Amenzi de aproape 1,2 milioane de lei în industria alimentară, în prima lună din acest an. Ce nereguli au fost descoperite

Magazin alimentar

În luna ianuarie, inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape 1,2 milioane de lei în industria alimentară, ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.

Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele din sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară, care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice, informează Agerpres.

În cursul lunii ianuarie 2024, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 6.319 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

"Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 129 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.180.600 de lei", precizează reprezentanţii ANSVSA.

Citește și
Oameni pe stradă
Angajații care vor fi loviți de noile măsuri fiscale. Vor primi mai puțini bani de la 1 noiembrie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Potrivit sursei citate, controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Astfel, în urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli legate de neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, precum şi în ceea ce priveşte respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, etc.

Totodată, au fost descoperite neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice) şi neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului).

Alte tipuri de neconformităţi găsite de inspectorii sanitari veterinari au fost legate de desfăşurarea unor activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, neiniţierea procedurii de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit sursei citate, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară
Guvernul a aprobat noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară

Executivul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniile construcţii, sector agricol şi industria alimentară.

Angajații care vor fi loviți de noile măsuri fiscale. Vor primi mai puțini bani de la 1 noiembrie
Angajații care vor fi loviți de noile măsuri fiscale. Vor primi mai puțini bani de la 1 noiembrie

De miercuri, 1 noiembrie, angajații din IT, construcții, industria alimentară și agricultură vor simți din plin efectele noilor măsuri fiscale.

Absolvenții de liceu fără Bac pot merge la școli profesionale din cadrul universităților. Ce meserii pot învăța
Absolvenții de liceu fără Bac pot merge la școli profesionale din cadrul universităților. Ce meserii pot învăța

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat pot studia acum la universitate în cadrul unor școli profesionale unde învață o meserie în industria alimentară, agricultură și alte domenii de pe piața muncii.  

Taxe pentru toată lumea. Care sunt variantele de impozitare propuse guvernanți
Taxe pentru toată lumea. Care sunt variantele de impozitare propuse guvernanți

Deocamdată, Guvernul pare hotărât să crească impozitele celor cu mașini și case scumpe și să desființeze o bună parte dintre facilitățile fiscale ale angajaților din IT, industria alimentară, construcții și agricultură.

Surse: Din septembrie, Guvernul vrea să elimine facilitățile fiscale din agricultură, construcții și industria alimentară
Surse: Din septembrie, Guvernul vrea să elimine facilitățile fiscale din agricultură, construcții și industria alimentară

Surse guvernamentale au precizat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției de guvernare analizează posibilitatea ca, din luna septembrie, să elimine facilitățile fiscale din construcții, agricultură și industria alimentară.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.