Temperatura ideală la care se bea cafeaua: va avea cea mai intensă aromă

cafea fierbinte
Shutterstock

Spre deosebire de ceea ce se crede în mod obișnuit, cafeaua atât de fierbinte încât îți poate arde papilele gustative nu este potrivită pentru băut.  

Deci, cât de fierbinte ar trebui să fie cafeaua? Care este temperatura potrivită la care se servește cafeaua, astfel încât toate gusturile și aromele să fie prezente și să te poți bucura din plin de ele.

La ce temperatură se bea cafeaua

Temperatura de preparare a cafelei este diferită de temperatura de servire a cafelei.

cafea fierbinte

Acest lucru poate părea evident, având în vedere că temperatura standard de preparare a cafelei este de 96 de grade celsius. Totuși, în cazul multor băuturi, acest aspect nu este luat în considerare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cu excepția cazului în care faci cafea rece, temperatura de servire a cafelei va fi mult sub temperatura de preparare.

Există puține dovezi concludente cu privire la modul în care temperatura afectează gustul; totuși, există cercetători care s-au ocupat de această problemă.

Câteva studii au arătat că temperaturile mai ridicate de servire - atât pentru alimente, cât și pentru băuturi - amplifică percepțiile de dulceață și amărăciune, dar gustul de acru și sărat devin mai pronunțate la temperaturi mai scăzute.

Alte studii, totuși, au descoperit că temperaturile mai ridicate pot diminua gustul și pot masca nuanțele delicate ale băuturii.

Pentru a accentua notele dulci și amărui ale cafelei, este necesară o temperatură mai mare de servire, dar dacă este prea mare, vei anestezia capacitatea de a gusta cu adevărat cafeaua delicioasă.

Deși oamenii de știință nu au fost de mare ajutor în stabilirea unei temperaturi de servire adecvate pentru cafea, comunitatea iubitorilor de cafea are răspunsul.

Cafeaua ar trebui servită la aproximativ 82 – 85 de grade Celsius, nu mult sub temperatura standard de preparare. Cu toate acestea, alți specialiști cred că aceasta este o temperatură prea mare.

Unii sugerează să servești cafeaua undeva în intervalul 68 și 79 de grade. Temperaturile mai scăzute sunt mai bune pentru cafelele de calitate superioară.

Deși 68 de grade ar putea părea o temperatură scăzută pentru cafea, există unii care susțin că și aceasta este de fapt prea mare.

Pentru unii, intervalul ideal pentru servirea cafelei este de 48-60 de grade.

Cei care se opun servirii cafelei fierbinte susțin că este dificil să simți aromele subtile ale cafelei la temperaturi de peste 65 de grade.

În mod surprinzător, această recomandare se potrivește cu teoria științifică menționată mai devreme: temperaturile mai scăzute permit gustului acru și amar să devină mai pronunțate, dar temperaturile mai ridicate pot masca aromele mai delicate, cum ar fi dulceața.

Deci, care este temperatura corectă a cafelei? Atât timp cât cafeaua nu este nici caldă, nici prea fierbinte, temperatura potrivită pentru servirea cafelei depinde de preferințele fiecăruia.

Sau te poți baza pe o cercetare pentru a găsi temperatura cu cea mai bună combinație între gust și siguranța împotriva arsurilor, intitulată 'Calcularea temperaturii optime pentru servirea băuturilor fierbinți':

"Temperatura preferată pentru consumul cafelei este aproximativ 57,8 grade Celsius".

Indiferent de preferințe, asigură-te că îți menții cafeaua caldă, deoarece încălzirea ulterioară poate afecta gustul acesteia.

cafea fierbinte

Trucuri pentru o cafea cu aromă intensă

Cafeaua bună începe întotdeauna cu boabe de cafea bune. Alege întotdeauna cafea de specialitate, proaspăt prăjită, și depoziteaz-o corect pentru a-i menține prospețimea. Nu uita să alegi cu atenție metoda de preparare a cafelei, să folosești apă de calitate și să menții raportul corect între cafea și apă. Așa vei putea să te bucuri de cea mai bună cafea acasă.

Folosește cafea de specialitate. Este cel mai înalt nivel de cafea pe care îl poți cumpăra. Aceste cafele au zaharuri naturale, aciditate curată și o mulțime de arome sălbatice.

Cumpără boabe proaspăt prăjite. Cafeaua are doar 2-3 săptămâni de prospețime înainte ca aroma să înceapă să se degradeze destul de rapid. Boabele care stau pe rafturile magazinelor sunt de obicei vechi de 2-3 luni.

Cumpără boabe întregi. Cafeaua măcinată își pierde rapid calitatea. Boabele măcinate nu-și pot menține prospețimea la fel de mult ca boabele întregi, și o poți simți după doar 20-30 de minute de expunere la oxigen.

Acest lucru înseamnă că ai nevoie de o râșniță.

Alege cu grijă cafetiera. Cafetierele ieftine sunt bune, dar au unele defecte masive. De exemplu, majoritatea nu ating temperatura ideală de preparare de 195 de grade.

Cu excepția cazului în care ai cheltuit o sumă considerabilă, cafetiera ta atinge probabil maxim 190 de grade, iar asta duce în general la arome acre și subdezvoltate.

Există mai multe tipuri de cafetiere manuale, dar se pot împărți în câteva categorii principale:

Cafetierele de tip "inmersie", cum ar fi presa franceză, fac cafea robustă și plină de aromă. Boabele de cafea și apa stau împreună timp de 2-4 minute, ceea ce conferă o aromă bogată pe care nu o vei obține niciodată de la o cafetieră automată.

Folosește apă de calitate. Cafeaua este 98% apă, deci apa ar trebui să aibă și ea un gust bun.

O mică cantitate de minerale în apă ajută la evidențierea aromei, dar prea multe pot duce la o băutură fadă. Folosește apă îmbuteliată sau filtrată.

Ca regulă, apa de preparare ar trebui să fie între 195 și 205 de grade.

În acest interval, apa extrage rapid aromele delicioase ale cafelei pentru majoritatea preparatelor (2-3 minute) fără a extrage excesiv aromele amare.

Respectă raportul de apă și cafea. Da, poate părea o problemă de matematică, dar foarte ușor.

1 gram de cafea la 15-18 grame de apă (1:15-18).

Dacă vrei o cafea mai puternică, încearcă un raport 1:15.

Este mai multă cafea la mai puțină apă, așa că va fi mai concentrată.

Dacă vrei o cafea mai ușoară, încearcă un raport de 1:18. Este mai multă apă la mai puțină cafea, deci va avea un gust ușor mai slab.

În final, totul depinde de gusturile tale unice și de preferințele pe care le ai. Fă experimente până găsești modul perfect în care îți place să îți bei cafeaua.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.