Sibiul, regiunea din Romania bogata nu numai in resurse naturale, ci si in istorie. Ce puteti descoperi in Bazna si Agnita

Bazna

Satul Bazna, judetul Sibiu. Regiunea unde natura a inzestrat pamantul cu izvoare sarate si minerale, iar localnicii au fortificat locul cu o cetate din palisade, in care se afla Biserica evanghelica.

Impresionati de frumusetea vaii Baznei, aflata la aproximativ 18 kilometri de Medias, colonostii germani s-au stabilit aici, satul fiind atestat documentar inca din anul 1302.

Tinutul sibian nu musteste doar de istorie, ci si de resurse naturale. Principala destinatie turistica din zona este statiunea balneara Bazna Bai, ascunsa printre dealuri lungi si vai largi, in subsolul careia se gasesc zacaminte de gaz metan, si izvoare minerale.

Proprietatile izvoarelor minerale si sarate sunt atestate inca din secolul XIX, cand o echipa de medici si chimisti au sosit de la Viena pentru a studia efectele benefice pe care le are "sarea de Bazna" si clima locala.

In 1843 a fost infiintata statiunea, iar doi ani mai tarziu au fost tratati 673 de bolnavi. „Apele minerale, namolul sapropelic, sarea de Bazna, conditiile climatice prielnice, dar si peisajul pitoresc atrag anual turisti la Bazna pentru diverse tratamente. In bazele de tratament se pot trata afectiuni ale aparatului locomotor, boli si afectiuni reumatice, afectiuni ortopedice, boli ginecologice sau boli ale aparatului respirator", conform Siminei Manea, director executiv al Asociatiei Judetene de Turism Sibiu (AJTS).

Citește și
traditie agnita
Cetatea sibiana Agnita a fost invadata de creaturi mascate, conform unei traditii preluate de la sasi. Cine era "Ursula"
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Nu trebuie sa va faceti griji pentru locurile de cazare. In Bazna sunt 3 pensiuni, doua dintre ele avand doua margarete, si un hotel de 3 stele.

Daca nu va tenteaza tratamentul cu namol, puteti lua satul la pas sau sa admirati de pe bicicleta dealurile cu livezi si padurile de fag din jurul localitatii transilvanene.

Iar de acum, in statiunea Bazna va puteti folosi, la nevoie, si de tehnologia specifica mai degraba marilor orase: internetul 4G de la Orange acopera zona.

Titlul unui celebru film romanesc este "De ce bat clopotele, Mitica?". Ei bine, in Biserica evanghelica luterana clopotele bat inca din secolul XIV, perioada in care a fost construit acest edificiu, aflat pe lista monumentelor istorice 2010.

Lacasul de cult se afla in incinta unei cetati taranesti, fortificata cu palisade, adica niste pari lungi si grosi. Perioada in care a fost ridicata este sugerata de catre inscriptia cu majuscule gotice, O REX GLORIAE VENI (O, Rege al Gloriei, vino !).

Biserica evanghelica este un pilon al istoriei romanesti. In zona aferenta ansamblului coral se afla un tabernacol, cutie de argint in care se depoziteaza mirul, cu o reprezentare a lui Iisus al Durerii, din anul 1504. Stranetele, scaunele pe care se aseaza membrii ansamblui coral, sunt din 1503. In biserica se mai afla o orga baroca, confectionata de Johannes Hahn, in 1757.

Monumentul Eroilor Romani din al Doilea Razboi Mondial. Un alt obiectiv turistic din Bazna, amplasat in centrul civic al comunei. Aici ii puteti omagia pe soldatii romanii care au pierit in lupta. Opera dedicata eroilor romani, in forma de obelisc, a fost construita in anul 1956. Este formata din caramida si este imprejmuita de stalpi metalici, uniti prin lanturi. ,CINSTE EROILOR NOȘTRI“ este inscriptionat pe monument.

Agnita, oraselul mestesugaresc aflat la o distanta de aproximativ 52 de kilometri fata de Bazna. Agnetheln, in germana, tradus “Sfanta Aghata”, a fost pomenint documentar pentru prima oara in 1280.

Daca va aflati in Sibiu, trebuie sa vizitati acest tinut renumit pentru tabacarii, cizmarii, croitorii, dogarii si olarii, fiind aduse in localitate de catre germani.

Cea mai veche fortificatie taraneasca, din Transilvania, se afla aici. Apogeul architectonic al acestei constructii a avut loc in secolul XVII-lea, cand fortificatia a fost inconjurata de trei incinte cu tunuri. In centrul acestor incinte se afla o biserica-hala evanghelica, pe care o puteti vizita.

Impunatoarea cladire este, la randul ei, fortificata. Daca vreti sa fotografiati cele patru turnuri ale bisericii, trebuie sa stiti ca internetul 4G nu este fortificat, deci si prietenii vostri se pot bucura de frumusetea locului.

Muzeul "Valea Hârtibaciului", un alt obiectiv turistic pe care o sa-l intalniti in Agnita. Avand prima expozitie in cu caracter istoric in 1959, acesta dispune de o colectie de carti, 649 de volume, manuscrise si alte lucrari valoroase. Pe langa carti, la muzeu veti mai gasi obiecte care dateaza din paleolitic si neolitic, precum unelte din piata, silex, topoare slefuite, vase de ceramic.

Fantana romana. Daca vreti sa intrati in contact cu urmele lasate de civizilatia romana, aici este locul potrivit. Este zidita din piatra, cu un diametru de aproximativ 1,20 metri, cu o adancime de 6-7 metri.


 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
"Explore Romania", aplicatia gratuita prin care turistii sunt invitati sa descopere tara noastra. Cat de utila este

Turistii care vor sa descopere Romania au la indemana acum si o aplicatie speciala pentru smartphone-uri. Se numeste ''Explore Romania'', poate fi descarcata gratuit si abia ce a fost lansata la Targul de turism de la Berlin.

Cetatea sibiana Agnita a fost invadata de creaturi mascate, conform unei traditii preluate de la sasi. Cine era
Cetatea sibiana Agnita a fost invadata de creaturi mascate, conform unei traditii preluate de la sasi. Cine era "Ursula"

Sute de creaturi mascate au invadat, sambata, centrul Sibiului.

Obiceiul care atrage sute de turisti intr-un oras din Transilvania. Oamenii se costumeaza si fac un zgomot infernal
Obiceiul care atrage sute de turisti intr-un oras din Transilvania. Oamenii se costumeaza si fac un zgomot infernal

Sarbatoare galagioasa la Agnita, in ultima duminica din luna ianuarie. Obiceiul Lolelor, vechi de sute de ani, a reunit persoane costumate care au facut un zgomot infernal cu bice si clopote.

Mare sarbatoare la Sibiu. Mocanita, la 100 de ani de la primul drum
Mare sarbatoare la Sibiu. Mocanita, la 100 de ani de la primul drum

Sarbatoare mare la Agnita, in judetul Sibiu. Localnicii s-au strans cu mic cu mare la centenarul Mocanitei care, pana in urma cu cativa ani, inca ii mai ducea spre capitala judetului.

Recomandări
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”

Bisericile din toată țara au fost pline de credincioși care au primit lumina sfântă - acel miracol al Învierii care ne amintește în fiecare an că nu suntem singuri.

Bisericile din București au fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să ia lumina sfântă. ”Simt că sunt binecuvântată”
Bisericile din București au fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să ia lumina sfântă. ”Simt că sunt binecuvântată”

A fost acea noapte din an în care creștinii ortodocși, dar și cei greco-catolici, au privit cu bucurie spre cer, de unde au primit vestea cea mare. Hristos a Înviat!

 

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.