Oamenii s-ar trage din RECHINI. Un mister al evolutiei, elucidat dupa 300 de milioane de ani
Stramosul indepartat al omului este un rechin preistoric, care bantuia oceanele acum mai bine de 300 de milioane de ani, spun oameni de stiinta de la Universitatea din Chicago.
Potrivit unui nou studiu, pestele primitiv, cunoscut sub numele de Acanthodes bronni, este stramosul comun al tuturor vertebratelor cu mandibula de pe Pamant, inclusiv al oamenilor.
VEZI AICI CUM ARATA ACANTHODES BRONNI
Oamenii de stiinta care au participat la cercetare au reanalizat o cutie craniana veche de 290 de milioane de ani, descoperind ca rechinul este unul dintre cei mai vechi exponenti ai subincrengaturii gnatostomilor (n.r. vertebrate care au gura cu falci mobile), care include sute de mii de specii, de la pesti si pasari, la reptile, mamifere si oameni.
Acanthodes – echivalentul grecesc al cuvantului "vertebrata" – a existat inainte de separarea rechinilor primitivi de primii pesti cu sistem osos – linia de evolutie care a dus la aparitia omului. Fosilele acestei creaturi au fost descoperite pana acum in Europa, America de Nord si Australia.
Stramosul nostru indepartat era destul de mare comparativ cu alti rechini primitivi, masurand 30 de centimetri, nu avea dinti si se hranea exclusiv cu plancton.
Oamenii de stiinta planuiesc acum sa studieze si alte cutii craniene, in speranta ca vor descoperii noi indicii despre evolutia omului modern.