Medicul Mihai Lucan a lasat Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj cu datorii uriase. DIICOT ancheteaza cazul

Ultimul update: Duminica 23 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 20 Aprilie 2017 16:07
Categorie: Sanatate

Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj se confrunta cu mari probleme financiare.

Anuntul a fost facut de noua conducere care arunca vina pe managementul defectuos din ultimii ani cand la carma se afla medicul Mihai Lucan.

O evaluare a Corpului de Control al Ministerului Sanatatii arata ca aceasta clinica are datorii de doua milioane de lei dupa ce ar fi fost cumparata aparatura scumpa fara utilitate.

Mai mult decat atat, dupa ce, miercuri, au avut loc descinderi atat la Institut, cat si la clinica privata a medicului Lucan unii pacienti s-au plans ca au fost obligati sa se trateze la particular.

Procurorii DIICOT au ridicat mai multe documente atat de la clinica privata a profesorului Mihai Lucan, cat si de Institutul pe care l-a condus ani de zile.

Imagini socante intr-un spital din Capitala: bolnav lasat in genunchi, pe hol. Reactia conducerii

Medicii de aici se plang ca sunt obligati sa lucreze cu un singur ecograf pentru ca nu exista un altul. In plus, furnizorii au actionat clinica in judecata din cauza datoriilor de peste 3 ani.

Procurorii au deschis un dosar in Rem pentru delapidare si urmeaza sa audieze atat pacienti, cat si medici. Unii pacienti il acuza pe profesor ca desi se prezentau pentru tratamente la clinica de stat erau refuzati si trimisi la clinica privata.

In acest moment transpanturile de pancreas sunt oprite dupa ce Ministerul Sanatatii a descoperit ca unitatea nu are aviz sanitar pentru a face asemenea interventii. Noul manager instalat dupa plecarea profesorului Mihai Lucan dezvaluie situatia dezastroasa in care a ajuns clinica.

Silviu Moga, manager Institut:  "In ultima perioada s-au facut achizitii, dar cu utilitate redusa. Cum ar fi: aparat de electroporatie sau disector cu apa, sunt aparate foarte scumpe, au costat in jur de 2 milioane de lei. Nu este nevoie pentru ca consumabilele sunt scumpe per pacient si operatia devine astfel foarte scumpa".

In paralel, procurorii au deschis un dosar pentru delapidare, iar unii pacienti au depus plangeri.

Pacienta: "Mi-au spus ca am piatra la rinichi, ca trebuie sa faca o interventie si nu pot sa faca acolo, ca trebuie sa ma duc la clinica privata si sa platesc 500 de euro pe interventie. Si pentru ca sunt asigurata am refuzat. Pana la urma s-a dovedit ca interventia nu era necesara".

Fostii angajati il acuza pe profesorul Mihai Lucan ca in anul 2001 institutul a achizitionat un aparat pentru depistarea si eliminarea pietrelor la rinichi, insa, in 2004 s-a defectat. In acelasi an si-a deschis clinica privata si toti pacientii de la stat ar fi fost redirectionati la privat.

Emanuel Ungureanu, fost angajat: "Cunosc personal peste 150 de persoane care au fost trimise la clinica privata. Practic, am informatii ca 80 la suta dintre pacienti au fost asa."

Pacienta: "In cadrul institutului am fost consultata, mi s-a constatat ca este blocata piatra pe ureter si trebuie scoasa chirurgical, dar aceasta procedura nu se poate efectua in cadrul institutului, ci doar in privat. Catre clinica privata a profesorului Lucan. Am mers la clinica, am platit taxa de 500 de euro si am fost operata."

Clinica profesorului Mihai Lucan a beneficiat si de anumite facilitati potrivit anchetatorilor.

In anul 2004 Consiuliul Local din Cluj i-a aprobat medicului Mihai Lucan un teren de 1000 de metri patrati, iar profesorul il poate folosi atata timp cat exista constructia. Va platit doar 70 de mii de euro pentru el in conditiile in care in acesta zona rezidentiala valoarea acestui teren se ridica la peste 300 de mii de euro.

Ancheta este abia la inceput. In urmatoarele zile mai multi medici din cadrul Institutului, dar si fosti pacienti, vor fi audiati.
 

Un barbat a murit dupa ce i s-a facut o transfuzie de sange gresita la spitalul Pantelimon. Asistenta a fost amendata

Un barbat a murit dupa ce i s-a facut o transfuzie de sange gresita la spitalul Pantelimon. Asistenta a fost amendata

politist radauti

Poliţistul atacat cu sabia de un interlop are nevoie de un medicament de negăsit în România. Cine i l-a procurat

Ministrul Sănătății a amânat din nou scăderea prețului la medicamente!

Lenjerii de pat de unică folosință în unele spitale românești. Pacienții laudă schimbarea

Primul deces înregistrat în acest sezon din cauza gripei, o femeie din București

Pană de curent majoră la Spitalul Craiova. Operaţii întrerupte şi oameni blocaţi în lifturi

Românii care fac treaba statului. Medicamentele vitale bolnavilor, aduse de ei din străinătate

Consult pediatric la domiciliu

Consulturile pediatrice la domiciliu, opțiunea părinților sătui de cozile din spitale

Pentru a evita cozile, părinții îi cheamă pe medici la domiciliu pentru a-i trata pe copii

Florian Bodog se laudă cu investițiile din Sănătate, deși spitalele au nevoie de alte aparate

Medicii de familie scapă parţial de birocraţie, ca să aibă mai mult timp pentru pacienţi

Un spital-bijuterie din Brașov stă de 3 luni nefolosit. Ministerul Sănătății nu a trimis actele

Horoscop 11 ianuarie 2018. Zodia care va primi o sumă considerabilă de bani în urma muncii depuse anul trecut