Victimele accidentelor rutiere așteaptă ani de zile pentru a primi despăgubirile
În România nedreptăţilor, inclusiv victimele accidentelor rutiere grave plătesc pentru faptul că cei care le-au făcut rău şi-au cumpărat polița RCA de la companii care s-au dovedit falimentare.
Deşi au dreptul să fie despăgubite, cererile zac în sertarele Fondului naţional de garantare cu lunile sau chiar un an, spun asociaţiile nonguvernamentale, până le vine rândul să fie analizate. Asta după ce au mai stat ani de zile prin instanțe. Instituţia acuzată precizează că asta e legea.
Victimă: "Suma nu este mulţumitoare dar măcar asta care e, să ne-o dea, să nu ne milogim pe la uşile lor. Suntem victime, banii sunt în urma unei tragedii, n-o să mi aline suferinţa dar am nevoie de ei şi vreau să mi-i dea."
5 ani au trecut de când viaţa unei femei s-a schimbat într-un mod dramatic.
Şi-a pierdut soţul - poliţist, sora - asistenta medicală la Spitalul Elias şi nepoata - o fetiţă de doar 8 ani, într-un accident provocat de un alt şofer. Se afla şi ea în aceeaşi maşină, dar a supravieţuit cu răni grave. Pentru această nenorocire, instanţa a decis definitiv să-i acorde despăgubiri de 120.000 de euro.
Plata trebuia făcută de Carpatica, firma de asigurări la care avea poliţa şoferul vinovat. Dar Carpatica a intrat în faliment, aşa că banii trebuie plătiţi de Fondul de garantare a asiguraţilor.
Listele de aşteptare la Fondul de garantare sunt lungi, pentru că tot mai multe victime ale unor accidente rutiere cer să fie despăgubite. Cei acuzaţi, pe de altă parte, se ascund în spatele unei legi incomplete care le permite să amâne la nesfârşit plata sumelor decise de instanţă.
Asta pentru că legea spune că cererile se rezolvă în ordinea sosirilor, chiar dacă titularii au o decizie a instanţei. Ce înseamnă asta în timp? Responsabilii nu pot spune atâta vreme cât n-au şi un termen pentru soluţionarea cererilor.
Doar în cazul Carpatica au fost depuse nu mai puţin de 30.000 de cereri de plată la fondul de garantare a asiguraţilor. Analizate au fost însă doar 5.000, adică mai puţin de 20%. Restul solicitărilor mai pot aştepta poate chiar mult şi bine.
În total, de la cele 3 companii de asigurări intrate în faliment, Astra, Carpatica Asig şi Forte s-au adunat aproape 100.000 de cereri. Cu daune materiale, fizice sau morale. În trei ani s-au soluţionat jumătate.