LIVE UPDATE. 277 de cazuri de coronavirus în România, joi 19 martie, la ora 13:00

×
Codul embed a fost copiat

Ultima statistică a cazurilor confirmate cu infecția COVID 19, dată publicității astăzi la prânz, arată că până acum în România s-au înregistrat 277 cazuri.

Cele mai multe sunt în Capitală, iar printre ele se află și un asistent de la serviciul de ambulanță București, Ilfov. 

Printre ultimele focare amintim compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului din Filiași - Dolj, care a fost închis după ce un bărbat de 67 de ani, tratat acolo, a fost confirmat cu coronavirus. 23 de cadre medicale ar fi intrat în contact cu pacientul.

Iar COVID-19 a fost confirmat și la doi medici din secția de boli infecțioase a Spitalul Județean din Suceava.

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE JOI 19 MARTIE

UPDATE 21.20. La Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” se află internat un suspect de Covid-19

Citește și
coronavirus
Ce este ''clauza de coronavirus" și cum influențează mediul de afaceri
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Au fost trimise probe la Institutul Matei Balș. Până la aflarea rezultatului, doi asustenți au fost izolați într-o încăpere din UPU.

20:20 Un diplomat român în Luxemburg, testat pozitiv cu COVID-19. Activitatea ambasadei a fost suspendată temporar

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că un diplomat care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului a fost testat pozitiv cu COVID-19.

Acesta a prezentat unele simptome uşoare, care au dispărut, iar în prezent se simte bine, arată MAE.

În acest context, activitatea Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului va fi suspendată temporar, având în vedere necesitatea ca personalul misiunii să intre în autoizolare, precizează sursa citată.

Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi familiile acestora.

15.30 Numărul persoanelor aflate în izolare în Botoșani a crescut cu aproximativ 45% în 24 de ore

Numărul persoanelor din judeţul Botoşani care s-au întors din străinătate şi care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a epidemiei de coronavirus, a crescut, joi dimineaţa, cu aproximativ 45% faţă de ziua precedentă, a declarat, într-o conferinţă de presă, prefectul Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, joi dimineaţa se aflau în izolare 498 de persoane, în condiţiile în care, cu o zi în urmă, aceeaşi măsură era luată faţă de doar 348 de cetăţeni din judeţul Botoşani.

Nechifor susţine că această creştere este generată de valul de cetăţeni români care au revenit în ţară după ce autorităţile din Ungaria au deschis culoarul de tranzit spre România.

"Numărul va creşte exponenţial pentru că vor reveni acasă cei care au stat la graniţe, iar acum li s-a dat drumul să vină în ţară", a afirmat prefectul de Botoşani.

14:30 Dosar penal în cazul unui pacient cu coronavirus care ar fi tuşit spre medici

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul pacientului cu coronavirus care şi-a dat jos masca de protecţie şi a tuşit intenţionat spre medicii de la Spitalul Victor Babeş care îi acordau îngrijiri.

"În data de 17.03.2020, în urma publicării mai multor articole în mass-media cu privire la faptul că un pacient internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Dr. Victor Babeş', purtător al noului coronavirus (SARS-COV-2 - Sindromului Acut Respirator Sever - Coronavirus - 2) şi afectat de boala cauzată de acesta (COVID-19), şi-ar fi dat în mod intenţionat masca de protecţie jos şi ar fi tuşit în mod repetat către medicii care îi acordau îngrijiri, acţiuni în urma cărora medicii aflaţi în preajma pacientului ar fi putut fi la rândul lor infectaţi, organele de cercetare penală din cadrul Secţiei 12 Poliţie Bucureşti s-au sesizat din oficiu şi au început urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. (1) din Codul penal", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, cercetările fiind efectuate de poliţiştii Secţiei 12 din Capitală.

13:00 Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat bilanţul pentru joi, ora 13:00

Până astăzi, 19 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani.

Starea generală de sănătate a pacienților este bună. La ATI, în acest moment sunt internați 6 pacienți, din care unul în stare gravă la Craiova (pacient cu boli pre-existente).

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.973 de teste. Dintre acestea, 4.696 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.482 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.427 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
 

10:30 MAE a anunţat repatrierea a 189 de români în ultimele 2 zile

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul acestei dimineți alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

10:00 Următorul bilanţ va fi anunţat joi la ora 13:00. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat că raportarea noilor cazuri confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) se va face, începând de joi, într-un buletin de presă pentru ora 13.00, "cu o singură raportare/ zi a cazurilor, cu evidențierea numărului total persoane confirmate, număr persoanele vindecate, distribuția pe vârstă și sex, număr persoane în carantină, număr persoane în izolare la domiciliu, numărul testelor realizate, starea de sănătate a pacienților, număr telefoane la TelVerde, număr telefoane la 112.  Celelalte informări de presă vor fi difuzate în același regim, pe parcursul zilei, în funcție de evenimente."

De asemenea, decizia a fost luată la nivelul Guvernului, fiind preluat modelul de raportare din alte state europene.

07:00 Printre cele 260 de persoane infectate anunţate de oficiali se numără un angajat al Ambulanţei Ilfov, un pilot de la TAROM şi o farmacistă din Braşov. 

Medicii au confirmat 14 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, numărul total al bolnavilor ajungând la 260. Ultimele cazuri au fost confirmate în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Maramureş şi Dolj, la persoane cu vârste cuprinse între 2 ani şi 57 de ani. 3.510 persoane sunt în carantină şi 26.545 sunt în izolare.

”Până astăzi, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 260 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 260 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. De la ultima informare, au fost confirmate 14 cazuri noi, după cum urmează: 7 în Bucureşti, 3 în Braşov, 2 în Constanţa, câte unul în Maramureş şi Dolj”, a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit autorităţilor, toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacţi ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 2 ani şi 57 de ani.

”Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.510 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 26.545 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 4.670 de teste. Dintre acestea, 4.410 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 8 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Constanţa, inclusiv la Institutul Cantacuzino”, au mai transmis autorităţile.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că în stocul unităţilor sanitare care realizează diagnosticarea se află în acest moment 3.746 teste de diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Menţionăm că SC Unifarm SA achiziţionează şi distribuie în permanenţă către unităţile sanitare, pe bază de comandă, teste de diagnostic.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 51 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

De asemenea, inspectorii sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea măsurii autoizolării.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Ce trebuie să facă România pentru a-și reveni rapid din criză. Anunțul făcut de Cîțu
Ce trebuie să facă România pentru a-și reveni rapid din criză. Anunțul făcut de Cîțu

Ministrul Finanțelor a declarat că cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm pentru ieşirea din criza economică declanşată de pandemia de coronavirus este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect.

Ce este ''clauza de coronavirus
Ce este ''clauza de coronavirus" și cum influențează mediul de afaceri

În contextul în care pandemia de COVID-19 se extinde pe tot globul, în Marea Britanie au apărut noi prevederi în contractele de credite, ce îi ajută pe clienţi să facă față şocurilor cauzate de evenimentele recente.

Armata Română se implică în lupta cu COVID-19. Ce măsuri au fost luate
Armata Română se implică în lupta cu COVID-19. Ce măsuri au fost luate

20 de spitale din ţară au în curte corturi militare, similare cu cele folosite de Armată Romană în teatrele de operaţiuni.

Zeci de mii de români au fost trimiși în șomaj tehnic din cauza epidemiei de coronavirus
Zeci de mii de români au fost trimiși în șomaj tehnic din cauza epidemiei de coronavirus

Câteva zeci de mii de angajaţi au aflat miercuri că de joi intră în şomaj tehnic. Mai multe companii au anunţat că opresc producţia.

Recomandări
Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii se pregătesc pentru o ofensivă
Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii se pregătesc pentru o ofensivă

Volodimir Zelenski a declarat vineri la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainskaia Pravda.

Procesiune unică în țară. Sute de oameni au mers pe jos 10 kilometri, iar unii au purtat pe brațe o cruce uriașă
Procesiune unică în țară. Sute de oameni au mers pe jos 10 kilometri, iar unii au purtat pe brațe o cruce uriașă

Sute de oameni au participat vineri la o procesiune unică în țară. Au mers pe jos aproximativ zece kilometri, din Lupeni până în stațiunea Straja. Iar unii dintre pelerini au purtat pe brațe o cruce de sute de kilograme.

Rusia amenință Occidentul cu un răspuns dur după ce Marea Britanie a dat undă verde Ucrainei să atace teritoriul rus
Rusia amenință Occidentul cu un răspuns dur după ce Marea Britanie a dat undă verde Ucrainei să atace teritoriul rus

Kremlinul a calificat drept o escaladare directă şi periculoasă a tensiunilor din jurul conflictului din Ucraina după ce ministrul britanic de externe a spus că Ucraina ar putea folosi armele britanice împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei.