Iohannis și ministrul francez al Apărării, la baza Kogălniceanu: ”Vinovat este un singur om: Putin”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă s-au aflat duminică, 6 martie, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.  

Tot acolo a fost şi ministrul francez al Apărării, Florence Parly, care s-a întâlnit cu militarii trimişi de Franţa în ţara noastră.

Declarațiile de presă au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS!

Agresiunea militară declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental şi în mod dramatic securitatea europeană, iar comunitatea internaţională a răspuns "unitar şi rapid", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

"Agresiunea militară declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental şi în mod dramatic securitatea europeană, cea transatlantică şi cea globală. Comunitatea internaţională a răspuns unitar şi rapid. Au fost luate măsuri substanţiale pe de o parte pentru ajutorarea Ucrainei, greu încercate de această agresiune extrem de brutală, în care şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi şi foarte mulţi civili. Pe de altă parte, au fost o serie de pachete de sancţiuni foarte dure şi extinse la adresa Rusiei şi a Belarusului", a spus şeful statului, potrivit Agerpres.

Citește și
Alexander De Croo
Belgia va trimite 300 de militari în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și întări flancul estic
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El a adăugat că, în contextul acestei crize, România s-a mobilizat în mod exemplar.

Suntem aici pentru câteva săptămâni, depinde de situație, suntem pregătiți să stăm cât e necesar. Suntem aici ca să contracarăm orice amenințare cu care ne-am putea confrunta”, a transmis purtătorul de cuvânt al Forțelor militare franceze.

Sunt deja 7 state membre Nato care își trimit trupele și echipamentele militare în țara noastră, la baza de la Mihail Kogălniceanu, pentru a apăra flancul estic al Alianței.

Am venit aici repede, cred că în urmă cu două săptămâni am fost informați că vom veni aici. Suntem o unitate de luptă, așa că ne antrenăm pentru operații de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor militare olandeze.

Facem exerciții cu muniție reală în poligonul Smârdan, am trimis 200 de soldați acolo și se vor antrena cu trupele românești”, a transmis purtătorul de cuvânt al Forțelor militare americane.

Înaintea declaraţiilor a fost ţinut un moment de reculegere în memoria celor opt militari români care au murit pe 2 martie, în două incidente aviatice.

Ministrul francez al Apărării: Vinovat este un singur om, Putin

 

Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a readus războiul în Europa, a declarat și ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

"De pe 24 februarie, o propoziţie este pe buzele tuturor: războiul s-a întors în Europa. Acum câteva săptămâni, mulţi dintre noi nu îşi imaginau că aşa ceva se poate întâmpla. Azi, războiul este o realitate în Ucraina, la porţile României şi la porţile Europei, la porţile Europei noastre", a spus ea, potrivit Agerpres.

”Pentru acest război, e un singur responsabil: Vladimir Putin. A mințit întreaga lume, simulând calea diplomației. A negat toate angajamentele internaționale ale Rusiei. A ales războiul, a ales violența și forța pentru as constrânge un popor suveran, poporul ucrainean - popor ucrainean care nu aspiră la nimic altceva decât la pace în Europa.” - a mai afirmat oficialul Franței.

Ciucă: Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean

 

NATO şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu executivul de la Kiev, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

"Aliaţii vor continua să ia toate măsurile şi deciziile necesare, pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor statelor membre. Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporţionale şi neescalatorii. Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu Guvernul său. Suntem uniţi în sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", a arătat şeful Executivului.

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

 

”Dragi militari,

Această vizită are loc în clipe grele și dureroase. În urmă cu patru zile, la 2 martie, aviația noastră a fost greu încercată și a pierdut opt militari în două accidente tragice. Transmit, și cu acest prilej, condoleanțe familiilor celor decedați, alături de profundul meu respect pentru întreaga lor activitate profesională.

Vă invit să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor căzuți la datorie.

Mulțumesc Aliaților noștri pentru că sunteți aici! Poporul român vă este recunoscător! Numai împreună putem asigura securitatea euroatlantică și pacea cetățenilor noștri. Bine ați venit în România!

Doamnelor și domnilor,

Agresiunea militară declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental și în mod dramatic securitatea europeană, cea transatlantică și cea globală.

Comunitatea internațională a răspuns unitar și rapid. Au fost luate măsuri substanțiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei, greu încercate de această agresiune extrem de brutală, în care și-au pierdut viața și au fost răniți și foarte mulți civili. Pe de altă parte, au fost implementate o serie de pachete de sancțiuni foarte dure și extinse la adresa Rusiei și a Belarusului.

În contextul acestei crize, România s-a mobilizat în mod exemplar – și aici vorbesc atât de autorități, cât și de societatea civilă și mediul privat. Toată lumea a rezonat cu drama de la granițele noastre, am demonstrat compasiune și solidaritate. Am acționat și ne-am organizat, astfel încât să sprijinim afluxul mare de refugiați, să asigurăm protecție și condiții decente.

Facilităm în mod eficient tranzitul, oferim cazare, masă, asistență medicală. În plus, am trimis ajutoare umanitare Ucrainei.

Mai mult, am decis înființarea pe teritoriul țării noastre a unui hub logistic care să permită colectarea și transportul donațiilor din cadrul ajutorului umanitar internațional către Ucraina și cetățenii săi.

În plan securitar, la nivelul NATO, s-au accelerat măsurile de pregătire a forțelor Aliate și se lucrează pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic. Țara noastră va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

În afară de aceasta, România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă.

Dragi militari,

Prezența dumneavoastră pe teritoriul României reprezintă expresia cea mai concretă a coeziunii și unității aliate, în efortul nostru colectiv de a asigura o prezență înaintată robustă în cadrul posturii de apărare și descurajare a NATO pe Flancul Estic.

Faptul că dumneavoastră sunteți aici le va da românilor și mai multă încredere că, indiferent de evoluțiile din perioada următoare, România beneficiază de garanții de securitate și de protecție ca niciodată în istoria sa.

Alături de colegii voștri, militarii români, sunteți scutul de apărare a valorilor euroatlantice care ne unesc și ne inspiră: democrația, respectarea drepturilor omului și statul de drept. Împreună, uniți, vom apăra aceste principii și valori.

Vă doresc succes în activitățile de pregătire pe care le veți desfășura, precum și în misiunile pe care le veți îndeplini!”

Discursul premierului Nicolae Ciucă:

 

”Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc, prin prezența și acțiunile derulate în România, că NATO reprezintă cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre.

Agresiunea militară rusă din Ucraina reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei.

Deplângem pierderea tragică de vieți omenești, suferința umană enormă și distrugerea cauzate de acțiunile Rusiei.

Aliații vor continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor Statelor Membre. Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporționale și neescalatorii.

Atât NATO, cât și Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean și cu guvernul său. Suntem uniți în sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei, toți Aliații au fost de acord să activeze planurile de apărare ale NATO pentru a proteja Alianța.

SACEUR a decis să desfășoare elemente ale Forței de răspuns a NATO. Este prima dată când aceste forțe sunt desfășurate într-un context de apărare colectivă.

Aș vrea să vă mulțumesc dumneavoastră, militarilor care sunteți astăzi prezenți, români, americani, francezi, belgieni, germani, italieni, olandezi, precum și tuturor militarilor aliați care arată astăzi cât de puternică este solidaritatea noastră, a membrilor NATO. Vă rog să primiți, doamnă ministru Florence Parly, mulțumirile Guvernului României pentru decizia Franței de fi alături de România în aceste momente complicate la granițele NATO. Apreciem, în egală măsură, deciziile luate de Guvernele din statele aliate de a trimite militari în România.

NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor Aliaților.

Primele detașamente de militari aliați din Forța de răspuns a NATO au sosit deja, aici, la Mihail Kogălniceanu: 500 de militari francezi și mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, cărora li se vor alătura încă 300 de militari belgieni și din alte țări aliate.

Armata americană și-a suplimentat deja efectivele aici, ajungând, după redislocarea unui batalion de infanterie mecanizată din Germania, la aproape 2.000 de militari.

Forțele Aeriene Române sunt sprijinite pentru apărarea spațiului aerian de 22 de aeronave aliate. Aici, la Mihail Kogălniceanu, operează în cadrul Serviciului de Poliție Aeriană Întărită, 14 aeronave Eurofighter Typhoon – 8 ale Italiei și 6 ale Germaniei, iar de pe aerodromul militar de la Borcea, încă 8 aeronave F-16 ale SUA.

Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianța de agresiune.

Cea mai puternică Alianță politică militară din lume este aici, în România, întărind flancul estic, pentru a proteja și a apăra toți Aliații și fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Pentru Aliații NATO, sunt garanții absolute de securitate. Un atac asupra unuia dintre noi va fi privit ca un atac asupra tuturor.

Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniți pentru a proteja și a apăra toți Aliații. Libertatea va învinge întotdeauna opresiunea.”

Război în Ucraina. Ministrul Apărării din Franța, în România

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, a anunţat joi că se va deplasa duminică în România pentru a se întâlni cu militarii trimişi de Franţa în ţara noastră.

Voi merge duminică în România pentru a-i vedea pe soldaţii noştri. (...) I-am desfăşurat pentru că datorăm asistenţă şi solidaritate unor ţări care aparţin Uniunii Europene, care aparţin Alianţei Atlantice şi care sunt cel mai aproape de acest conflict", a declarat ea, întrebată de postul Franceinfo.

Pe 1 martie, alţi 235 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduşi de colonelul Vincent Minguet, au sosit în Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu", alăturându-se celor 40 de militari deja ajunşi în ultimele zile în România, informa Ministerul Apărării Naţionale.

Batalionul francez reprezintă primul element terestru al Forţei de Răspuns a NATO dislocat în România ca urmare a deciziei Consiliului Nord-Atlantic din 25 februarie.

NATO a activat planurile de apărare în vederea consolidării comenzii şi controlului forţelor aliate şi pentru a facilita reacţia rapidă a capabilităţilor militare de-a lungul graniţelor aliaţilor.

În total, 500 de militari francezi şi 300 belgieni, parte a componentei terestre a Forţei de Răspuns a NATO, se vor alătura militarilor români în cadrul măsurilor dispuse pentru consolidarea Flancului estic al Alianţei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Franța, Germania, Italia și Spania anunță că își vor închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești
Franța, Germania, Italia și Spania anunță că își vor închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești

Alte trei țări europene au anunțat că își vor închide spațiul aerian aeronavelor și companiilor aeriene rusești, ca răspuns la invazia Ucrainei, relatează CNN.

Belgia va trimite 300 de militari în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și întări flancul estic
Belgia va trimite 300 de militari în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și întări flancul estic

Belgia va trimite 300 de militari în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și întări flancul estic, a declarat sâmbătă premierul belgian Alexander De Croo, conform Reuters.

Emmanuel Macron, despre conflictul din Ucraina: Acest război va dura şi trebuie să ne pregătim pentru asta
Emmanuel Macron, despre conflictul din Ucraina: Acest război va dura şi trebuie să ne pregătim pentru asta

Războiul din Ucraina "va dura" şi "trebuie să ne pregătim pentru aceasta", a avertizat, sâmbătă, preşedintele francez Emmanuel Macron,informează AFP, citată de Agerpres.

Anunț oficial: Franţa va trimite 500 de militari în România
Anunț oficial: Franţa va trimite 500 de militari în România

Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei vecine de către Rusia, a anunţat, vineri, seară şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard, informează Agerpres, care citează AFP.

Rusia amenință cu arme nucleare dacă va fi oprită în Ucraina. Franța îi amintește că NATO este și o ”alianță nucleară”
Rusia amenință cu arme nucleare dacă va fi oprită în Ucraina. Franța îi amintește că NATO este și o ”alianță nucleară”

NATO este, de asemenea, o ''alianţă nucleară'', a avertizat joi ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, în timp ce Rusia a făcut referire la o ameninţare nucleară în cazul în care este împiedicată ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.