(P) Sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni

anabi

Sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni a fost dezvoltat de ANABI în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sistemul a fost dezvoltat și cu consultarea tuturor entităților publice și private implicate în procedurile de identificare și recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni.

DESPRE DEZVOLTARE ȘI UTILIZATORI

· Resursele necesare dezvoltării aplicației au fost alocate printr-un Proiect POCA, încheiat în iunie 2023. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.912.146.40 lei, din care 3.218.611,31 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, 613.805,09 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului și partenerului și 79.730,00 lei valoarea neeligibilă a beneficiarului și partenerului

· Dezvoltarea și administarea acestui sistem reprezintă una dintre funcțiile legale ale Agenției fiind prevăzută extres în Legea 318/2015 și au avut ca punct de plecare sistemele similare IT dezvoltate de partenerii strategici cu performanțe de deosebite în maria recuperării produslui infracțiunii: SUA, Olanda, Franța. (ex sistemul AMCATS din SUA a cunoscut peste 20 de versiuni)

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

· Beneficiarii aplicației ROARMIS sunt instituțiile publice implicate în procesul de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni, respectiv cei peste 17.000 de utilizatori - judecători, procurori, grefieri, ofițeri de poliție judiciară, inspectori ANABI, inspectori ANAF, personalul desemnat din cadrul unităților bancare din România, personalul desemnat din cadrul Ministerului Justiției.

· Sistemul a fost testat pe parcursul anului curent și este operațional din Decembrie 2023, fiind utilizat la nivelul ANABI și unităților de parchet. Urmează ca etapizat, în lunile următoare să se faciliteze accesul instanțelor judecătorești, unităților de poliție, ANAF, MJ, dar și unităților bancare – acestea din urmă având obligația legală de a comunica evoluțiile sumelor din conturile indisponibilizate.

CE CUPRINDE ROARMIS

· ROARMIS include informații cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanțelor. De la primele faze de identificare și urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracțiunii și a altor tipuri de bunuri și până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de siguranță de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaționale de împărțire a bunurilor rezultate din săvârșirea infracțiunilor sau luarea deciziei privind reutilizarea în interes public sau social a imobilelor confiscate.

· În funcție de tipul de beneficiar al aplicației ROARMIS, precum şi de etapa procesuală – urmărire penală, judecată sau post condamnare - au fost dezvoltate fluxuri de lucru personalizate precum: bunuri sechestrate, bunuri confiscate, bunuri valorificate anticipat de ANABI, conturi bancare administrate/în evidenţa ANABI, bunuri reutilizate social sau public, valoarea bunurilor sechestrate corelat cu valoarea estimată a prejudiciului sau a produsului infracțiunii, acorduri internaționale de partajare a bunurilor confiscate etc. De asemenea, sistemul integrat pune la dispoziția instituțiilor beneficiare module interactive precum: Harta Smart, E-learning, Rapoarte, Management documente, Spații de stocare).

· Potrivit legii, ROARMIS va cuprinde informații cu privire la toate:

- măsurile asigurătorii (sechestre)

- bunurile administrate/ valorificate de ANABI

- confiscarile

- bunuri confiscate și valorificate de ANAF

- confiscarea cauţiunii

- ordinele de sechestru și de confiscare internationale

- acordurile incheiate de ANABI pentru partajarea activelor confiscate in dosare internationale

- despăgubirile acordate statului, autorităţilor sau instituţiilor publice pentru repararea prejudiciului produs

- amenda aplicată ca pedeapsă principală şi executarea acesteia

- sumele de bani depuse, în mod voluntar, de către suspect, inculpat, parte responsabilă civilmente cu titlu de prejudiciu în dosarele de evaziune fiscala

- cheltuielile judiciare

- compensaţiile acordate victimelor infractiunilor (prin sistemul prevăzut de Legea 211/2004.

BENEFICIILE UTILIZĂRII ROARMIS SUNT MULTIPLE

EFICIENȚĂ - Aplicația automatizează procesele de colectare și gestionare a informațiilor, reducând timpul și eforturile necesare pentru a recupera creanțele provenite din infracțiuni;

ACCESIBILITATE - Sistemul oferă acces rapid la informații și facilitează comunicarea la nivelul sistemului judiciar și cooperarea acestuia cu agenții și departamente guvernamentale;

CELERITATE - In cadrul aplicației ROARMIS au fost create inclusiv module de comunicare interinstituționala care permit transmiterea în timp real între utilizatori, facilitând punerea în executare cu celeritate a măsurii asiguratorii sau a dispozițiilor de confiscare;

PRECIZIE - ROARMIS stochează și procesează informații cu o precizie ridicată, eliminând erorile umane și asigurând integritatea datelor;

TRANSPARENȚĂ - Aplicația oferă în mod transparent date și informații despre starea, progresul și gradul de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni;

RAPORTARE - ROARMIS generează rapoarte detaliate despre bunurile recuperate și oferă informații utile în evaluarea performanței la nivel național.

GUVERNARE DESCHISĂ

- Prin operaționalizarea ROARMIS, Ministerul Justiției si ANABI implementează un angajament asumat prin Parteneriatul pentru a Guvernare Deschisa (Open Government Partnership);

- Sistemul ROARMIS va spori transparența procesului de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni punând la dispoziția publicului seturi de date de date anonimizate, care vor fi publicate periodic in format deschis (Open Data) și va genera statistici fiabile;

- Începând cu 2024, ANABI va publica anual seturi de date oferind astfel acces neîngrădit la date relevante pentru publicul larg - cetățeni, mediul academic, jurnaliști.

ANGAJAMENTE INTERNAȚIONALE ȘI BUNE PRACTICI

- Colectarea datelor aferente sistemul ROARMIS a reprezentat una din cele 12 condiționalități ale MCV – ANABI fiind evaluată pozitiv cu privire la acest sistem încă din faza de implementare offline – 2020;

- Dezvoltarea aceste aplicații de către România reprezintă o poveste de succes în domeniul asset recovery – aplicația fiind prezentată în forumurile de specialitate:

o la Comisia Europeană – Platforma ARO, Rețeaua CARIN, Consiliul Europei, ONU;

o Subsecvent, Agenția este solicitată frecvent să sprijine autorități omoloage pentru dezvoltarea unor sisteme similare: Portugalia, Republica Moldova, Kazahstan, Zambia etc.

IMPORTANT – ECRIS 5 ȘI PNRR

Aplicația ROARMIS permite la acest moment interconectarea cu viitorul ECRIS 5, facilitând popularea automata a aplicației cu datele introduse de parchete și instanțe, fără a fi necesară revalidarea informațiilor.

Prin PNRR – Ministerul Justiției și ANABI au securizat resurse finaciare suficiente pentru a asigura sustenabilitatea și dezvoltarea aplicației. Astfel, cele 14 milioane de EURO din PNRR sunt destinate dezvoltării infrastructurii:

- fizice – construirea celor cinci depozite ANABI;

- software - se va dezvolta versiunea 2.0 a ROARMIS care va fi disponibilă începând cu 2026 și se vor actualiza aplicațiile ANABI – site oficial și site licitații online. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.