Scrisoarea unui doctorand de 25 de ani catre Victor Ponta: "Unde e transparenta, domnule premier?"
Cristian Botan, tanarul doctorand de 25 de ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizeaza toate posturile vacante din institutiile statului, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta.
Cristian Botan, doctorand al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, solicita o transparentizare a activitatii guvernamentale, masura promisa de actualul guvern la primirea votului de investitura, scrie zf.ro.
Iata scrisoarea deschisa catre premierul Romaniei Victor Ponta:
"Nevoia unei schimbari - Scrisoare deschisa adresata domnului Victor–Viorel Ponta, Primul-ministru al Romaniei
Stimate domnule prim-ministru,
In data de 21 ianuarie 2009, in prima zi oficiala a mandatului de presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama a semnat un ordin executiv si doua memorandumuri prezidentiale pe care le-a descris ca reprezentand 'o noua era a deschiderii Guvernului fata de cetateni'.
In cuvintele domniei sale, 'fiecare institutie publica trebuie sa stie ca acest Guvern nu este de partea celor care vor sa ascunda informatiile, ci de partea celor care doresc sa le dezvaluie publicului larg'.
In discursul primului-ministru David Cameron din 7 iulie 2011, acesta reafirma convingerea ca 'primul lucru ce reuneste coalitia de guvernare este dorinta de a redistribui in mod radical puterea din mainile guvernului catre comunitati si cetateni', explicand mai departe ca 'inima acestui demers il constituie transparentizarea. Informatia inseamna putere intrucat permite cetatenilor sa-i traga la raspundere pe cei aflati la guvernare'
In cele 53 de pagini ale Programului de Guvernare in baza caruia ati primit votul de investitura al Parlamentului Romaniei in data de 7 mai 2012, cuvantul 'transparenta' apare in 23 de ocazii. Notiunea de 'coruptie' este mentionata de 11 ori, in timp ce variatiuni ale sintagmei 'profesionalism' se intalnesc in 13 enunturi. Lista poate fi completata cu variatiuni ale sintagmelor 'eficienta' (30 utilizari) si, respectiv, 'corectitudine' (13 utilizari). Programul de Guvernare mentioneaza cinci prioritati esentiale, ultimele doua dintre acestea fiind 'depolitizarea administratiei publice (doar ministrii si secretarii de stat vor fi numiti si sprijiniti politic)' si 'toleranta zero fata de coruptie si clientelism'. Totodata, capitolul VI (Administratie si interne) al Programului de Guvernare prevede, intre altele, urmatoarele obiective si directii de actiune:
Obiectiv 1: Depolitizarea administrației publice – O administratie publica nu poate functiona eficient fara un corp profesionist de functionari publici care sa actioneze neutru politic si sa urmareasca interesul public si satisfacerea cerintelor si nevoilor cetatenilor. – Directii de acțiune: Organizarea transparenta si corecta a concursurilor pentru recrutarea si promovarea in functiile publice si in celelalte posturi din administratia publica exclusiv pe baza de competenta profesionala.
Obiectiv 2: Cresterea performantelor corpului functionarilor publici in scopul aplicarii legii si al intaririi autoritatii institutiilor publice – Atingerea acestui obiectiv implica o crestere a calitatii corpului functionarilor publici prin introducerea criteriilor de performanta simultan cu eliminarea presiunilor politice, in special asupra inaltilor functionari publici –– Directii de actiune: Introducerea unor metode moderne de management al resurselor umane incepand de la recrutare, selectie, evaluare si promovare; Reformarea sistemului de pregatire profesionala pentru functionarii publici; Reformarea sistemului de evaluare a performantelor functionarilor publici; Regandirea sistemului de organizare si desfasurare a concursurilor pentru a asigura transparenta si obiectivitatea atat in ceea ce priveste accesul in corpul functionarilor publici cat si avansarea in cadrul acestuia.
In capitolul XVII (Strategii guvernamentale, transparenta si colaborarea cu societatea civila) se face referire, intre altele, la 'transparentizarea contractelor publice' si 'declaratii lunare de cheltuieli si declaratiile lunare de progres ale programelor publice scaret vor fi puse pe un portal online, accesibil publicului in conditii de totala transparenta si fara taxa'.
Din ratiuni academice si profesionale am urmarit indeaproape masura in care Cabinetul dumneavoastra a actionat in vederea atingerii acestor deziderate. Din nefericire, nu am identificat care au fost demersurile concrete intreprinse de catre Guvernul Romaniei, in situatia in care acestea au existat.
Importanta unui angajament ferm in ceea ce priveste transparenta activitatii guvernamentale este esentiala pentru controlul si eficienta utilizarii resurselor aflate la dispozitia institutiilor publice, insa angajamentul trebuie sa depaseasca simpla enuntare a unor obiective si directii in cadrul Programului de Guvernare. Din aceste ratiuni, incapacitatea Romaniei de a performa in atragerea fondurilor europene si neridicarea supravegherii Mecanismului de Cooperare si Verificare pot fi apreciate drept consecinte ale lipsei de transparenta. Poate ca problemele de opacitate ale activitatii guvernamentale nu au fost generate de catre Cabinetul pe care il conduceti, insa trebuie sa constientizam ca acum mai mult ca oricand este momentul ca Romania sa urmeze exemplul democratiilor consolidate si sa faciliteze din proprie initiativa accesul cetatenilor la informatiile de interes public, tocmai in acord cu prevederile Programului de Guvernare si cele ale Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa (Open Government Partnership) la care Romania a devenit parte in septembrie 2011.
La finele lunii iulie am lansat versiunea finala a portalului PublicJob.ro, un spatiu virtual care furnizeaza informatii privind toate posturile vacante de functionar public din administratia centrala si locala din Romania, intr-un demers de a transparentiza recrutarea si promovarea in sectorul public, precum si de a combate situatiile de favoritism frecvent raspandite in intregul aparat administrativ. In luna septembrie 2012, portalul a inregistrat peste 57.000 vizite si 384.000 afisari (depasind, intre altele, pagina oficiala a Guvernului Romaniei cu peste 140.000 afisari). Numarul abonatilor depaseste in prezent 8.500.
Prin intermediul acestui portal si, implicit, a monitorizarii continue a anunturilor de posturi vacante de functionar public am observat, domnule prim-ministru, ca pentru concursul de director executiv al Camerei Agricole Judetene Iasi a fost modificata conditia specifica de studiu in asa fel incat unul dintre candidatii anterior respinsi sa devina acum eligibil pentru concurs si, ulterior, chiar sa-l castige (paradoxal, fiind unicul inscris). Am mai observat si ca la Sibiu, spre exemplu, pentru un post temporar la Institutia Prefectului, perioada de depunere a dosarelor a fost stabilita la 3 zile in contextul in care legislatia prevede un minim de 8. Si, mai mult decat orice, observam zilnic ca prevederea privind obligativitatea ce revine fiecarei autoritati si institutii publice de a publica pe pagina proprie de Internet (atunci cand aceasta exista) anunturile de posturi vacante este perfect ignorata de majoritatea structurilor statului. De aceea, desi Programul de Guvernare este just prin dezideratele pe care le expune, el ramane perfect inutil in absenta unor actiuni concrete de transparentizare a activitatii guvernamentale.
Nevoia unei schimbari a devenit evidenta, domnule prim-ministru. In situatia in care paragrafele citate anterior din Programul de Guvernare nu sunt simple perdele de fum, ci Cabinetul dumneavoastra intelege rolul transparentei in responsabilizarea celor care gestioneaza resursele publice, va solicit cordial prin intermediul acestei scrisori deschise sa sprijiniti initiativa pe care am intreprins-o. Concursul participarii dumneavoastra este esential in vederea realizarii pe mai departe a scopului proiectului PublicJob.ro.
Manifest pe aceasta cale interesul si civismul necesar pentru a stabili un dialog oficial cu dumneavoastra, plecand de la urmatoarea lista minimala de masuri urgente pe care le apreciez ca fiind obligatorii pentru combaterea nepotismului si clientelismului in materia recrutarilor in administratia publica:
▪ instituirea obligativitatii tuturor entitatilor finantate din bani publici (ministere, universitati, spitale, scoli s.a.m.d.) de a transmite catre Monitorul Oficial toate anunturile de posturi vacante (de functionar si personal contractual) cu cel putin 10 zile lucratoare inainte de termenul limita pentru depunerea dosarelor de inscriere in cadrul procedurii de selectie, concomitent cu transmiterea acelor informatii catre portalul PublicJob.ro pentru redarea online. Legiferarea unui portal unic de acces in sistemul public ar reprezenta un prim pas catre o administratie eficienta, pe modelul Oficiului European pentru Selecția de Personal;
▪ fiecare candidat la un post finantat din bani publici va completa odata cu inscrierea in concurs o declaratie pe proprie raspundere (cu trimitere catre art. 292 Cod penal) prin care va face cunoscuta orice relatie de rudenie ori raport de afinitate cu persoane deja incadrate in institutia respectiva; concomitent, invalidarea oricarui candidat care ar urma sa raspunda ierarhic direct unei rude ori afin;
▪ crearea unui registru online cuprinzand datele de identificare ale tuturor functionarilor publici si personalului contractual, prin intrebuintarea informatiilor gestionate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Agentia Nationala de Integritate s.a. Profilul fiecarui angajat va include numele complet, data angajarii, salariul obtinut, institutia si compartimentul in care isi desfasoara activitatea. Pentru aceasta, exista exemple de succes in majoritatea statelor federate ale Statelor Unite ale Americii;
▪ subiectele de concurs aferente probei scrise sa acopere abilitati si competente logice si numerice, urmand modelul concursurilor pentru functionarii institutiilor europene, incetandu-se practica actuala ce permite fraudarea prin divulgarea subiectelor; subiectele ar urma sa fie gestionate in mod centralizat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici si vor fi transmise electronic catre institutia care recruteaza cu 15 minute inainte de ora stabilita pentru desfasurarea probei scrise; totodata, baremul de corectare va fi transmis institutiei numai dupa expirarea intervalului de timp stabilit pentru proba scrisa;
Punctele de mai sus privesc recrutarea in posturile vacante din sectorul public, insa nu rezolva problema generica a lipsei mecanismelor de responsabilizare a celor care populeaza acest sector. In situatia in care veti da curs propunerilor formulate, va pot evidentia multe ale modalitati suplimentare prin intermediul carora putem implementa si in Romania un nou standard de transparenta fata de cetateni, plecand de la exemple care si-au dovedit deja succesul in alte state. Va pot asigura, domnule prim-ministru, de intregul meu sprijin in vederea atingerii celor exprimate in cuprinsul acestei scrisori, insa mai departe este nevoie de interesul si implicarea dumneavoastra de a produce o schimbare.
Va rog sa agreati expresia inaltei mele consideratii.
drd. Cristian Botan
Bucuresti,
4 octombrie 2012"
Sursa foto: zf.ro