Zelenski, în Congresul SUA, către Joe Biden: ”A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut membrilor Congresului SUA să facă mai mult pentru a proteja Ucraina de invazia Rusiei.  

Într-un discurs pe care l-a susținut în fața Congresului SUA, președintele ucrainean l-a rugat pe președintele Joe Biden să fie „liderul păcii” mondiale.

Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni”, a spus Zelenski în mesajul său care a fost transmis virtual, înainte de difuza un videoclip care conținea imagini șocante ale morții și distrugerii din Ucraina.

Apoi, mesajul său s-a încheiat cu ”Închideți cerul peste Ucraina”, notează Reuters.

Zelenski a continuat să insisiste pentru impunerea unei zone de restricție a zborurilor deasupra Ucrainei și a cerut mai multe avioane și sisteme de apărare pentru a răspunde la invazia rusă lansată luna trecută, care a provocat distrugeri pe scară largă în țara sa și a declanșat un val de refugiați.

Citește și
armata, ucraina
Ucraina trece la contraofensivă și începe să atace forțele ruse ”în mai multe zone”. ”Asta schimbă radical lucrurile”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El și-a încheiat discursul cu o cerere directă în engleză către Biden: „Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”.

Alături de NATO, Biden și mai mulți parlamentari americani s-au opus unei zone de restricționare a zborurilor, pe fondul temerilor că această măsură ar escalada conflictul cu Rusia într-unul nuclear. Nici Casa Albă nu a susținut până acum propunerea de a ajuta la transferul avioanelor de război MiG, de fabricație rusească, în Ucraina, deși această idee are un anumit sprijin în Congres.

Joe Biden a semnat marți un ajutor de urgență de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru mai multe arme și asistență umanitară.

Zelenski continuă să ceară închiderea spațiului aerian al Ucrainei

Închiderea spațiului aerian al Ucrainei este un subiect care se va afla și pe lista reuniunii miniștrilor apărării din statele NATO, care are loc miercuri la Bruxelles. Aici va fi luată în discuție propunerea Poloniei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în miercuri dimineață că Moscova e gata să discute orice soluție care ar garanta securitatea Rusie, dar și a Ucrainei și a Europei. Cu excepția extinderii NATO, a precizat diplomatul.

Înaintea discursului din Congresul american, președintele Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru ajutorul de aproape 14 miliarde de dolari, și a cerut din nou Vestului să închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Vă puteți imagina cum e să suni prieteni, state prietene și să le ceri să închidă spațiul aerian, să oprească bombardamentele? Câte rachete mai trebuie să cadă peste orașele noastre, până când se va întâmpla asta?

Americanii nu par să cedeze rugăminților ucrainene, dar au promis noi ajutoare militare pentru Ucraina.

Joe Biden, președintele SUA:Ne mișcăm rapid pentru a spori susținerea oferită bravului popor ucrainean, pentru a-și apăra țara.

Zelenski a admis că aderarea Ucrainei la NATO nu mai este un obiectiv realist

Volodimir Zelenski:Este clar că Ucraina nu este membră a NATO. Înțelegem asta. Suntem oamenii potriviți (în ceea ce privește înțelegerea noastră). Am auzit ani de zile despre „ușile deschise", dar am înțeles că nu ne vom putea alătura. Acestea este adevărul și trebuie să recunoaștem asta. Mă bucur că oamenii noștri încep să înțeleagă acest lucru și să se bazeze pe ei înșiși și pe partenerii noștri care ne ajută.

Rămâne, însă, aderarea la Uniunea Europeană, despre care Zelenski a vorbit aseară la întâlnirea cu șefii de guverne din Polonia, Cehia şi Slovenia, veniți cu trenul la Kiev într-un curajos gest de susținere.

Volodimir Zelenski: Avem încredere absolută în liderii acestor țări. Și, când vorbim despre garanții de securitate, despre viitorul nostru în Uniunea Europeană sau despre sancțiuni, suntem 100% convinși că tot ceea ce vom discuta se va transforma în realizări pentru țara noastră, pentru securitatea și pentru viitorul nostru.

Soluția pentru încheierea conflictului este o misiune internaţională de menţinere a păcii în Ucraina, a declarat liderul polonez Morawiecki.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei:Această invazie trebuie să se oprească, sângele vărsat pe străzi. Mamele voastre, copiii voștri, soțiile voastre sunt în siguranță, dar cei care sunt uciși de Putin nu pot fi uitați și nu vor fi uitați niciodată.

Volodimir Zelenski:Cu asemenea prieteni, cu astfel de țări și vecini și parteneri vom putea învinge cu adevărat, nu are rost să mai spun pe cine, știm cu toții.

Marți seară s-a încheiat și cea de a patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, fără rezultate concrete, dar cu o undă de optimism. „Există contradicții fundamentale, dar cu siguranță este loc pentru compromis.", a scris ulterior pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei.
 

Alianța nord-atlantică și-a anunțat intenția de a-și spori prezența pe flancul estic
 

Jens Stoltenberg:Invazia rusă din Ucraina a creat o nouă realitate de securitate în Europa. De aceea, trebuie să regândim capacitățile militare ale NATO. La sol, asta ar putea presupune substanțial mai multe forțe în țările de pe flancul estic, plasate în alertă maximă. Luăm în calcul și creșterea semnificativă a desfășurării navale și aeriene, consolidarea sistemului integrat de apărare antirachetă, precum și organizarea mai multor exerciții comune.

Pe de altă parte, singura cale de a opri războiul este generalizarea protestelor de stradă în Rusia, crede un opozant al Kremlinului, care a supraviețuit mai multor tentative de asasinat.

Vladimir Kara-Murza: Dacă Vestul cedează, dacă Vestul face compromisuri acceptând pretențiile lui Putin, ne vom confrunta cu aceeași criză peste un an, doi, trei. Singura cale de a pune capăt crimelor și abuzurilor comise de regim este ca Putin să fie înlăturat de la putere. Nu mai e nevoie s-o spun, doar rușii înșiși pot face asta.

Potrivit oficialilor de la Casa Albă, cel puțin 15.000 de persoane au fost arestate în Rusia până acum pentru că au declarat public că sunt împotriva războiului din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Lavrov anunță că un acord cu Ucraina este aproape. ”Vrem să ajungem la pace cât mai curând”
Lavrov anunță că un acord cu Ucraina este aproape. ”Vrem să ajungem la pace cât mai curând”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că unele formulări pentru acorduri cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite, în timp ce negociatorul Vladimir Medinsky spune că Rusia vrea să ajungă ”la pace cât mai curând”.

Ucraina trece la contraofensivă și începe să atace forțele ruse ”în mai multe zone”. ”Asta schimbă radical lucrurile”
Ucraina trece la contraofensivă și începe să atace forțele ruse ”în mai multe zone”. ”Asta schimbă radical lucrurile”

Forțele armate ucrainene au trecut la contraofensivă împotriva invadatorilor ruși în mai multe zone, ceea ce schimbă radical lucrurile, a anunțat miercuri un consilier prezidențial de la Kiev.

Țările de Jos și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei. ”Are dreptul să se apere”
Țările de Jos și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei. ”Are dreptul să se apere”

Țările de Jos și alte state NATO vor continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ținta atacurilor rusești, a anunțat ministrul olandez al Apărării.

Truss: Sancțiunile occidentale au ”un efect debilitant asupra economiei ruse, chiar încep să muște”
Truss: Sancțiunile occidentale au ”un efect debilitant asupra economiei ruse, chiar încep să muște”

Sancțiunile dictate de Occident împotriva Moscovei pentru războiul declanșat în Ucraina au un ”efect debilitant asupra economiei ruse” și ”chiar încep să muște”, a declarat ministrul de Externe britanic Liz Truss.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.