Filmul accidentului în care 9 români au murit. Șoferul ar fi crezut că merge pe autostradă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Poveste înfiorătoare în Ungaria. 9 români din Mureș, veri între ei, au murit pe o șosea din țara vecină, după ce microbuzul în care se aflau s-a ciocnit frontal cu un camion. 

Strigător la cer este că șoferul - care nu și-a dat seama că nu mai este pe autostradă și a intrat în depășire sfidând orice regulă - transmitea live pe Facebook de pe telefonul mobil!

Momentele de dinaintea impactului au fost transmise de șofer în direct pe Facebook. Cei 8 români se întorceau din Slovenia, unde munceau pe plantațiile de hamei. Veneau acasă la copiii lor și microbuzul tocmai părăsise autostrada.

La volan era Petru Zălar de 38 de ani - din Deaj, județul Mureș. Preocupat cu transmisiunea live, șoferul nu era suficient de atent la drum. Ținea telefonul în mâna, privea în cameră și le arăta celor care îl urmăreau atmosfera relaxată din mașină, dar și scene din trafic.

Grija lui era - se pare - să răspundă mesajelor care îi curgeau pe ecran de la cei care îl urmăreau.

La 60 de kilometri de Budapesta, concentrat la ecran, șoferul a riscat o depășire și câteva secunde mai târziu microbuzul s-a izbit frontal cu un camion plin cu nisip.

Momentele de după au fost transmise în direct, tot pe Facebook, de un alt șofer român aflat în zonă.

Mezei Victor, fratele unei victime: "Ne-am uitat pe Facebook și era un băiat, tot un văr de al meu, și a văzut accidentul. A strigat în gura mare, ăștia sunt din Deaj, sunt din Agristeu, sunt neamuri! Se filma când mergea cu mașina, nu era atent deloc omul ăla."

Polițiștii maghiari, sosiți de urgență la locul accidentului, s-au arătat uluiți de ce au găsit acolo.

Tamas Andras, purtător de cuvânt Poliția din Pest: "Din nefericire, cei 9 oameni care se aflau în microbuz au murit. Este vorba de 7 bărbați și 2 femei. Șoferul camionului are răni ușoare. El a fost dus la spital cu ambulanța."

Microbuzul în care se aflau românii era fabricat în 1996 și nu avea licență de transport persoane. Cursa - susțin surse din anchetă - era una ilegală. Mai mult decât atât, certificatul de înmatriculare al autovehiculului fusese reținut de polițiștii din Mureș acum două luni, din cauza unor defecțiuni la sistemul de lumini.

Bărbatul care a provocat nenorocirea făcea frecvent astfel de curse.

Prieten al șoferului: "El era cu telefonul, filma în direct, a ieșit de pe autostradă și a a intrat pe șosea. El nu și-a dat seama, a crezut că e autostrada, a confundat, vroia să se redreseze .. și atunci a intrat. "

Varga Alexandru, martor: "Șoferul a vrut să iasă în depășire și venea un TIR și s-a lovit. Nu s-a uitat, că el era în direct pe telefon. El o ieșit în depășire și credea că iese pe banda a doua, că era pe național și acolo … cu asta s-a încurcat el, cu autostrada. Au strigat oamenii că au văzut că vine mașina, el a crezut că iese pe banda a doua și s-a ciocnit cu mașina."

Trupurile românilor au fost duse la morgă pentru autopsie. Costurile cu repatrierea lor vor fi suportate de Ministerul de Externe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO