care am intalnit-o in Silicon Valley. Daniela Florescu si viziunea ei despre internet.

O zi prietenoasa de primavara in... ianuarie. Suntem in curtea muzeului de arta Cantor. O particica a celei mai cunoscute, respectate, avute, universitati din lume: Stanford. Si stam de vorba cu o femeie care traieste o viata demna de un scenariu de film.

Daniela Florescu: "Am plecat din Romania intr-o saptamana, nici nu am avut rabdare sa imi fac bagajele, am stat in Franta 10 ani si am plecat in America in 3 zile, fara sa ma gandesc prea mult."

Citește și
George Haber
iLikeIT: Povestea lui George Haber, romanul considerat parintele DVD-ului. Este milionar si traieste in Silicon Valley
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Dincolo de modestie si curaj, Daniela Florescu este absolventa eminenta de informatica la Bucuresti, apoi doctorand la Paris. Nu priveste inapoi si vine acasa doar in vacante rare. Ajunsa in inima inovatiei, profeseaza la Stanford in timp ce programeaza cu o mica armata de ingineri viitorul cautarii prin bazele de date. Si se mai ocupa si cu lansarea cate unei companii.

Daniela: "Am trecut prin doua startupuri la care am lucrat eu, amandoua au cazut si atunci era momentul in care tot cadeau si am facut eu startupul meu pe care l-am vandut dupa 10 luni. Da. Si in alea 10 luni am facut si un copil."

Profesor la Stanford, cercetator si arhitect de soft la Oracle, antreprenor si mama a... doi copii. Unul real si altul virtual. Daniela Florescu este parintele unui pusti pasionat de jocuri si a unui limbaj folosit de toti programatori: xQuery. Mai pe romaneste, limba in care vorbeste internetul. De ce este valoroasa munca ei? Pentru ca traim intr-o lume a dispozitivelor conectate cum sunt deja telefoanele noastre, apoi aparatele de climatizare, cuptorul, automobilul ori semafoarele. Cum le faci sa afle una de cealalta? Cu o limba comuna, insa conversatia de pe internetul obiectelor este de milioane de ori mai zgomotoasa ca... o sedinta de bloc.

Nici un un om nu poate nu poate spera ca va reusi sa vada tot internetul intr-o viata. Si nici intr-o mie de vieti. Asa s-a nascut un nume care defineasca muntele de informatii: Big Data. Doar in ultimii doi ani, omenirea a generat 90% din toate datele existente pana acum. Si e doar inceputul.

Volumul de date din Europa Centrala si de Est va creste de 13 ori in urmatorii cinci ani. E incredibil! Si asta pentru ca vor fi mai multi utilizatori, mai bine de jumatate din populatia lumii va fi conectata, vor fi si mai multe dispozitive, peste 10 miliarde.

Treaba dispozitivelor de tot felul este sa ne faca viata mai usoara. Dar ca sa ne fie utile, toate acestea ne vor invata nevoile si obiceiurile in loc sa ne astepte sa le pornim. Spre exemplu, magazinele online ne recomanda produse in functie de pasiunile noastre. Nu e suficient sa primesc o lanterna, ci si o casca sau bocanci, pentru ca sunt pasionat de excursiile montane. Sau telefonul destept invata unde locuieste posesorul si unde merge la serviciu asa ca ne spune cand sa plecam de acasa si sa evitam traficul. Acelasi telefon raporteaza de pe drum viteza de deplasare, iar aplicatii cum este Waze ne spune unde este cel mai aglomerat. O alta aplicatie citeste automat biletele de avion primite prin email si le introduce in calendar ca apoi sa ne recomande si un hotel sau o masina la destinatie. Informatii stranse in liniste, fara ca posesorul sa aiba habar. Si toate aceste se intampla deja...

De aceea era nevoie de un limbaj comun al internetului. Pentru ca mediul online arata ca un turn Babel. xQuery va traduce muntele de informatii care ne inconjoara si ni le ofera la nevoie. Toate companiile mari il integreaza deja.

Daniela Florescu: "Poti sa intelegi ce se intampla cu datele alea pe care le acumulezi. xQuery e integrat in Oracle de multe vreme, pe langa SQL, Xquery, limbajul pe care l-am facut eu este al doilea limbaj de date suportat de Oracle, IBM, Microsoft si de toate celelalte."

Unii spun ca internetul distruge locuri de munca. Pentru fiecare job inlocuit, internetul a creat insa doua si jumatate. Iar Big Data va genera inca 4,4 milioane la nivel mondial. Adica de doua ori populatia Bucurestiului. O armata de specialisti care vor invata internetul sa gandeasca si sa optimizeze totul si orice conectat la retea. Rezultatul inseamna mai putina birocratie, shopping mai simplu, transport mai rapid si orase mai prietenoase. In final zeci de miliarde de dolari economisiti pe an.

Datele pe care companiile le strang devin cifre de statistici sau de previziuni. Firmele, institutiile pot economisi bani frumosi. Primaria din Barcelona stie unde sa mute centrele de inchiriat biciclete in oras, pentru ca sistemul lor de analiza spune unde sunt cei mai multi turisti dupa ce scaneaza mesajele de pe Twitter.

Echipa de Formula 1, McLaren foloseste Big Data ca sa afle cand li se va strica masina si cine nu da randament maxim, soferul sau monopostul. Zeci de Gigabytes de date sunt generati la fiecare cursa. Si vin in ajutorul sefului de echipa care nu mai trebuie sa ia decizii riscante.

Big Data isi lansa deja amprenta in sistemul de educatie romanesc. De mai bine de 13 ani, Siveco impreuna cu Ministerul Educatiei prelucreaza notele elevilor si liceenilor. Milioane in fiecare an. Asa stim ca anul acesta, promovabilitatea va ramane la acelasi nivel.

Analizand datele stocate intr-un sistem de retail din cele folosite de supermarketuri, s-a facut un experiment in care cu o precizie foarte mare, de aproape 100% se poate estima cand o familie asteapta un copil.

Big Data e o componenta importanta si in Gaming. Luam spre exemplu jocul Watch Dogs care apare luna aceasta. Ne da o idee despre cum politia poate folosi datele, ca sa stie cu exactitate unde o sa aiba loc urmatoarea infractiune.

Nici Solitaire Arena, jocul de carti pe Facebook, nu ar mai fi azi la fel de bun si de succes daca nu ar fi existat Big Data. Fiecare versiune noua e testata pe un esantion de utilizatori pentru ca totul sa functioneze fara probleme.

Munca Danielei Florescu a creat o noua industrie in care companiile IT vor castiga anul acesta 24 de miliarde de dolari. Insa tot ce ati vazut azi e doar un inceput care te face sa te intrebi "ce urmeaza?"

Daniela Florescu este dovada vie ca doar imaginatia este limita. Ca nu conteaza unde te nasti, ci unde vrei sa ajungi. Este omul care a anticipat Big Data acum 20 de ani, cand abia se nastea internetul - iar Google, Facebook sau iPhone-ul nu existau. Daca intuitia ei este corecta, urmatorii 20 de ani sunt si mai spectaculosi.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
iLikeIT. Ce este
iLikeIT. Ce este "internetul ascuns". Metoda prin care telefoanele noastre stiu totul despre noi

Telefonul nostru stie deja unde stam, pe ce traseu mergem si unde ajungem la serviciu si ne face propuneri de vacanta sau de distractie.

iLikeIT: Povestea lui George Haber, romanul considerat parintele DVD-ului. Este milionar si traieste in Silicon Valley
iLikeIT: Povestea lui George Haber, romanul considerat parintele DVD-ului. Este milionar si traieste in Silicon Valley

A vandut companii in valoare de sute de milioane de dolari,
locuieste intr-un cartier de miliardari, din Silicon Valley, si este roman de-al nostru.

Echipa iLikeIT a ajuns in paradisul tehnologiei: Silicon Valley. Romanii sunt cei care asigura succesul firmelor
Echipa iLikeIT a ajuns in paradisul tehnologiei: Silicon Valley. Romanii sunt cei care asigura succesul firmelor

George Buhnici a ajuns in Paolo Alto, capitala neoficiala a celebrului Silicon Valley - orasul in care a locuit Steve Jobs si in care lucuieste si astazi, la o adresa secreta, Marck Zuckerberg.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.