A crezut ca trimite 340 de SMS-uri, dar trebuie sa plateasca pentru 4.500!
Fiti cat se poate de calculati atunci cand trimiteti un mesaj scris, daca nu vreti sa va treziti cu o factura istorica. Un om de afaceri din Bucuresti, care incerca sa isi faca reclama prin intermediul telefonului mobil, a patit-o.
A scris un anunt promotional, mai lung de 160 de caractere, si l-a trimis la 340 de persoane. La final insa i s-au facturat aproape 4.500 de mesaje. Nu a stiut ca serverul i-a fragmentat textul initial in zeci de scrisorele si astfel a fost taxat pentru fiecare in parte.
Pana in ziua in care a primit factura, omul de afaceri Gabriel Soltan a crezut ca o sa plateasca mai putin daca isi face reclama prin SMS.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Clientul sustine ca i-au fost taxate peste 4.500 de mesaje scrise, desi el ar fi expediat doar 350.
Exista o explicatie logica, anunta cei de la compania de telefonie mobila. SMS-ul compus de Soltan avea 1.280 de caracte in loc de 160, cat este permis.
Este o chestiune tehnica stiuta, insista si specialistii Autoritatii Nationale in Comunicatii care adauga:
Ceea ce inseamna ca un banal "ă" scris intr-un mesaj iti poate tripla cheltuiala. Specialistii anunta ca exista un standard tehnic international respectat de toate companiile de telefonie mobila, dar si ca mobilul isi avertizeaza posesorul de acest lucru. Mai putin cel folosit de Gabriel Soltan, care spune ca ii da in judecata pe cei de la compania de telefonie.
Anual, romanii trimit cam 90 de milioane de sms-uri. E greu de spus cate sunt fragmentate si trimise apoi de mai multe ori.